7 причини защо е добра идея да добавите яйца към вашата диета

Забравете за дългогодишните митове и ги добавете в ежедневното си хранене, за да натрупате мускулна маса, да предпазите очите от заболявания и дори за да отслабнете.
7 причини защо е добра идея да добавите яйца към вашата диета

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Има много причини да добавите яйца към вашата диета. Яйцата се консумират по целия свят и са толкова хранителни, че попадат в категорията на така наречените “суперхрани”.

Докато са имали лоша репутация от десетилетия поради връзката им с холестерола, те всъщност са незаменима част от всяка диета.

Те съдържат малко количество мазнини. Въпреки това, техният протеин с висока биологична стойност, заедно с витамините и минералите, им дава почетно място в редовната ви диета.

Затова забравете за митовете, които ви казват, че те са опасни и научете за всички ползи, които яйцата ви дават.

По-долу бихме искали да споделяме 7 важни причини, поради които трябва да добавите яйца към вашата диета и няма да съжалявате.

1. Те помагат да отслабнете

За да отслабнете е добре да започнете с кратки разходки, както и да добавите яйца в менюто си.

Докато те са част от здравословна, нискокалорична диета, яйцата могат да ви помогнат да отслабнете по-лесно.

  • Те съдържат витамини и минерали, които ви помагат да задоволите нуждите от хранителни вещества, предотвратявайки липси и слаба енергия.
  • Техният лесно усвоим протеин ви помага да натрупате мускулна маса и да подобрите физическото си състояние.
  • Те са една от най-засищащите храни, които можете да ядете, като по този начин контролирате и апетита си.
  • Всяко цяло яйце съдържа само около 77 калории.

2. Те намаляват умората

Ако добавите яйца към закуската си това ще помогне със сутрешната мудност и умората следобед, която пречи на работната ви производителност.

  • Малкото количество мазнини и аминокиселини увеличава енергийните ви нива, подобрявайки психическата и физическата издръжливост.
  • Те съдържат витамин В12 – хранителен агент, който помага да се трансформират въглехидратите в енергия.

3. Те са полезни за очите ви

За да имате здрави очи е добре да добавите яйца в ежедневното си меню

Яйцата са отличен избор, когато става въпрос за грижи за очите.

  • Те са значителен източник на лутеин и зеаксантин – два антиоксиданта, които предпазват клетките ви и намаляват риска от катаракта, дегенерация на макулата и слепота.
  • Те съдържат значителни количества витамин А, а недостатъците на витамин А се свързват с по-висок риск от очни заболявания.

4. Те подобряват вашето когнитивно здраве

Яйцата съдържат хранително вещество наречено холин, определящ фактор за здравето на мозъка ви.

Това вещество, което има тенденция да върви заедно с витамин В, спомага за изграждането на клетъчните мембрани и предотвратява преждевременното разрушаване на мозъка.

Тялото ви го използва, за да създаде структури, които изпращат информация до мозъка и играят роля в паметта.

Регулира нервната система и помага да се поддържа балансирана активността на невротрансмитерите.

5. Те намаляват възпалението

Ако добавите яйца в ежедневното си хранене, ще се спасите от възпаления

Храните с високо съдържание на мазнини, захар и добавки са склонни да предизвикат възпаление в тялото ви. Това означава по-голям риск от различни видове хронични заболявания.

Поради своето съдържание на холин, аминокиселини и антиоксиданти, яйцата противодействат на възпалението и защитават клетките и тъканите ви.

  • Те засягат здравето на мозъка и кръвоносната система, като помагат за оптимизиране на клетъчното окисление.
  • Като част от здравословното хранене те също така помагат на тялото да отстрани отпадъците, които преминават през кръвта.
  • Освен това те насърчават производството на колаген. Колагенът е вещество, от което вашите стави се нуждаят, за да са здрави.

6. Укрепват вашата имунна система

Добавянето на тази суперхрана към вашата диета е ефективен начин за подобряване на вашата имунна система, което я прави по-способна да се бори с патогенните микроорганизми, които атакуват тялото ви.

Това е така, защото хранителните вещества в яйцата участват в образуването на антитела.

Някои от тези хранителни вещества са:

  • Витамини А, В комплекс, D, E, K
  • Минерали: селен, фосфор, калций, цинк

7. Те спомагат за укрепването на костите ви

Ако добавите яйца в менюто си, гръбначният ви стълб ще ви благодари

Когато ядете яйцата редовно, подобрявате ефекта, който здравословното хранене и упражненията имат, за да поддържате костите ви здрави.

  • Това е така, защото яйцата съдържат малко количество калций, което може да помогне да се предотврати загубата на костна плътност.
  • Те също така са един от най-добрите източници на витамин D в храната. Витамин D е хранително вещество, което помага на тялото ви да абсорбира калция и помага за изграждането на костна тъкан.

След като знаете всичко това, сигурно ще добавите яйца към вашата диета

Колко често ядете яйца? Сега, когато имате повече причини да ги ядете, започнете да ги добавяте във вашата диета 3 до 5 пъти седмично.

Има много вкусни начини да добавите яйца към вашата диета!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • JS Vander Wal, A Gupta, P Khosla, NV Dhurandhar. Egg breakfast enhances weight loss. (2008).
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755181/
    • Aljohi H, Nelson MD, Cifuentes M, Wilson TA. Consumption of 12 eggs per week for 1 year significantly raises serum zeaxanthin levels and improves glare recovery in patients with early age-related macular degeneration. J Clin Res Opthalmology. 2017 (In Press)
    • Ylilauri MPT, et al. Association of dietary cholesterol and egg intakes with the risk of incident dementia or Alzheimer disease: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Am J Clin Nutr. 2017;105:476-484.
    • Catherine J. Andersen. Bioactive Egg Components and Inflammation. (2015).

    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586567/

    • M. Fernandez. Eggs and Health Special Issue. (2016).

      ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188439/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.