6 грешки разрушаващи семейните отношения

Не трябва да забравяме, че родителите и братята и сестрите ни са единствените хора на този свят, които винаги ще са до нас, независимо какво ни се случва.
6 грешки разрушаващи семейните отношения

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Семейните отношения трябва да бъдат основният ни източник на любов, разбиране, приемане и подкрепа.

За съжаление има много семейства, в които тези отношения се разпадат. Това на практика може да го разруши или да всее чувство на неудобство сред членовете му.

За да откриете причината за случващото се, първото нещо, което трябва да направите, е да откриете източника за проблема. След това бихте могли да потърсите възможни решения.

В следващите редове ще разгледаме 6 грешки, които могат да разрушат семейните отношения, преди дори да сте осъзнали този факт.

1. Обвинения и критики в семейните отношения.

обвинения и критики в семейните отношения

Думите притежават огромна сила и въпреки, че е трудно за вярване, те могат да засегнат и бележат живота ни.

Семейството ви трябва да е източник на подкрепа и окуражаване, ето защо отрицателните коментари са толкова вредни за отношенията в семейството.

Много пъти по време на разгорещен спор казваме неща, без да мислим. Обикновено ги пренебрегваме, защото сме ги изрекли в резултат на напрегнатата ситуация.

Проблемът се състои в това, че тези думи могат да накърнят връзката между членовете на семейството.

Важно е да избягваме тези ситуации, защото след това ще ни отнеме дълго време, за да преминем и да се справим с тях. Най-добре е да се придържаме към старата поговорка: “Ако нямаш нищо хубаво за казване, по-добре си замълчи.”

Ако искате да кажете нещо, най-добре поговорете спокойно и бъдете градивни, вместо да атакувате останалите.

2. Семейните отношения и клюките.

Клюките наистина разрушават връзките. Те се появяват, когато сте разстроени от нещо, свързано с човека, когото обсъждате.

Клюките могат да ви накарат да се почувствате по-добре за кратко, но няма да решат проблемите ви. Напротив, те се отразяват на репутацията ви, а останалите губят доверието си във вас.

Обикновено клюките карат членовете на семейството да вземат определена страна. А това води единствено до още по-голямо разделяне вътре в семейството. В такива случаи трябва да обсъдите лично проблема с човека, с когото не сте съгласни.

Поговорете спокойно за проблемите, създаващи напрежение, за причините за тази ситуация, както и за възможните решения.

Ако направите това, ще заздравите връзката си с този човек.

3. Семейните отношения. Пренебрегване от страна на семейството

Включването на всички членове е важно за единството на семейството. Важно е да вземате заедно семейните решения. Така всеки ще се чувства оценен и ще бъде част от семейството.

Когато член от семейството бъде пренебрегнат, това го обижда и води до чувство на малоценност.

Ако планирате парти или пътуване, поканете всички от семейството. Оставете ги те да решат дали да се включат или не.

Да накарате всеки един да се чувства важен и значим е изключително важно за семейните отношения.

Освен това семейството е семейство, когато всичките му членове са обединени и единни.

4. Измами и лъжи в семейните отношения.

измами и лъжи в семейните отношения

Лъжите разрушават всяка една връзка. Понякога минават години и се сменят няколко поколения, докато бъде разкрита една лъжа.

Не забравяйте, че накрая истината винаги излиза наяве.

Ако не можете да сте честни със семейството си, с кого можете да сте? Лъжите и дори скриването на дребни неща оказват влияние върху взаимоотношенията ви. Защото доверието е нарушено.

Колкото по-голяма е лъжата, толкова е по-разрушаваща и вредна е тя. Помнете, че действията ви ще имат последствия за вас и за околните.

Най-добре е да осъзнаете грешките си и да оправите стореното с помощта на семейството си.

Честността към семейството показва уважението ви към него.

5. Незачитане на различията в семехството.

Докато растете, живеете по правилата на родителите си. Заедно с братята и сестрите си бивате възпитавани по един и същи начин. Но това не означава, че всички вие си приличате.

Живеенето под един покрив не означава, че трябва да споделяте еднакви мнения, политически възгледи и дори религиозни вярвания.

Всеки трябва да умее да приема мнението, вкуса и предпочитанията на останалите членове на семейството.

Ако постоянно спорите с останалите и не приемате различията им, в крайна сметка ще навредите на отношенията си със семейството.

Приемането на хората такива, каквито са, е една от най-висшите форми на любов.

6. Не прощавате и не искате прошка

непростителност в семейните отношения

Искрените извинения скрепяват силно семейните взаимоотношения. Никой не е съвършен и дори в най-добрите семейства възникват спорове.

Думички като “Наистина съжалявам за…” правят семейните връзки още по-силни.

Посланието, което изпращате, поднасяйки извиненията си, е израз на загрижеността ви към другия човек и на това, че не искате да останат неприятни чувства между вас двамата.

За семейството е важно да помни, че се нуждае от всеки един свой член.

Таенето на злоба причинява още повече вреди. Важно е да се научите да прощавате и да искате прошка, за да заздравите вашите семейните отношения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Villaluenga, L. (2012). COMO RESOLVER LOS CONFLICTOS FAMILIARES. LA SUMA DE TODOS, 11-62.
  • Aquilino, W. S. (2006). Family relationships and support systems in emerging adulthood.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.