Броколито и невероятните му ползи за здравето

Наред с многобройните ползи от броколите, желязото и калият в тях помагат в борбата с анемията и болката в ставите.
Броколито и невероятните му ползи за здравето

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Обичано от едни и мразено от други… Броколито са зелено и с формата на “дърво”, от семейството на кръстоцветните зеленчуци, част от които е и зелето.

Тези зеленчуци растат в изобилие, а тъмнозеленият им цвят определено привлича вниманието. В същото време, дебелото им стъбло не се яде.

В тази статия ще ви разкажем повече за богатите на хранителни вещества броколи, които са страхотни съюзници в борбата за по-добро здраве.

Какво ни дава броколито?

броколито и здравето

Броколито е растителен вид, който се развива при хладен климат и цъфти през горещото лято. Обикновено се приготвя на пара (въпреки, че все повече и повече хора го предпочитат и сурово). Нещо повече, вкусът му  наподобява много този на карфиола.

Основните производители на броколи са Китай, Индия, САЩ, Испания и Италия.

Освен, че са вкусни, броколите са и изключително хранителни. В техния състав можем да открием различни вещества, които са от с широко разпространение за здравето: витамин С, калций, магнезий, фосфор и калий.

Също така те притежават богати дози фибри, селен и лутеин, както и фолиева киселина, желязо и витамин А.

Броколито: Хранителното лекарство

Вече знаем, че много плодове и зеленчуци се използват като домашни средства за лечение, благодарение на хранителния си състав.

В този случаи броколито изпъква чрез множеството си свойства, както и затова, че можем да извлечем максимум ползи от него докато го консумираме.

Благодарение на фитохимикалите можем да потвърдим, че броколите служат за:

Предотвратяването на рак

Глюкозинолатите са отговорни за за спирането на развитието при раковите клетки. Синегринът е друга съставка на броколите, която убива туморите. Синегринът “стимулира” естествената смърт на предраковите туморни клетки в стомаха и червата.

Глюкозинолатите служат също като противодействие на рака на:

 • Гърлото
 • Белите дробове или устата при пушачите
 • Гърдата при жените
 • Простатата при мъжете

И ако това не е достатъчно, тази зеления предпазва и от рак на черния дроб.

Подобряват сърдечното здраве

Намиращата се в броколите фолиева киселина е от съществено значение, тъй като позволява на тялото да усвоява максимално желязото и не позволява малоформацията на фетуси, но също така предотвратява сърдечните заболявания.

Чрез редуциране нивата на хомоцистеина, фолиевата киселина в броколите подпомага избягването на сърдечен инфаркт, аритмия и артеросклероза. Препоръчителна е и за хора с хипертония.

Редуцират анемията

броколито спомага борбата с анемията

Броколите са от храните, които ни доставят най-много желязо и затова са идеални за пациентите с анемия.

Те имат ефект и като превантивна мярка, затова са препоръчителни за хората, които са с повишен риск от анемия:

 • Бременните жени
 • Жените с интензивен месечен цикъл
 • Хората, които страдат от хронично кървене от носа
 • Кърмещите майки

Помощ при храносмилането

Витамините В-комплекс, които се съдържат в броколите спомагат за производството на ензими. Един пример за тези ензими е пепсинът, който помага при разграждането на храна.

Ако страдате от газове или имате проблеми с чревната флора, ви препоръчваме да консумирате тези богати на хранителни съставки зеленчуци поне веднъж седмично.

Благодарение на фибрите в броколите се подпомага движението на червата като се елиминират токсините в тях, чрез изхвърлянето на излишните отпадъци, като същевременно оставят чувство на ситост.

Затова са перфектни за хората, които се тревожат за храненето си и които се опитват да свалят килограми.

Лекуват депресията и нервите

Когато се храним с броколи, не само се засищаме, но се радваме и на добро настроение и сме изпълнени с щастие. Това е в следствие на подпомагането на броколите в производството на допамин. В замяна, това понижава нервността, стреса и депресията.

От своя страна магнезия и калция в този зеленчук:

 • Регулират цикличността на съня като предпазват от безсъние
 • Успокояват нервите и мускулите
 • Регулират сърдечния ритъм
 • Увеличават цялостната енергия

Консумацията на броколи е синоним на здраве и щастие.

Предотвратяват задържането на течности

Това се случва благодарение на калия, който противодейства на акумулираната сол в кръвта чрез прекомерната консумация на натрий. Затова ако страдате от отоци, хипертония и затлъстяване, не се колебайте да добавите броколи към диетата си.

Намалят болката в ставите

броколито улеснява храносмилането

Благодарение на калия и глутатиона в състава си, броколите могат да елиминират серозата в ставите. Те са перфектната храна за хора с артрит и артроза.

Подпомагат физическото представяне

Антиоксидантните свойства на този кръстоцветен зеленчук помагат за детоксикацията на организма, който изглежда по-млад и здрав.

Броколите притежават свойството да стимулират функцията на черния дроб и да пречистват кръвта (което се отразява и на по-добрият вид на кожата). Предотвратяват косопада и редуцират кожните проблеми (акне, сухота, петна, бръчки).

Регулират щитовидната жлеза

броколито контролира отделянето на хормони на щитовидната жлеза

Всички кръстоцветни зеленчуци, в това число и броколите могат да намалят производството на хормони от щитовидната жлеза. Поради тази причина са полезни за хора с хипертиреоидизъм.

Трябва и да се има предвид, че докато все още не е настъпило увеличение при потенциалните пациенти, този зеленчук може да снижи нивата на тези хормони прекалено, така че да се появят усложнения.

За да се насладите на ползите от броколите, можете да ги сготвите за 3 – 5 минути на пара, така че да не изгубят фитохимикалите и хранителните си вещества (много от тях изчезват от високата температура при варенето). След това ги овкусете със зехтин и чесън.

По този начин ще получите много вкусно и здравословно ястие!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ke, J., & Ford-Jones, E. L. (2015). Food insecurity and hunger: A review of the effects on children’s health and behaviour. Paediatrics and Child Health (Canada). https://doi.org/10.1093/pch/20.2.89
 • Zamora, E. (2016). EL cultivo del brócoli. Departamento de Agricultura y Ganadería de La Universidad de Sonora-Hermosillo. Campo.
 • Tano, K., Kamenan, A., & Arul, A. J. (2005). RESPIRATION AND TRANSPIRATION CHARACTERISTICS OF SELECTED FRESH FRUITS AND VEGETABLES. Agronomie Africaine. https://doi.org/10.4314/aga.v17i2.1662

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.