Черна ряпа: хранителни вещества, употреби и потенциални ползи

Ако искате да знаете хранителните сили на черната ряпа, не пропускайте това, което ще ви разкажем днес. Това е отличен зеленчук, който трябва да включите в диетата си.
Черна ряпа: хранителни вещества, употреби и потенциални ползи
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Въпросната черна ряпа може да има редица ползи за здравето. Особено полезна е за облекчаване на камъни в жлъчката и подобряване функцията на храносмилателната система. В допълнение съдържа много антиоксиданти, така че може да помогне за предотвратяване развитието на хронични и сложни патологии. Лесно се въвежда в диетата. Ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за този зеленчук.

Преди да започнем, трябва да подчертаем необходимостта от честото включване на зеленчуци в диетата. Тези храни съдържат големи количества витамини и минерали, както и важни фитохимикали. Те предотвратяват вътрешно възпаление и окисляване, позволявайки на тялото да функционира оптимално през годините.

Черната ряпа и храносмилателната система

Консумацията на черна ряпа е особено показана за подобряване работата на храносмилателния тракт. В идеалния случай, за да постигнете добри резултати, трябва да я включвате в диетата си поне два пъти седмично.

Може дори да се използва като адювант при лечението на инфекциозни патологии от респираторен тип, като също така помага за прочистване на гърлото и намаляване на болката. Всъщност се смята за добро антимикробно и противовъзпалително средство.

Ряпа
Черната ряпа (не е на снимката тук) има антимикробни свойства; поради тази причина може да облекчи известен респираторен дискомфорт.

Според проучване, публикувано в списание Food Science & Nutrition, включването на черна ряпа в диетата е ефективно за подобряване лечението на неалкохолна мастна чернодробна болест.

Вярно е, че изследването е направено върху животни и не е 100% сравнимо с хората, но индикациите са положителни. Противовъзпалителният и антиоксидантен ефект позволява на органите да функционират оптимално, което допринася за разрешаването на проблемите в тялото.

Има и допълнителни доказателства, че екстрактът от черна ряпа има положителен ефект върху здравето на черния дроб, особено чрез ограничаване на оксидативния стрес. В този смисъл има подобен ефект на екстракта от артишок, друг от най-често използваните продукти за защита на чернодробната тъкан.

Черна ряпа срещу камъни в жлъчката

В традиционната мексиканска медицина черната ряпа се използва за пречистване на камъни в жлъчката. Има някои изследвания върху животни и експериментални модели, които потвърждават, че този продукт може да бъде ефективен за подобряване функционирането на жлъчния мехур. Като по този начин се избягва образуването на камъни, които причиняват болка.

Все пак трябва да се отбележи, че в най-сериозните случаи е препоръчително да отидете на лекар, за да ви предпише фармакологично лечение, ако е необходимо. Когато се развие този тип проблем, храносмилателният процес може да бъде изложен на риск, с промени в последващото усвояване на мазнините. Най-добре е да се консултирате с професионалист, който да предложи ефикасно решение за предотвратяване на дискомфорт или допълнителни усложнения.

Репички
Въпреки че черната ряпа (не е на снимката тук) може да облекчи известен дискомфорт, винаги се препоръчва да се консултирате с лекар за правилното лечение на проблема ви.

Как да консумираме черна ряпа

Черната ряпа обикновено е по-голяма от обикновената ряпа. Има пикантен вкус и силна миризма. Бере се между май и юли. В европейската кухня не е много разпространена, но може да се използва като гарнитура към картофен омлет. Възможно е също така да се вари и да се яде самостоятелно, въпреки че обикновено се постига по-добър вкус, ако се добави към супи или яхнии.

Друг вариант е да приготвяте салати и да добавяте черна ряпа, за да подобрите вкуса им. Добре допълва сандвичите и е гарнитура към кисели краставички. Въпреки че може да се намери в различни форми, най-добре е да се консумира в натурален вид.

Възможно е също така да се смила и да се пие с вода на празен стомах. Въпреки че този метод не осигурява никакви особени предимства пред включването й в по-традиционната диета.

Това е много полезен продукт, тъй като съдържа витамини като витамин А, витамини от група В и някои минерали. Сред последните можем да подчертаем калий, йод, мед и калций.

По-специално е доказано, че калият има положителен ефект върху модулирането на кръвното налягане. Той е пълна противоположност на натрия, така че е жизненоважно да се присъства в диетата ви в достатъчни количества.

Черна ряпа: здравословно допълнение към вашата диета

Черната ряпа е храна, която има редица положителни свойства за здравето, така че може да бъде включена редовно в диетата. Това е източник на витамини и фитохимикали, които ще помогнат да се поддържат под контрол възпалителните и окислителни механизми, които протичат вътрешно. По този начин се намалява честотата на много хронични и сложни патологии, които компрометират здравословното състояние.

Имайте предвид, че много плодове и зеленчуци са полезни за функционирането на човешкото тяло. Наистина е важно да гарантираме, че тези, както и други здравословни продукти, са включени в нашата диета, за да я направим възможно най-разнообразна. Целта е избягване на хранителни дефицити и задоволяване на енергийните нужди за постигане на вътрешна хомеостаза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ahn, M., Kim, J., Choi, Y., Ekanayake, P., Chun, J. Y., Yang, D., Kim, G. O., & Shin, T. (2019). Fermented black radish (Raphanus sativus L. var. niger) attenuates methionine and choline deficient diet-induced nonalcoholic fatty liver disease in mice. Food science & nutrition7(10), 3327–3337. https://doi.org/10.1002/fsn3.1200
  • Ahn, M., Kim, J., Hong, S., Kim, J., Ko, H., Lee, N. H., Kim, G. O., & Shin, T. (2018). Black Radish (Raphanus sativus L. var. niger) Extract Mediates Its Hepatoprotective Effect on Carbon Tetrachloride-Induced Hepatic Injury by Attenuating Oxidative Stress. Journal of medicinal food21(9), 866–875. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.4102
  • Filippini, T., Naska, A., Kasdagli, M. I., Torres, D., Lopes, C., Carvalho, C., Moreira, P., Malavolti, M., Orsini, N., Whelton, P. K., & Vinceti, M. (2020). Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association9(12), e015719. https://doi.org/10.1161/JAHA.119.015719

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.