12 често срещани лоши навици за почистване на дома

Всички домашни задължения могат да бъдат нарушени от лоши навици. Разпознавате ли някои от тези лоши навици за почистване на дома? Ако е така, никога не е късно да ги промените!
12 често срещани лоши навици за почистване на дома

Написано от Maria Margarita Barrios Quintero

Последна актуализация: 25 август, 2022

Внимание! Почти всяка задача може да бъде провалена от лоши навици и почистването на къщата не е изключение. Всъщност всички тези лоши навици за почистване на дома могат да превърнат почистването на дома в по-изтощителна дейност, отколкото би трябвало да бъде.

Лошо направеното почистване може да ни накара да загубим пари и – още по-лошо – време. Въпреки това, както почти всичко в живота, и това има решение, стига да сте наясно с грешките, които правите. Почистването на прозорци през слънчев ден или използването на една и съща кърпа за почистване на различни повърхности са само няколко примера.

Разберете какви други лоши навици може да имате, когато почиствате дома си.

1. Лоши навици за почистване на дома: Започване на почистването отдолу нагоре

Когато видите пода, покрит с прах и боклуци, инстинктът ви може да ви подведе и да започнете почистването от тук. Това може да е нормално, но има смисъл да започнете с почистване отгоре надолу.

По този начин прахът от лампите, картините, рафтовете и другите мебели ще падне на пода. Това трябва да е последното място, което почиствате в стаята.

2. Използвате една и съща кърпа за почистване на всички повърхности

Кърпите, подложките за почистване и други почистващи инструменти могат да оцветят някои повърхности, ако ги използваме за почистване на много замърсени зони. Най-добре е да ги замените с чисти, тъй като може да прехвърлите мръсотията. Ако почистващата кърпа е силно замърсена, трябва незабавно да я смените.

Лоши навици за почистване на дома:
Трябва да смените кърпата, която използвате за всяка повърхност, за да не пренасяте мръсотия от едно място на друго.

3. Директно нанасяне на почистващи продукти

Изливането на продукт директно върху дадена повърхност може да я оцвети, което ще затрудни постигането на добър външен вид. Най-добрият начин да избегнете тези инциденти е да напръскате продукта върху кърпа и след това да избършете зоната.

Има дори продукти, които трябва да разредите с вода, преди да ги използвате. Не забравяйте да прочетете внимателно инструкциите, преди да използвате съответния продукт.

4. Лоши навици за почистване на дома: Използване на твърде много сапун

Използването на повече сапун, отколкото е необходимо, няма да почисти дрехите и съдовете повече, нито ще почисти повърхностите, които трябва да бъдат изтъркани. Напротив: излишъкът от почистващия продукт ще остави повече мръсотия и ще трябва да използвате повече вода, за да постигнете добър резултат.

Да не говорим, че може да унищожите някои тъкани по този начин. Препоръчително е винаги да използвате количеството препарат, посочено в инструкциите на производителя.

5. Не се грижите за инструментите за почистване

Почистват ли се кърпата, метлата, мопа, гъбата и четката? В крайна сметка те вече са поели достатъчно сапун, белина, дезинфектант и вода, докато почистват, така че защо да ги миете отново?

Това изглежда като разумен начин на мислене. Но е далеч от истината.

Микробите и мръсотията често се прикрепят към инструментите, които използваме за почистване, така че всеки предмет, който използваме за почистване на къщата, трябва да бъде дезинфекциран. В противен случай ще разнасяте същата мръсотия напред-назад.

6. Натрупване на мокри парцали и гъби

Често сме уморени, защото сте имали дълъг ден за почистване на къщата.

И така, какво е първото нещо, което правим? Оставяме влажните кърпи или гъби на купчина.

Това е често срещана грешка, която много хора не осъзнават. Без да знаят, тези купчини са идеални за отглеждане на мухъл и бактерии. Трябва също даспоменем, че миризмата след няколко часа е доста неприятна.

Най-добрата практика е да окачите всяка влажна кърпа, за да изсъхне. След това ги поставете в коша за пране и се погрижете за тях, когато дойде време.

7. Лоши навици за почистване на дома: Не пазите ръцете си с ръкавици

Не си съсипвайте ръцете. Пазете ги от абразивни продукти, увреждане и възможни инциденти като порязвания. Най-добрият начин да се погрижите за ръцете си, докато почиствате къщата, е да използвате качествени гумени ръкавици. Уверете се, че са вашия размер.

8. Не позволявате на продукта да работи

Ако това ви звучи познато, не сте единственият човек, който има този лош навик: изсипвате почистващия продукт и незабавно пристъпвате към почистване.

Всяко вещество обаче има определено време, за да свърши своята работа. Ще можете да разберете колко точно е то от инструкциите.

Въпреки това, можем да кажем, че обикновено са необходими 30 секунди. По този начин постигате желания резултат, без да се налага да търкате толкова много зоната.

9. Оставяте съдовете неизмити преди лягане

Това звучи ли познато?

“Утре ще измия чиниите. Днес съм твърде уморен.” След това на следващия ден: „Уау, каква бъркотия! Иска ми се да го бях направил снощи.

Това обаче не е единствената причина да оставите всичко чисто преди лягане.

Не забравяйте, че насекомите и гризачите излизат през нощта и се хранят с това, което сте оставили след себе си. Искате ли да сънувате кошмари? Оставете мръсните чинии и се събудете в малките часове на сутринта и включете осветлението в кухнята.

Лоши навици за почистване на дома - оставяне на мръсните съдове неизмити
Грешка е да оставите съдовете за миене на следващия ден. Най-добре е да свършите работата веднага.

10. Лоши навици за почистване на дома: Препълване на съдомиялната и пералнята

Напълването на някои уреди до краен предел е грешка, която често допускаме. Смята се, че по този начин можем да спестим време, вода и енергия, но нищо не е по-далеч от истината.

Оказва се, че максималната ефективност на един уред се постига, когато го напълните до 3/4 от общия му капацитет. В противен случай рискувате дрехите да излязат мръсни и да се наложи да повторите процедурата.

11. Ходите с обувки вътре в къщата

Събуването на обувките, преди да влезете в дома си, не се практикува в доста домове. Въпреки това, ако  помислите за момент, този навик ви позволява да поддържате дома си по-чист за по-дълго. Оставете мръсотията от улицата навън – знаете ли колко неща бихте внесли в дома си?

12. Лоши навици за почистване на дома: Забравяте да почистите ключовете за осветление

Прескачането на ключове за осветление е по-често, отколкото си мислите. Всъщност те са едни от най-пренебрегваните предмети за почистване.

Въпреки това, като се има предвид, че се докосват ежедневно и няколко пъти на ден от различни ръце, не трябва да ги пропускаме. Почиствайте ги поне веднъж седмично. Достатъчно е с кърпа с почистващ препарат

Когато почиствате дома си, оставете тези лоши навици зад гърба си

Може да не сте го осъзнали, но ако домът ви не е достатъчно чист, причината за това често са редица лоши навици, които трябва да загърбите веднага.

В крайна сметка какъв е смисълът от почистването, ако го провалите моментално? Разпознайте и коригирайте тези 12 лоши навика, когато почиствате дома си, за да не правите грешката да почиствате отново и отново.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.