Улцерозен колит: причини, симптоми и лечение

Той се нарежда сред другите клинични състояния, свързани с възпаление на червата, които включват и Болест на Крон
Улцерозен колит: причини, симптоми и лечение

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Данните от последните години сочат, че все по-често се поставя диагноза улцерозен колит. Става дума за възпалителен отговор на тялото, засягащ целия храносмилателен тракт, което се характеризира с възпаление и язви по лигавицата на дебелото черво.  Болестта може да се появи ката остра или като хронична.

Обичайно е това заболяване да бъде установено в зоната на дебелото черво, но може да се пренесе и из целия храносмилателен тракт. Улцерозният колит, познат още като язвен колит, предизвиква болка, дискомфорт и негативен ефект върху качеството на живота на пациента. Поради това е важно да бъде лекуван под наблюдението на лекар, за да бъдат проследявани симптомите.

В днешната статия представяме по-обстойно  улцерозния колит, за да знаете какво го провокира и да въведете в ежедневния  режим лесни домашни средства, които успешно се съчетават с обичайното лечение.

Какво предизвиква улцерозният колит?

Улцерозният колит предизвиква болка и дискомфорт

Към днешна дата не е категорично ясно какви са причините за развитието на улцерозен колит. Той се нарежда сред другите клинични състояния, свързани с възпаление на червата, които включват и болест на Крон.

Въпреки че няма безспорни данни за това – защо човек заболява от язвен колит, трябва да посочим няколко фактора, около които лекарите се обединяват:

 • Улцерозният колит е свързан с тип автоимунно заболяванеТова означава, че имунната система започва да атакува и унищожава здрави клетки в собствения си организъм – в случая в зоната на дебелото черво, разрушавайки тъканите и провокирайки образуването на язви.
 • Стресът е често срещан фактор, който води до зараждането на това заболяване.
 • Улцерозният колит засяга хората на възраст 20-30 години, като става все по-често явление с наближаването на 50-те и 70-те години.
 • Язвеният колит обикновено е провокиран от възпаление на червата.
 • Има подозрение, че е свързан с тип бактерия или вирус, които виреят в дебелото черво. Макар да няма лек, единственият начин за елиминиране на здравословния проблем (в близо 80% от случаите) е чрез отстраняване на дебелото черво.

Какви са симптомите на улцерозен колит?

Улцерозният колит обикновено е провокиран от възпаление на червата

Симптомите могат да са различни при отделните пациенти. Първоначално заболелите се оплакват от диария, като е възможно да има следи от кръв. В други случаи симптомите са свързани със силна болка в корема.

Няколко са основните симптоми, за които трябва да внимавате:

 • Силна коремна болка. Става дума за периодични спазми, които идват и си отиват. Освен това може да чувате заглушени звуци от зоната на червата, сякаш в корема има много газове.
 • Наличие на кръв или гной в изпражненията.
 • Случаи на диария.
 • Треска.
 • Бързо понижаване на теглото.
 • Гнойни рани в устата.
 • Гадене.

Натурални средства при улцерозен колит

Доверявайте се на експертното мнение на лекар, който може да идентифицира най-точно проблема и да предпише курс на лечение, съобразявайки се със симптомите. Както споменахме по-рано, при всеки човек те са различни и е добре лечението да е съобразено с възрастта и други индивидуални фактори при пациента.

За да допълните курса на лечение у дома, можете да следвате няколко лесни препоръки, които ще подобрят качеството на живота. Ето ги и тях:

Уверете се, че приемате точните витамини

Улцерозният колит притежава специфичната способност да понижава съпротивителните сили на организма и да възпрепятства оптималното усвояване на храната.

Това може да е опасно, затова трябва да се излекувате. Приемайте хранителни добавки, например:

 • Спирулина: богата на витамини, фибри и протеини, които укрепват имунната система и подобряват качеството на живот.
 • Бирена мая: снабдява тялото с много нутриенти, необходими на човешкия организъм ежедневно. Освен това укрепва имунната система. Можете да се снабдите с бирена мая в магазините за природни стоки или аптеките.
 • Фолиева киселина или витамин В9: когато червата не усвояват правилно нутриентите, заради колита, това води до дефицит на фолиева киселина. Добра идея е да си я набавяте чрез хранителна добавка.
 • Алое вера: редуцира възпалението, като лекува и облекчава болката. Консумирайте сок всяка сутрин. За целта добавете 1 чаена лъжица гел от алое вера (5 гр.) в чаша с вода (200 мл.). Изпийте получената смес.
Алое вера редуцира възпалението, лекува и облекчава болката
 • Морковен сок: богат на витамини, облекчава ефикасно болката.
 • Супена лъжица  ленено масло: започнете деня с него. То е богато на омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни при възпаление.
 • Масло от вечерна иглика:  още едно ефикасно натурално средство за лечение на симптомите на улцерозен колит. Запомнете, че трябва да го приемате на празен стомах, за да намалите възпалението и дискомфорта, свързани със здравословния проблем.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • General, C. (2006). Conceptos actuales en colitis ulcerativa crónica inespecífica.
 • Otero Regino, W., González, A., & Gomez Zuleta, M. (2009). Prevalencia de diferentes tipos de colitis en personas adultas mayores. Rev Col Gastroenterol
 • Pérez Lázaro del Valle, Macías Abraham Consuelo, Torres Leyva Isabel, Socarrás Ferrer Bertha B, Marsán Suárez Vianed, Sánchez Segura Miriam. Effect in vitro of Spirulina on the immune response. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter  [Internet]. 2002  Ago;  18( 2 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-02892002000200006&lng=es

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.