Практикувайте случайни действия на доброта

Това не винаги е лесно, защото понякога е трудно да се види положителната страна в другите.
Практикувайте случайни действия на доброта

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Може да изберете да практикувате доброта. Лесно да се каже, че да си добър и благороден е нещо, което идва направо от сърцето.  В действителност то също има много общо с начина, по който реагирате на трудни или негативни ситуации.

Например, всеки е минавал през трудни времена и мъка, когато би било по-лесно да се реагира с егоизъм, жестокост, или дори гордост.

Но независимо от това все пак сте избрали доброволно да практикувате доброта.

Да бъдеш добър човек не означава, че си невинен, или че оставяте другите хора да ви манипулират. Благородният дух е този, който е верен на своите ценности. За всяка негативна постъпка, предпочитате да отговорите с доброта.

Има някои любопитни нюанси около този тип личност, за които си струва да се разровим по-подробно.

Каним ви да се присъедините към нас днес.

Добротата винаги ви кара да поставяте под въпрос някои от вашите действия

Рик Хенсън е известен невропсихолог в Университета в Бъркли (Калифорния). Той е автор на увлекателни книги като Мозъкът на Буда: Съвременна невронаука на щастие, любов и мъдрост.

Според неговите преживявания, изучаването на човешката доброта и щастие, хората с благородни сърца са склонни постоянно да поставят под въпрос своите действия.

  • Те се страхуват, че не са били разбрани. Тревожат се за това дали са от помощ на всички, или се чудят дали въздействието на техните думи и действия ще бъде положително.
  • Понякога хората, които имат благородни сърца са обсебени от грешки, които са правили в миналото с други.
  • Те поставят под въпрос много от нещата, които вършат, защото имат много високи стандарти за себе си, което понякога може да причини страдания.

Според д-р Хенсън, докато другите хора обикновено гледат на благородните сърца като икони в живота си благодарение на тяхната автентичност и обич, дори и най-благородните личности са склонни да мислят, че винаги могат да “направят повече.”

Ето защо е важно да отделите една минутка, за да се замислите по този въпрос.

доброта

В моменти на гняв запазете спокойствие

Добрите хора също се ядосват без съмнение. Те също усещат гняв. Това е така, защото всички ние сме само хора и сме обект на ефектите от действия на несправедливост и егоизъм.

  • Нещо, за което трябва да помислите за добротата обаче е, че в моменти на гняв или ярост е най-добре да се опитате да контролирате емоциите си колкото е възможно.
  • Добросърдечните хора, тъй като са склонни да бъдат “по-мъдри” оценяват плюсовете и минусите на ситуацията и мислят за последствията преди да предприемат определени действия. Те търсят преди всичко общото благо – никога презрение или агресия.
  • Добрите хора вярват в справедливостта не в наказателния смисъл, а по-скоро в демократичния и конструктивния. Затова в моменти на гняв, те винаги запазват спокойствие и действат по начин, който ще бъде от полза за всички.

Доброта не е това, което си мислите: това е начин да откриете хармония в живота

Централните стълбове на доброта са уважение, взаимност, както и насърчаване на общото благо. Добрите хора търсят баланс и вътрешен мир, като се опитват да обединят ценностите, които те самите имат с действията, които предприемат.

“Практикуването на случайни действия на доброта” не винаги е лесно, защото понякога е трудно да се види доброто в другите хора. Независимо от това, винаги трябва да избирате да останете на положителната страна и да бъдете верни на принципите си.

Ето как може да откриете хармония, както вътрешна, така и външна.

Да бъдеш добър изисква да го признаете

Нека се върнем към идеята от самото начало, поставена от д-р Хенсън: добрите хора често не виждат себе си като такива. Те поставят под въпрос толкова много от нещата, които правят, като понякога постоянно мислят за грешките им, направени в миналото.

Хармония и доброта

Ето защо си струва да помислите за следните прости идеи:

Имате силни принципи и ценности, които определят всички ваши действия. Всеки път, когато направите нещо хубаво за някой, отделете малко време да помислите за това, което сте направили.

  • Например, ваш приятел има проблеми с партньора си или у дома. Казва ви, че би искал да прекара няколко дни с вас за да разсъждава, да се отпусне и вземе някои решения.
  • След това ви благодари за вашата подкрепа и ви казва колко важни сте в живота му. Символизирате стълб на сила, без който той не знае какво би направил.

Помислете за това и се радвайте на тази връзка, защото в края на деня това е, което има значение: по-тесни връзки с вашите приятели и близки и винаги показвайте най-добрата страна от себе си за насърчаване на общото благо.

Практикуването на случайни действия на доброта не ви струва нищо, но означава много.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.