4 причини да качваме килограми след диета

Когато приемате под 1200 калории дневно, тялото започва да се храни от мускулите, включително сърцето
4 причини да качваме килограми след диета
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 14 януари, 2019

Случвало ли ви се е да спрете диетата и да се сблъскате с досадното качване на килограми през следващите дни? Не е честно, нали? Спазвате стриктно диетата в продължение на 3 месеца, за да се подготвите за летния сезон и за да се радвате на по-фина фигура. Най-накрая сте достигнали желаното тегло.

Най-накрая тежите толкова, колкото искате. Уви, само след няколко седмици резултатите от положените усилия започват да се изпаряват неусетно. Защо ви се случва толкова често? Да не би да правите нещо не както трябва? Днес ще обясним кои са най-често срещаните причини за качване на килограми след диета.

1. Пропускането на хранене води до качване на килограми

Пропускането на хранене води до качване на килограми

Прилагаме прост пример, с който да разберете как се случва това. Представете си, че ваша приятелка иска да отслабне бързо за лятото. За да го направи, тя започва да спазва стриктен режим, който се състои в пропускането на основни хранения.

Приятелката ви консумира малко храна на закуска, а по средата на деня яде, каквото й видят очите, за да може да не слага повече хапка в уста, щом се прибере у дома.

Можем с право да предположим, че между 10 и 12 часа на ден приятелката ви не приема никаква храна, която на практика да зарежда тялото й с ценни хранителни вещества. По този начин тя алармира организма и той започва да търси енергийни запаси и да ги извлича, независимо от къде.

Когато този начин на хранене се преустанови, се наблюдава обратният ефект.

Тялото бързо възстановява енергийните запаси, които е изразходвало, за да покрие непредвидени нужди и за да се предпази от нови ситуации, в които организмът не получава храна за дълъг период от време.

Категорични сме – в дадения пример приятелката ви не постига нищо добро за своето здраве. Не е препоръчително да не се храните за цял ден или да се ограничавате до 2 хранения дневно. Тялото обработва тази информация като заплаха и като следствие мозъкът реагира.

2. Опасността от нискокалоричните диети

В този случай разполагаме с класическия пример на онези рестриктивни диети, които са много опасни за организма, тъй като се основават на дисбаланс на хранителните вещества. Особено опасни са тези диети, които изискват да се консумират по-малко от 1200 калории дневно. Сред рисковите диетични режими присъства и този, който препоръчва изключването на въглехидратите или протеините от менюто.

Такъв начин на хранене е много опасен за здравето. Обичайно тези диети се следват за кратък период от време, 2 или 3 седмици. При тях е нормално да се наблюдава качване на килограми след преустановяването им. Щом се върнете към обичайните си хранителни навици, част от килограмите също се връщат, дори и вече да не прекалявате с калоричните храни.

Ще обясним защо се случва това:

Този тип рестриктивни диети понижават нивото на гликогена в тялото. В такива моменти организмът започва да извлича нужните хранителни вещества за органите и тъканите. И знаете ли къде ги открива? В мускулите, в хрущялите…

Именно от тези места тялото може да извлече нужната енергия, която му трябва, за да функционира правилно. Правейки го, то освобождава огромно количество вода заедно с минералите и токсичните субстанции, резултат от метаболизма им, например урея и пикочна киселина.

Когато дадената надценена “диета-чудо” приключи, вие сте отслабнали поради консумацията на гликоген, натрупан в черния дроб, и чрез извличането на енергия от мускулите и сухожилията, както и чрез загубата на вода и минерали, които са ценни за тялото.

Този дефицит кара тъканите да изглеждат дехидратирани. В момента, в който се върнете към обичайния начин на хранене, загубените течности и хранителни вещества се възстановяват. Именно поради това за кратък период от време качвате няколко килограма.

3. Потребността от въвеждането на здравословни навици в начина на хранене

въведете здравословни начини на хранене за да се опазите от качване на килограми

Ако определена диета ви е помогнала да се чувствате добре, тогава защо я спирате? Често дебелеете, тъй като практикувате различни хранителни навици, които са нездравословни.

Вече знаете, че консумацията на мазнини, захарни продукти и преработени храни може да доведе до повишаване на нивото на холестерола, хипертония и други заболявания, които са много опасни за сърцето.

В същото време, за да избегнете възвръщане на свалени килограми, е препоръчително да въведете вече следваната диета като част от обичайния ви начин на хранене. Това не означава, че не можете повече да консумирате захарни продукти или парче торта, ако ви се прииска. Стига да планирате след това разходка или тренировка, можете да консумирате, каквото искате.

По принцип, когато искате да отслабвате, винаги е желателно да се консултирате със специалист по хранене. Възможно е някои храни да ви разболяват или пък определени комбинации да не са полезни за вас. Първото нещо, което трябва да направите, е да се вслушвате в тялото си и да го разбирате.

Когато откриете начин на хранене, който ви кара да се чувствате добре, поддържа тялото здраво и контролира теглото, категорично трябва да го направите неизменна част от ежедневното си меню.

4. Промени в режима водят до качване на килограми

промени в режима водят до качване на килограми

Това се случва често. Една от най-честите причини за качване на килограми след диета е промяната на навиците. Случило ли се е нещо в живота ви, което ви кара да дебелеете отново? Искате ли примери? Вероятно някои от тези случаи са ви добре познати:

  • Току-що сте постигнали отслабване с няколко килограма, но в работата настъпва промяна на графика, което означава, че трябва да промените начина си на живот. След известно време забелязвате, че сте качили няколко от свалените килограми.
  • Имате проблеми във връзката.
  • Започнали сте да се чувствате по-тревожни у дома, на работното място и т.н.
  • Отслабнали сте за летния сезон, но се случва именно през почивните дни да се отпуснете до такава степен, че да прекалите с баровете, партитата и храната. Като следствие сте качили килограмите, заради които сте спазвали диета няколко месеца.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Nardone, Giorgio. La dieta de la paradoja: Superar las barreras psicológicas que te impiden adelgazar y estar en forma. Vol. 72. Grupo Planeta (GBS), 2009.
  • Pérez-Lizaur, Ana Bertha. Dietas normales y terapéuticas: los alimentos en la salud y la enfermedad. McGraw Hill Mexico, 2014.
  • Tajer, Carlos D. “La obesidad y sus paradojas: tratando de elaborar un mensaje coherente para la prevención secundaria.” Revista argentina de cardiología 80.2 (2012): 195-204.
  • Dulloo, A. G., Jacquet, J. and Montani, J. P. (2012). How dieting makes some fatter: from a perspective of human body composition autoregulation. The Proceedings of teh Nutrition Society, 71(3), 379-389. https://doi.org/10.1017/S0029665112000225
  • Weyer, C., Walford, R. L., Harper I. T., Milner, M., MacCallum, T., Tataranni, P. A. and Ravussin, E. (2000). Energy metabolism after 2 y of energy restriction: the biosphere 2 experiment. The American Journal of Clinical Nutrition, 72(4), 946-53. https://doi.org/10.1017/S0029665112000225
  • Trexler, E. T., Smith-Ryan, A. E. and Norton, L. E. (2014). Metabolic adaptation to weight loss: implications for the athlete. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11(7). https://doi.org/10.1186/1550-2783-11-7

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.