Божествен сладък хляб: неустоим португалски десерт

Божественият сладък хляб е португалски десерт, чийто вкус потвърждава името му. Приготвя се изключително лесно, а тайната му се крие в месенето на тестото.
Божествен сладък хляб: неустоим португалски десерт

Написано от Maite Córdova Vena

Последна актуализация: 09 август, 2022

El pâo de Deus – божествен хляб или хляб от Бога – е десерт произхождащ от Португалия. Този сладък хляб има лека консистенция и пухкава текстура. Сладкишът се поръсва с кокосови стърготини отгоре – съставка добавена по-късно към оригиналната рецепта.

Първоначално този хляб бил приготвян за деня на Вси Светии. Но днес много хора му се наслаждават целогодишно, не само в родната му страна, но и в други държави като Бразилия и Венецуела, където живеят много португалци.

Мнозина твърдят, че десертът е на повече от 200 години. Казват, че кокосовите стърготини били добавени по-късно към оригиналната рецепта, след като португалците се установяват в Бразилия. Там започват да прибавят нови вкусове и аромати към рецептите си, които приемат и част от новите традиции. Но всичко това, разбира се, не е потвърдено от историците.

Това, което знаем със сигурност е, че за този вкусен десерт има различни рецепти, част от които съдържат и лимонов сок или ликьор.

Как да си приготвите традиционен божествен сладък хляб?

Продукти за тестото (12 порции)

  • Щипка сол
  • Чисто масло  (100 г)
  • 2 средно големи яйца
  • ¾ чаша захар (150 г)
  • ½ чаша прясно мляко (125 мл)
  • 4 чаши пшенично брашно без мая (480 г)
  • 2 супени лъжици прясна мая (30 г)
  • По желание: настъргани лимонови или портокалови корички, 3 супени лъжици ром (45 мл) и ванилова есенция.

Съставки за глазурата

Приготвяне на тестото

  • Изсипете прясното мляко в подходящ съд и го затоплете в микровълнова фурна за няколко минути. Млякото не трябва да кипва. Трябва да стане приятно топло.
  • Прибавете маята към топлото мляко. Добре разбъркайте сместа с помощта на лъжица. Прибавете и половин чаша брашно (60 г).
  • Разбъркайте всичко на ръка докато получите гладка смес без бучки. Покрийте съда и го оставете да престои 10-15 минути.
  • Междувременно сложете маслото в друг съд и го стоплете в микровълновата, докато омекне.
  • Изсипете брашното в подходяща купа и направете кладенче в средата, в което да счупите двете яйца (не ги разбивайте) както и разтопеното масло. Прибавете захарта и сместа с маята, която приготвихте по-рано.
  • Разбъркайте всичко с помощта на миксер, докато получите хомогенно тесто. Оформете го на топка и го оставете да престои на стайна температура, като го покриете с влажна кърпа, за няколко часа. Втасвайки тестото ще увеличи обема си.
  • След като тестото втаса, поръсете малко брашно върху плота или масата, където ще месите.
  • Месете тестото 5 минути, докато стане еластично. Трябва да бъде достатъчно меко, за да го оформяте по-лесно след това.
  • Направете малка дупка (не много дълбока) в средата на тестото и прибавете щипка сол. Месете тестото още 5 минути.

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 вкусни десерта, от които не се пълнее

Печене на тестото

  1. Разделете тестото на части и оформете малки топчета, които се побират в ръката ви. Леко ги сплескайте, за да им придадете форма на сладкиши. Отделете ги настрана.
  2. Започнете приготвянето на глазурата. Смесете едно яйце (без да го разбивате) със захарта и кокосовите стърготини. Приберете глазурата в хладилник докато стане време да я използвате.
  3. Пригответе си тавата като я покриете с хартия за печене и пуснете фурната на 180 ºC.
  4. Подредете хлебчетата в тавата и ги намажете с разбито яйце. Веднага добавете с лъжица и сместа от кокосови стърготини, захар и яйце (1 супена лъжица на едно хлебче е напълно достатъчна). Важно е добре да разпределите глазурата върху хлебчето.
  5. Печете хлебчетата около половин час.
  6. След като станат златистокафеви ги извадете от фурната и ги поръсете с пудра захар.

Можете да ги поднесете топли или студени. Всичко зависи от вкуса и предпочитанията ви. Трябва да споменем, че във Венецуела често сервират божествения сладък хляб с кафе или го пълнят със сирене от краве мляко (обезсолено).

Други приготвят сладкиша с пълнеж с крем или сладко. Тези варианти също са много вкусни, но и доста сладки и лепкави.

Експериментирайте в кухнята и открийте вашия любим вариант на португалския сладък хляб!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.