10 възможни причини за аналните бучки и лечение

Аналните бучки могат да доведат до силен дискомфорт, тъй като това е една от най-деликатните и чувствителни зони на човешкото тяло. Ето 10 възможни причини за появата им, както и опции за лечение.
10 възможни причини за аналните бучки и лечение
Leidy Mora Molina

Написано и проверено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Последна актуализация: 17 март, 2022

Аналните бучки могат да доведат до неприятен дискомфорт, тъй като това е една от най-деликатните и чувствителни зони на човешкото тяло. В тази статия ще разгледаме 10 възможни причини за появата им, както и опции за лечение.

Има няколко причини, които могат да обяснят наличието на малка бучка, папула или киста в ануса. Тези състояния обикновено се появяват около аналния сфинктер и са придружени от усещане за ректална заетост и дискомфорт по време на дефекация. Болка, парене и дори ректално кървене са често срещани симптоми на проблема.

Диагнозата на аналните състояния често се забавя поради смущение и страх при много хора. Въпреки това, повечето от бучките, които се появяват в аналната област, могат да бъдат ефективно излекувани. Поради тази причина е жизненоважно да посетите лекар при поява на проблема.

10 възможни причини за аналните бучки

Перианалните бучки могат да бъдат класифицирани като доброкачествени и злокачествени. В повечето случаи тези бучки са очевиден знак, че нещо не е наред с тялото. Някои от най-честите причини за бучка в ануса са, както следва:

1. Хемороиди

Естествени средства за лечение на хемороиди.
Фамилната анамнеза и хроничният запек са основните рискови фактори за хемороиди.

Хемороидите са най-честата причина за бучка или възел в ануса. Те са резултат от патологично разширение на вените, разположени в ануса и долната част на ректума. Проучванията показват, че повече от 50% от възрастните над 40 години страдат от хемороиди.

Хемороидите могат да бъдат вътрешни или външни. Външните хемороиди обикновено се усещат върху кожата около ануса и са придружени от парене, болка и кървене по време на движенията на червата. Вътрешните хемороиди рядко се усещат извън ректума, освен в напреднали случаи, и обикновено са безболезнени.

Фамилната анамнеза и хроничният запек са основните рискови фактори за появата на хемороиди. Като цяло професионалистите препоръчват да увеличите приема на богати на фибри храни и да пиете много вода през деня, за да предотвратите появата им. Освен това са полезни и седящи вани с топла вода и избягване на почистване с тоалетна хартия.

От друга страна, медицинското лечение се основава на използването на кремове или мехлеми с кортизон и лидокаин за облекчаване на симптомите. В напреднали случаи може да са необходими хирургични мерки за отстраняване на хемороидите.

2. Причини за аналните бучки – аноректален абсцес

Аноректалните абсцеси са кухини, съдържащи гнойна течност в аналната област. Това е още една причина за появата на бучка около ануса. Най-честата причина за това състояние е бактериална инвазия в жлезите на ануса и ректума.

Запушването на аналните жлези е причината за натрупването на гной и появата на симптоми. В повечето случаи абсцесът се намира близо до аналния отвор и се напипва като малка бучка в областта.

Други симптоми, свързани с това състояние, включват следното:

  • Анална болка, която се влошава при дефекация
  • Дразнене и зачервяване на зоната
  • Изтичане на гнойна течност
  • Усещането за ректална заетост
  • Трудност при дефекация
  • Треска

Американското дружество на хирурзите на дебелото черво и ректума препоръчва разрязване и дренаж на гнойта, съдържаща се в абсцеса. Някои хора може да се нуждаят от хирургичен подход за по-безопасен дренаж. Антибиотици, като ципрофлоксацин и метронидазол, се използват при пациенти с дълбоки абсцеси и депресирана имунна система.

3. Анална фисура

Аналните фисури са разкъсване на кожата и лигавицата около ануса. Те обикновено са резултат от евакуация на твърди изпражнения поради хроничен запек. Освен това травмата и аналният полов акт без адекватно смазване са чести причини за това състояние.

Тези пукнатини се наблюдават около ануса. Бучката е болезнена, когато фисурата все още не е зараснала и става безболезнена, когато фисурата зарасне напълно.

Засегнатите хора често изпитват анална болка по време и след дефекация. В допълнение, наличието на яркочервена кръв в изпражненията и върху тоалетната хартия е често срещан симптом. Въпреки това, аналните фисури обикновено изчезват след няколко седмици с промени в диетата и седящи вани.

Медицинското лечение включва използването на нитроглицеринови кремове за подобряване на заздравяването, както и лидокаинови мехлеми за облекчаване на болката. Здравните специалисти често препоръчват хирургичен подход за хронични анални фисури, които са устойчиви на лечение.

4. Перианална фистула

Перианалната фистула е анормална връзка, която се образува между кожата около ануса и вътрешната повърхност на ректума. Обикновено произтича от хирургично нараняване или инфекциозен процес. В този смисъл аналните абсцеси и инфектираните фисури увеличават риска от развитие на фистула.

Наличието на твърда бучка или топче в или близо до ануса е често срещано явление. Освен това Испанското дружество по вътрешни болести посочва наличието на следните симптоми на перианална фистула:

  • Болка по време на дефекация
  • Непрекъснато или периодично изпускане
  • Петна по бельото ви
  • Усещане за пробождане около ануса

По същия начин лицето може да има треска в случай на свързана инфекция. Лечението е хирургично с използване на биологични тапи или фибринови лепила. При пациенти с болест на Крон и хронична диария операцията не се препоръчва, тъй като може да забави заздравяването.

5. Причини за аналните бучки – анални брадавици

Аналните брадавици или заострените кондиломи са малки, влажни, светлорозови или кафяви възли, които се появяват в и около ануса. Това състояние обикновено е резултат от инфекция с човешки папиломен вирус (HPV) чрез незащитен полов контакт.

Тези лезии обикновено се появяват първоначално като точици, които по-късно стават по-големи. В напреднали случаи могат да покрият цялата анална област и дори да се простират до гениталиите. Други симптоми включват сърбеж, кървене, усещане за пълнота на ректума и отделяне на слуз.

Аналните брадавици трябва да се лекуват незабавно, тъй като могат бързо да се размножават. Лечението обикновено се основава на локални лекарства с цидофовир и подофилин. Освен това някои брадавици се отстраняват чрез криотерапия или хирургично изрязване.

6. Molluscum contagiosum

Това е заразно кожно заболяване, причинено от вирус от семейството на поксвирусите. Характеризира се с наличието на малки перлени, заоблени, твърди и безболезнени малки топчета или папули по повърхността на кожата. Тази инфекция се предава при директен контакт със засегнати лица и чрез замърсени предмети.

Изследванията показват, че при възрастни това разстройство обикновено се появява в областта на гениталиите и около ануса като болест, предавана по полов път. При повечето хора това състояние може да премине без лечение след няколко месеца. Въпреки това, при пациенти със слаба имунна система, тя може да бъде по-тежка.

Медицинското лечение включва локално приложение на лекарства като кантаридин, подофилин, подофилотоксин или калиев хидроксид. По подобен начин често се използват по-сложни мерки като криохирургия, кюретаж, електродесикация и импулсен лазер.

7. Причини за аналните бучки – пилонидални кисти

Пилонидалната киста е малка топка в кожата около ануса и в горната част на задните части, която съдържа косми и кожни частици. Обикновено се появяват при пробиване на косми под кожата. В някои случаи те могат да се инфектират, образувайки болезнени подутини.

Тези бучки са по-чести при мъжете и при хора, които прекарват дълги периоди от време в седнало положение. Пилонидалните кисти обикновено се отстраняват чрез операция за дренаж и ексцизия на лезията. В напреднали и повтарящи се случаи, пилонидната цистектомия също е ефективен вариант.

8. Аноректални полипи

Аноректалните полипи са анормални образувания, които растат в ануса и ректума. В повечето случаи тези бучки са доброкачествени, въпреки че много малка група може да бъде предракова.

По същия начин обикновено са асимптоматични, особено в ранните етапи на развитие. От друга страна, ако бучките са големи, те могат да бъдат осезаеми в ректума и дори да се показват през ануса. В допълнение, някои са способни да генерират кървене в изпражненията и да причинят дискомфорт в стомаха.

При съмнение за този вид нараняване трябва да се консултирате с проктолог възможно най-скоро. Повечето полипи могат да бъдат напълно отстранени по време на пълна колоноскопия. В зависимост от резултатите от биопсията може да се наложи някаква форма на последваща хирургична резекция.

9. Ректален пролапс

Перисталтика
Когато перисталтиката е засегната и се забавя, това причинява случай на бавен транзитен запек.

Това е доста неудобно състояние, при което част от ректума излиза през аналния отвор. При възрастни обикновено се появява след прекомерно физическо натоварване или напрежение по време на дефекация. Пролапсът е по-често срещан при по-възрастни жени, които са раждали няколко пъти.

Най-честите симптоми са усещане за ректална заетост, неволна дефекация и ректално кървене. Медицинското лечение на това състояние обикновено е операция за отстраняване на излишната лигавица или за фиксиране на ректума към сакрума.

Ако подозирате това състояние, не се колебайте да се консултирате със специалист.

10. Анални ракови бучки

Аналният рак е рядък вид рак, който се появява в аноректалния канал. Обикновено няма симптоми. Въпреки това, може да се прояви с ректално кървене, затруднено изхождане, болка и сърбеж в ануса. По същия начин, в някои случаи може да се усети малка бучка, излизаща от отвора на ануса.

Това заболяване трябва да се лекува възможно най-скоро от медицински специалист. Лечението зависи от вида на тумора и тежестта на клиничната картина. Терапевтичните възможности включват хирургично отстраняване, лъчетерапия и химиотерапия.

Кога да потърсите медицинска помощ за аналните бучки

Има редица заболявания и нарушения, които могат да причинят бучка или изпъкналост в ануса. Повечето от тези състояния могат да бъдат разрешени с навременно лечение. Ето защо е важно да потърсите медицинска помощ при появата на всяка една бучка в аналната област.

По същия начин трябва да потърсите незабавна помощ в случай, че състоянието се влоши или се появят нови симптоми. В този смисъл, продължително кървене, треска над 40 градуса по Целзий и загуба на съзнание са сериозни признаци, които изискват спешно лечение от здравен специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.