Какво да правим при подути лимфни възли?

18.01.2016
Сред причините са настинка, грип, инфекция на зъбите или ушите, туберколоза, ревматоиден артрит, левкемия

Подути лимфни възли са често срещано състояние и ако се появят, първото нещо, което трябва да направите, е да се успокоите. В 80% от случаите те са резултат от обикновена инфекция. Понякога, дори ако се чувствате слаби и отпаднали, това може да накара тъканната течност (лимфите) да се натрупа и да предизвиква тази реакция.

Двете най-важни неща, които трябва да направите, ако имате подути лимфни възли, е да се успокоите и да се консултирате с личния лекар. В днешната статия ще обясним някои от причините и симптомите на подути лимфни възли, като отново ви напомняме, че това е много често срещан проблем.

1. Каква е функцията на лимфните възли?

подути лимфни възли в областта на шията, ключицата, подмишниците, вътрешните органи и слабините

Представете си лимфната система като сложна мрежа, която минава през цялото тяло, точно като кръвоносните съдове. Тя е съставена от лимфоцити и целта й е да защитава тялото и да се грижи за имунната система. Това означава прочистване от токсините и патогенни агенти, микробите или други чужди вещества, които може да ви накарат да се разболеете.

Лимфните възли са с форма на бобено зърно и се намират в областта на шията, ключицата, подмишниците, вътрешните органи и слабините.

Те обикновено са с размер от около сантиметър и половина и, ако не са подути, обикновено дори не осъзнаваме, че ги има.

2. Защо се подуват лимфните възли?

посетете личния си лекар, ако смятате че имате подути лимфни възли

Понякога, ако сте боледували от неприятен грип, след това лимфните възли на врата могат да се подуят. Или докато сте под душа, може да откриете малка бучка под мишницата си. Първото нещо, което трябва да направите във всички случаи, е да се успокоите. Съсредоточете се върху факта, че това е много често срещано явление. Обикновено няма причина да се тревожите, съветваме ви да посетите личния лекар.

Според д-р Цветан Алайков, завеждащ отделението по хематология в столичната Университетска болница „Софиямед”, не при всички случаи се касае за лимфом – злокачествено заболяване на кръвната и лимфна системи. В повечето случаи става дума за възпалително променени лимфни възли, например на шията, във връзка с прекарано бактериално заболяване на гърлото, зъбите или вирусна инфекция.

Вижте и: Лимфната система: Четири интересни факта, които ще ви заинтригуват

Още причини за подути лимфни възли:

 • Поради настинка или грип, които отслабват имунната система и понижават естествените защитни сили на организма.
 • Може да е трудно да повярвате, но инфекция на зъбите може да накара някои от лимфните възли в областта на шията да се подуят. Затова е важно да се грижите за хигиената на устната кухина.
 • Също така внимавайте при ушните инфекции. Ако страдате от сериозна инфекция на ухото, това може да накара лимфните възли да се подуят.
 • Язвите в устата са друг вид инфекция, която трябва да имате предвид.
 • Заболявания като туберкулоза или тонзилит са други фактори, които могат да причинят появата на подути лимфни възли.
 • Имунни заболявания като ревматоиден артрит също могат да доведат до появата на този проблем.
 • Бъдете внимателни, когато става въпрос за страничните ефекти на някои медикаменти, тъй като те може да предизвикат подути лимфни възли.
 • Левкемията е друга причина, която трябва да имате предвид.
 • Подути лимфни възли също може да се дължат на болестта на Ходжкин или Неходжкинов лимфом. Това са много общи видове рак и е важно да се отбележи, че процентът на възстановяване при тези заболявания е доста висок.

3. Симптоми на подути лимфни възли

важно е да познавате симптомите на подути лимфни възли, напр. в мишниците

Като цяло, тези бучки са доста лесни за откриване, но трябва да познавате всички симптоми, за да останете спокойни. В случай, че някоя се появи в тялото, консултирайте се с личния лекар.

Препоръчваме: Какво да правим при подути лимфни възли?

 • Ако видите бучка на врата, ключицата, мишницата или слабините, това може да е подут лимфен възел. Бихме искали да подчертаем, че бучка на ключицата може да е признак за нещо по-сериозно. Посетете личния лекар възможно най-скоро. По-специално, това може да бъде симптом на болестта на Ходжкин, която, ако се лекува правилно, обикновено може да се излекува.
 • Подути лимфни възли понякога се появяват заедно с леко висока температура, понякога и изпотяване през нощта.
 • Подутите лимфни възли могат да бъдат болезнени, макар и невинаги. Нека подчертаем, че класическите фрази като „ако не боли, значи е нещо лошо“ и „ако боли, това е просто инфекция“ са напълно неверни. Не съществуват убедителни доказателства в полза на тези твърдения, затова най-доброто нещо, което може да направите, е да получите правилна диагноза.

4. Могат ли да се предотвратят подути лимфни възли?

пийте джинджифилова лимонада срещу подути лимфни възли

Както ви казваме често, не съществува абсолютно правилна рецепта, която да предпазва от определени заболявания. В случая с лимфната система най-важното нещо, което можете да направите, е да поддържате имунната система в добра форма.

Обърнете внимание на следните съвети, за да знаете как да постигнете това:

 • Увеличете консумацията на витамин C. Пийте пресни сокове с плодове като портокали, лимони и грейпфрути или приготвяйте вкусни салати с плодове като ягоди, киви и папая.
 • Кажете ДА на витамин Е. Обърнете специално внимание на зелените листни зеленчуци като спанак и пълнозърнести храни като овесени ядки, пшеница, ечемик и бирена мая. Старайте се да консумирате повече ядки.
 • Увеличете нивата на желязо, селен и цинк в тялото. Ще ги откриете в постното месо, бобовите растения, жълтата тиква, сьомга, зехтин. Всички тези храни са от ключово значение за обогатяване на тялото с минералите, от които се нуждае, за да е здраво.
 • Опитайте да запазите ниски нива на стрес. Когато тялото е пренаситено с хормони като кортизол и адреналин, тези токсини прекъсват правилното функциониране на имунната система, което също оказва отрицателно влияние върху цялостното здраве. Поддържането на ниски нива на стрес играе ключова роля в борбата на тялото с болестите, така че винаги обръщайте внимание на това, как управлявате емоциите си. Вашето здраве го заслужава!