Camu Camu: какво представлява, ползи и как да го използвате

Camu camu може да бъде хапвано редовно за повишаване нивата на витамин С. Въпреки че плодът трудно се намира, лесно можете да го откриете под формата на прах.
Camu Camu: какво представлява, ползи и как да го използвате

Последна актуализация: 15 април, 2023

Camu camu (Myrciaria dubia) е типичен плод от региона на Амазонка, който има високо съдържание на витамин С и е един от екзотичните плодове с най-висока концентрация на това хранително вещество. Среща се предимно в южните страни на американския континент и има отлични органолептични характеристики.

Важно е да се има предвид, че на различните континенти могат да се намерят различни разновидности на плодове. Благодарение на логистичния напредък, сега е възможно да ги закупите почти навсякъде на планетата.

Винаги е най-добре да отидете в страната производител, за да се насладите на автентичен вкус. Въпреки това на пазара се предлагат и замразени плодове, чиито вкус също е добър.

Хранителна стойност на camu camu

От хранителна гледна точка каму-каму е много нискоенергиен плод. Той осигурява само 24 калории на 100 грама (4 унции) пулп, тъй като по-голямата част от него е вода.

Що се отнася до макроелементите, основните му захари са прости с 4 грама на 100 грама плод. Въпреки това, благодарение на съдържанието на фибри, няма да има прекомерно повишаване на нивата на кръвната захар при консумацията му.

Най-интересното е при анализа на микроелементите. 100 грама (4 унции) каму каму осигуряват голямо количество калций, фосфор и витамин С. Всъщност дневните нужди от това вещество се покриват от 20 грама (почти 1 унция) от плода.

Към всичко това трябва да добавим и антиоксидантите под формата на полифеноли. Говорим за съединения, които могат да неутрализират образуването на свободни радикали, генерирайки ползи за здравето.

Преди всичко се открояват антоцианините, които са характерни и за боровинките, къпините, патладжаните. Доказано е, че тези съединения намаляват честотата на невродегенеративните патологии.

Те също така съдържат танини, противовъзпалителни съединения, характерни и за гроздето. Те са ефективни в защитата срещу промени в сърдечно-съдовата система, както се вижда от изследване, публикувано в списанието Mini Reviews in Medicinal Chemistry.

Боровинки
Боровинките също са богати на антоцианини. Цветът на тези хранителни продукти издава голямото им съдържание на антиоксиданти.

Друга страхотна статия: 5 причини да ядете червено грозде

Ползи от camu camu

На първо място, трябва да се отбележи, че каму каму е много полезен плод за имунната система. Това се дължи на наличието на витамин С.

Това хранително вещество стимулира вродените и адаптивни линии на защита, според проучване, публикувано в списанието Nutrients. В резултат на това тялото става по-малко податливо на вирусни инфекции. Витамин С също е от съществено значение за подобряване на усвояването на желязото, минерал, който не е лесно достъпен и чийто дефицит води до анемия.

Антиоксидантите в тази храна могат да помогнат за забавяне на процеса на стареене и развитието на много свързани патологии. За тази цел е важно да се осигури наличието на зеленчуци в ежедневната диета. Особено екзотичните плодове, които могат да осигурят много полифеноли.

Трябва да се споменат и ползите от фибрите. Не само намаляват запека, но и действат като енергиен субстрат за бактериите, които живеят в храносмилателния тракт. Благодарение на тях се подобрява плътността на микробиотата, което е ключово за оптимизиране на храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Camu camu и затлъстяването

В това отношение някои изследвания са обещаващи. Въпреки че се провеждат върху животни, изглежда, че каму каму има способността да променя микробиотата положително.

Тази модификация ще увеличи разхода на енергия в организмите и ще намали натрупването на липиди във вътрешните органи. И двете функции са от съществено значение в плана за отслабване.

Резултатите обаче са начални и трябва да бъдат потвърдени при хора. В момента каму каму не може да се счита само по себе си за плод за отслабване.

Въпреки това, изследователите потвърждават, че каму каму може да намали наличието на сложни патологии, свързани със затлъстяването. Това ще се постигне преди всичко чрез голямото количество антиоксиданти.

Как да го консумираме?

Каму каму може да се консумира прясно или под формата на сок. Лесен начин за приготвяне е да разтворите 50 грама (около 2 унции) пулп в литър вода и след това да разбиете всичко заедно.

Също така е възможно да откриете продукта под формата на прах или таблетки. Това улеснява включването му в различни шейкове или смутита.

Camu camu на прах.
Camu camu на прах се продава и разпространява по-лесно от пресните плодове.

Един от най-добрите източници на витамин С

Каму каму е един от най-добрите източници на витамин С, който можете да включите в диетата си. Не е разпространено във всички страни, но благодарение на технологиите се продава на все повече и повече различни места.

Винаги можете да прибегнете до замразени или прахообразни версии, които запазват голяма част от предимствата на плода. Това е по-концентриран вариант, така че внимавайте да не прекалявате.

Така че, ако искате да увеличите приема на витамин С в диетата си, не се колебайте да потърсите каму каму във формата, която е най-подходяща за вас. Можете да го намерите и под други имена, като carnu carnu.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Anhê, Fernando F., et al. “Treatment with camu camu (Myrciaria dubia) prevents obesity by altering the gut microbiota and increasing energy expenditure in diet-induced obese mice.” Gut 68.3 (2019): 453-464.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Donado-Pestana, C. M., Moura, M. H. C., de Araujo, R. L., de Lima Santiago, G., de Moraes Barros, H. R., & Genovese, M. I. (2018). Polyphenols from Brazilian native Myrtaceae fruits and their potential health benefits against obesity and its associated complications. Current opinion in food science19, 42-49.
  • Koleckar V, Kubikova K, Rehakova Z, et al. Condensed and hydrolysable tannins as antioxidants influencing the health. Mini Rev Med Chem. 2008;8(5):436-447. doi:10.2174/138955708784223486
  • Langley, Paul C., et al. “Antioxidant and associated capacities of Camu camu (Myrciaria dubia): a systematic review.” The journal of alternative and complementary medicine 21.1 (2015): 8-14.
  • Suresh S, Begum RF, Singh S A, V C. Anthocyanin as a therapeutic in Alzheimer’s disease: A systematic review of preclinical evidences. Ageing Res Rev. 2022;76:101595. doi:10.1016/j.arr.2022.101595

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.