7 съвета за справяне с един травмиращ развод

01.11.2019
Приемането, че бракът ви е приключил е първата стъпка към откриването на нови хоризонти пред вас. След един травмиращ развод е време да се опознаете по-добре и да се подготвите за новия си живот с оптимизъм.

Един травмиращ развод е загуба и затова е свързан с период на силна болка.

В действителност това е краят на един съвместен живот, на едно време и чувства, както и на мечтите за общото ви бъдеще.

Не е лесно да преминете през това, но ако обърнете внимание на следващите съвети, тъгата ви по проваления ви брак може да стане по-поносима.

Прочетете и: Трудността да продължите след раздялата

Съвети за справяне с един травмиращ развод

Много причини могат да доведат една двойка до развод, независимо дали става въпрос за такъв по взаимно съгласие или за такъв иницииран от едната страна. В реалност всяка една двойка представлява един малък сложен свят.

Ето защо разводът може да бъде породен от различни причини. Изневяра, несъвместимост на характерите, тормоз… Независимо от причините, никога не е лесно да се справите с една раздяла.

Но след като веднъж решите да се разведете, трябва да доведете нещата до край. Не можете да накарате никой да остане до вас или да запазите връзката си, ако тя вече не е пълноценна.

В следващите редове ще се спрем на някои от стъпките, които ще ви помогнат да се справите с един травмиращ развод.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 съвета за справяне с емоционалната болка

Приемете разводаЕдин травмиращ развод е свързан с много тъга.

Приемането на реалността на развода ще ви помогне да се справите със силната болка и да видите позитивните страни на ситуацията.

Бракът е началото на един съвместен живот, с много мечти за бъдещето, очаквания и планове. Той представлява виждането ни за бъдещето, което ни кара да отидем до олтара и да се вречем в другия човек, вярвайки че това ще продължи до края на живота ни.

Освен това бракът е и една инвестиция. В действителност ние инвестираме в своята половинка и в съвместния ни живот по всякакъв начин: финансово, психологично, емоционално и т.н.

Затова е и много трудно да приемем, че толкова много неща, в които сме инвестирали и за които сме мечтали няма да се сбъднат.

Затова много хора преминават през период на отричане. С други думи – те отказват да приемат, че всичко е свършило и настояват, че бракът им все пак може да бъде спасен по някакъв начин. Понякога хората излагат на риск собственото си достойнство и здраве, опитвайки се да направят това.

А трябва да бъдем честни със себе си и да приемем реалността. Разбира се периодът на силна болка и тъга е част от пътя за справяне с раздялата.

Затова бъдете мили и внимателни към себе си: дайте си малко време.

Не се изолирайте

По време на периода на тъга по връзката, която е приключила, много от хората се изолират от останалите. Остават си вкъщи, зарязват социалния си живот и не контактуват с другите, дори с най-близките си приятели.

А трябва да разкриете чувствата си на хората, които обичате и които са до вас. Изразяването на емоциите винаги е нещо позитивно, което ще ви помогне да се почувствате по-добре и ще ви облекчи. По този начин ще се справите с болката по-бързо.

Затова не отхвърляйте помощта на семейството и приятелите си.

Бъдете оптимистиБъдете оптимисти въпреки трудностите.

Въпреки че на пръв поглед това може да ви изглежда невъзможно, време е да си представите новия си живот и цели.

Когато една врата се затвори, друга се отваря. След раздялата се ражда ново бъдеще, за което даже и не сте си мечтали преди това.

След като постепенно се справите с процеса на болка и тъга след края на брака ви, ще можете да си представите все повече мечти, цели и планове за новия ви живот. Освен това ще можете да си помечтаете как правите нещата, които искате.

Това е перфектното време да бъдете оптимист и да си представите бъдещето, изпълнено с личния ви растеж и забавни дейности. Това е времето, в което трябва да започнете да се грижите сериозно за себе си и да живеете живота, който искате.

Поучете се от един травмиращ развод

Преминали сте през нещо наистина трудно. Изстрадали сте много, плакали сте и и почти се достигнали предела на силите си.

Това означава, че освен изброените неща, вие се чувствате много по-близко и с вътрешното си аз и се познавате по-добре. Имали сте възможността да се опознаете в дълбочина.

Вече познавате границите си по-добре и сте се научили да контролирате болката и негативните си емоции. Вече сте по-силни и сигурни.

Възползвайте се от тази енергия и започнете да планирате новия си живот и бъдеще.

Време е да поставите себе си на първо мястоГрижете се за себе си - заслужавате това.

Време е да помислите за себе си и да се опитате да откриете нови интереси и хобита.

По време на брака ви най-вероятно всичко се е въртяло около връзката и отношенията ви с партньора: ежедневието, как да прекарате празниците, пазаруването в супермаркета, какво да гледате по телевизията и т.н.

Вече не сте ограничавани от нуждите и предпочитанията на никой друг и най-накрая можете да поставите себе си на първо място.

Затова се опитайте да се занимавате с неща, които са ви приятни и ви изпълват с радост. С други думи – преоткрийте хобитата и интересите си.

Не е необходимо да си търсите нов партньор

Време и да разберете, че щастието е във вас и че не ви е необходима връзка, която да обезсмисля живота ви.

Затова не мислете, че намирането на нов партньор ще реши проблема ви. Трябва да се научите, че трябва да разчитате само на себе си. Единствено тогава ще бъдете готови да откриете подходящия за вас човек, тъй като вече ще бъдете по-завършена и пълноценна личност

Потърсете професионална помощ след  травмиращия разводПотърсете професионална помощ за справяне с един травмиращ развод.

Когато тъгата ви обхване и не можете да си представите новия си живот, професионалната помощ винаги е най-доброто решение.

Ако въпреки всичко чувствате, че не можете да се справите с този травмиращ развод и тъгата е по-силна и не можете да я понесете, не се колебайте дълго, а посетете професионалист.

Ако си мислите, че депресията ви дебне зад ъгъла и не се чувствате способни да направите каквото и да е било, именно психологът ще ви помогне да се справите със ситуацията.

Затова бъдете мили със себе си и приемете, че се нуждаете от помощ. След това я потърсете.

Специалистът ще ви помогне да се справите със стреса и чувствата си. Той ще ви научи как да ги контролирате правилно и ще ви помогне да визуализирате бъдещето си.

Всеки развод е различен

В тази статия споделихме с вас няколко съвета за справяне с един травмиращ развод.

Но трябва да запомните, че всеки развод е различен. Всеки развод, като всяка една двойка, е комплексен и справянето с него е индивидуално.

Затова трябва да бъдете силни и зрели, когато бракът ви е свързан с деца или насилие. Неправилното контролиране на ситуацията или емоциите и раните ви може да направи развода още по-травмиращ в бъдеще.

Затова потърсете професионална помощ, когато ви е необходима.

  • Zuñiga, O. (2015). Vive el duelo por tu divorcio. Retrieved May 9, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/vive-duelo-divorcio/
  • Martín, I. (2017). El poder del optimismo. Retrieved May 9, 2019, from https://lamenteesmaravillosa.com/el-poder-del-optimismo/