Симптоми и лечение на ендометриозата

Ендометриозата е хронично заболяване, което може да остане незабелязано, когато разпространението и количеството на ендометриалната тъкан са минимални.
Симптоми и лечение на ендометриозата

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ендометриозата е заболяване, което се изразява в малки израстъци и кисти по яйчниците. Понякога се наблюдава и образуването на възли. Това се случва, когато ендометриалната тъкан се развие извън матката. Тя може да обхване дори яйчниците, връзките на матката, пикочния мехур и червата.Изключително важно да разпознаете симптомите  рано, за да може да ви бъде предписано подходящо лечение на ендометриозата и последиците от нея.

Това заболяване се счита за една от основните причини за стерилност при жените. Над 40% от жените с ендометриоза зачеват трудно. Дори когато ендометриумът се разпростира до нетипични за него места, той поддържа хормоналната си активност.

По време на менструацията той променя тъканите. А това може да доведе но появата на проблеми.

Видове ендометриоза

В зависимост от формата и местоположението различаваме три вида ендометриоза:

 • Повърхностна: Нарича се и перитонеална ендометриоза. Появява се, когато ендометриалната тъкан обхване най-горния повърхностен слой на яйчниците и перитонеума. Характеризира се с червени лезии, които с течение на времето образуват малки белези.
 • Ендометриоза на яйчниците: При този вид ендометриоза се наблюдават малки кисти в яйчниците. Известни са като “шоколадови кисти” заради външния си вид. Понякога образуват сраствания със съседните тъкани на фалопиевите тръби и перитонеума.
 • Дълбока: Това е най-сложната форма на ендометриозата, с най-сериозни последици за здравето на жените. Характеризира се с образуването на малки възли в най-дълбоките слоеве на перитонеума и таза. Освен това тази форма на заболяването може да се отрази върху функционирането на бъбреците, уретрата, пикочния мехур и други съседни органи.

Причини

симптоми и лечение на ендометриозата

Няма ясна причина за появата на ендометриозата. Има няколко хипотези, които се опитват да обяснят произхода й. Някои от най-популярните са:

 • Метаплазия: Предполага се, че ендометриумът притежава способността да замества тъканите на органите, намиращи се в таза.
 • Съдова трансплантация: Става въпрос за възможността части от ендометриума да бъдат откъснати и имплантирани върху по-отдалечени части на организма, след като бъдат пренесени от съдовете на кръвоносната и лимфната системи.
 • Ретроградна менструация: Появява се, когато лигавицата на матката премине през фалопиевите тръби към корема, вместо да бъде изхвърлена по обичайния за нормалната менструация начин. Така тази тъкан се натрупва върху органите в таза и се разпространява там.

Рискови фактори

Тези теории са приети като възможни причини за появата на ендометриозата. Но съществуват и други рискови фактори за това: 

 • Генетична предразположеност
 • Фамилна обремененост
 • Ранна поява на менструация
 • Чести месечни цикли траещи повече от 7 дена
 • Анатомични промени в интимната област
 • Операция в миналото на матката
 • Стерилитет

Симптоми на ендометриозата

навременното лечение на ендометриозата е задължително

Невъзможността или трудното зачеване е един от основните признаци на ендометриозата. Но заради хормоналния дисбаланс, който причинява, това заболяване е свързано с появата на проблеми като:

 • Болка:
  • В корема преди и след менструация
  • Спазми в продължение на една-две седмици преди и след месечния цикъл
  • По време на секс
  • В долната част на гърба
  • При ходене по голяма нужда
 • Продължителна менструация
 • Кървене между месечните цикли

Поставяне на диагноза

Когато лекарят ви се съмнява, че сте болни от ендометриоза, ще ви бъде направен гинекологичен преглед. Диагнозата може да бъде потвърдена чрез допълнителни изследвания като: трансвагинална ехография, ЯМР или лапароскопия на таза.

Лечение на ендометриозата

има различни начини за лечение на ендометриозата

Има различни начини на лечение на ендометриозата. Те зависят от фактори като: възрастта, желанието на болната жена да забременее, симптомите (и сериозността), местоположението и разпростирането на заболяването.

Целта на лечението е да се облекчат симптомите на ендометриозата, да се отстранят срастванията и да се възстанови способността на жената да забременее (ако тя иска това).

Навременното лечение на ендометриозата може да включва приема на лекарства. Обикновено това са болкоуспокояващи лекарства, инжекции или таблетки прогестерон, както и специално назначени медикаменти в зависимост от случая. До хирургична намеса се стига само в най-сериозните случаи. Операцията може да бъде консервативна или лапароскопска.

Освен предписаното лечение болните трябва да подобрят начина си на хранене, да бъдат физически активни и спокойни. Въпреки че това няма да ги излекува, ще им помогне да контролират симптомите не ендометриозата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.