6 причини за болките в гърба

Болките в гърба може да са симптом за определени проблеми и болести, които нямат нищо общо с тази част от тялото ви, но ще трябва лечение за да се почувствате по-добре.
6 причини за болките в гърба

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Имате ли постоянна болка в гърба? Има хора, които изпитват този проблем толкова често, че го смятат за нещо нормално. Не е нормално и не трябва да свиквате с това. Има различни причини за болките в гърба.

Гръбначният стълб поддържа гърба и тялото. Ако не се грижите добре за здравето си, може да получите болки в гърба. 

Сред нещата, причиняващи болки в гърба, са вдигането на твърде много тежести без подходящите предпазни мерки, а също и други сериозни причини. Ще разкажем за някои от тях днес.

Прочетете днешната статия и разберете как болката в гърба може да е предупреждение за по-сериозен проблем. Обърнете внимание и вземете необходините мерки за да запазите здравето си.

1. Износване на междупрешленния диск е причина за болките в гърба

За болките в гърба причина е износване на междупрешленния диск

Както вече знаете, гърбът ви се състои от прешлени, които са разделени от малки кости, наречени междупрешленни дискове. Функцията на тези дискове е да улесняват движението и да облекчават гърба, така че костите да продължат да работят правилно.

През различните периоди от време и благодарение на стойката и движенията ви, тези дискове стават по-тънки. Този проблем е често срещан при възрастните хора. Обаче, може да се случи и при по-млади жени, които са получили епидурална упойка по време на раждане.

Ако имате този проблем, е важно да отидете на лекар, който ще ви предпише лекарства за справяне с болката. Може да използвате закрепителен колан за да се поддържа гръбначния стълб правилно.

В допълнение, масажът е отлично лечение и трябва да приемате калций, за да не се влоши проблема.

2. Болките в кръста са причина за болките в гърба

Болката в кръста може да се рапространи от гръдния ви кош до задните ви части. Всеки може да изпита тези здравословн проблеми в живота си.

Тъй като е много често срещан проблем, много хора си мислят, че няма истинска причина за болката в кръста. Това обаче не е така. В повечето случаи се изискват няколко изследвания, но винаги има причина за болката в кръста.

Ако имате болка в кръста само при определени случаи, обръщайте внимание на нещата, които правите. Възможно е да имате лоша стойка, докато седите на бюрото или може работата да ви причинява тази болка.

Най-добре е да отидете на лекар, за да предотвратите по-сериозен здравословен проблем.

3. Остеопорозата е причина за болките в гърба

За болите в гърба: причина е остеопорозата. Една млада жена, седнала на легло и се е хванала за кръста.

Остеопорозата е заболяване на костите. Появява се когато губите плътността на костната маса и костите ви станат по-чупливи.

Тази болест прави костите ви чупливи и склонни към сериозни наранявания, дори с минимално въздействие. В повечето случаи няма ясни симптоми, но може да има болка в гърба.

 • Ако сте над 40 и диетата ви не е особено богата на калций, е добра идея да посещавате вашия лекар редовно, за да отстраните този проблем.
 • Трябва да отидете на лекар, ако забележите, че болката в гърба появява по средата на гърба и се чува пукащ звук като ходите. Това въобще не е нормално.

4. Фибромиалгията е причина за болките в гърба

Фибромиалгията е хронична болест. Дълготрайната болка е едно от отличителните й характеристики. Това означава, че може да имате не само болки в гърба, но също и болки в ставите и мускулите.

Следните симптоми са много често свързани с фибромиалгията:

 • Проблеми със съня
 • Умора
 • Подуване
 • Схванатост
 • Проблеми с червата
 • Скованост в ставите
 • Киселини в стомаха

Ако имате този здравословен проблем, вашият лекар може да ви предпише няколко лекарства за лечението на всяка болка по отделно.

Въпреки, че фибромиалгията не се лекува, има начини за контролиране на болката, но ще трябва да разберете кое е най-добре за вас.

5. Сколиоза

Една жена легнала на болнично легло с гръб. Лекар я преглежда.

Сколиозата също е причина за болките в гърба. Това е страничното изкривяване на гръбнака извън нормалните граници.

Това е деформация, която може да се появи поради вродени и нервномускулни причини или без никаква причина.

Когато сколиозата е в напреднал стадий, обикновено причинява свиване или спазми в гърба, което води до болка.

За да се намали болката, причинена от сколиозата, трябва да получите лечение. То обикновено включва:

 • Физиотерапия
 • Носене на специален опоред колан за гръбначния стълб
 • Редовни прегледи, за да разберете дали проблемът не се е влошил.

6. Ендометриоза

Ендометриозата е сред най-често срещаните болести при жените. Тя също е причина за болките в гърба. В този случай, болката в гърба е поради необичайни клетъчни израстъци, които се появяват в ендометриума.

Тази болка е обикновено остра и се среща по-често по време на месечния цикъл. Въпреки, че болкоуспокояващите са полезни, най-добре е да отидете на гинеколог, за да получите най-доброто лечение.

Общи препоръки за справяне с тези проблеми

Отидете на лекар за да получите подходящото лечение, в зависимост от проблема, който имате.

Практикувайте йога. Това е перфектният начин за отпускане на тялото и за справяне с болката и възпалението.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fontecha, C. García, M. Aguirre, and F. Soldado. “Dolor de espalda.” Pediatr Integral 10.7 (2006): 485-494.
 • Guevara-López, Uría, et al. “Parámetros de práctica para el manejo del dolor de espalda baja.” Cirugía y Cirujanos 79.3 (2011): 286-302.
 • Rull, M. “Abordaje multidisciplinar del dolor de espalda.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 11.3 (2004): 119-121.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.