Бинди Ъруин говори за живота си с ендометриоза

В постове в социалните си профили, 24-годишната австралийка споделя подробности за заболяването си и операцията, през която преминава. Какво е посланието й към жените в същата ситуация?
Бинди Ъруин говори за живота си с ендометриоза
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 19 април, 2023

Младата австралийка и природозащитник Бинди Ъруин се възползва от влиянието си в Twitter, за да говори за ендометриозата, която я съпътства от десетилетие. 24-годишната певица и танцьорка разказа подробности за страданието си и симптомите, които променят качеството й на живот.

Изключителната умора, необяснимото изтощение и цикличните болки са признаци, които се превръщат в раздразнителност, ниска производителност и отсъствие от работа поради проблема. Жените с това заболяване трябва да се справят със ситуация, която пречи на ежедневието им.

В допълнение, ендометриозата може да остане недиагностицирана. Много пациенти минават през лекари и клиники, без да намерят точна диагноза, като по този начин забавят подходящото лечение. Наистина, пътуването на Ъруин не мина без тези превратности:

В продължение на 10 години се борих с непреодолима умора, болка и гадене. Един лекар ми каза, че това е просто нещо, с което се справяш като жена и аз се отказах напълно, опитвайки се да преживея болката.

~ Bindi Irwin's Twitter ~

Тези преживявания добавят травма към физическия факт. Има страдание, което не се разпознава и се появяват объркващи усещания, стигащи до мисълта, че няма решение или че състоянието е „естествена последица“ от това да си жена.

Какво представлява ендометриозата?

Това заболяване се състои в растеж на ендометриална тъкан извън матката. Ендометриумът е най-вътрешният слой на матката, който е частта, която се отделя по време на менструация и частта, която ще приеме оплодената яйцеклетка, когато бременността започне.

Тъй като расте извън естественото си място, неговият цикъл на кървене се появява на места, които са необичайни за човешката анатомия. Следователно има болка в областите, където се намира тази неправилно разположена (ектопична) тъкан.

Обикновено се намира във фалопиевите тръби и яйчниците.

Това разположение в таза, извън матката, е причина за силния дискомфорт, който се появява почти веднъж месечно при пациентите. Ектопичният ендометриум се възпалява от хормонално действие и дори кърви, сякаш е в матката.

Проблемът е, че в средносрочен план възпалението засяга и околните тъкани. Тоест фалопиевите тръби и яйчниците натрупват течност, набъбват, опитват се да заздравеят след всеки менструален цикъл и произвеждат излишна фиброзна тъкан. Тази тъкан причинява сраствания в таза и води до безплодие при жените.

Менструални болки при ендометриоза
Болката, причинена от ендометриоза, е много интензивна и инвалидизираща.

Какви са симптомите на ендометриозата, от която страда Бинди Ъруин?

Ъруин коментира, че умората, болката и гаденето са най-инвалидизиращите симптоми за нея. По принцип тези прояви се повтарят всеки месец, в съответствие с менструалния цикъл и стимулацията на женските хормони.

Най-честите симптоми на ендометриоза са следните:

  • Дисменорея: това е болка, която се появява с менструация, но по интензивен начин. До такава степен, че инвалидизира жената.
  • Диспареуния: това е болката, която се появява при полов акт.
  • Дизурия: някои жени съобщават за дискомфорт при уриниране. Особено тези, които са развили фиброзни сраствания около пикочния мехур.
  • Умора: по време на менструация жените с ендометриоза може да почувстват силна умора, която ги принуждава да си почиват. Но също така може да се наблюдава незабележимо кървене поради неправилно разположена ендометриална тъкан. Това би довело до анемия и умора.
  • Промени в движенията на червата: възпалението, присъщо на разстройството, и близостта на ектопичната тъкан до храносмилателния тракт благоприятстват промяната на евакуаторните ритми. Има пациенти с диария и други с хроничен запек. Гаденето и повръщането не са необичайни.

Бинди Ъруин и нейната операция за лечение на ендометриоза

В публикация в Instagram Бинди Ъруин се показа току-що оперирана от ендометриоза в болнично легло. Това допълни появата й в Twitter, за да разкаже злополуките с разстройството си в продължение на 10 години.

В своя разказ младата австралийка споменава, че лекарите са отстранили много огнища на ектопична ендометриална тъкан. Дори са били изненадани и са я попитали как е успяла да живее през цялото това време с такова разпръскване на лезии в тялото си.

Операцията прш ендометриоза е опция, която трябва да бъде преценена с лекуващия лекар според възрастта на пациента и перспективите за плодовитост. Когато няма желание за забременяване в бъдеще и симптомите са много интензивни, е възможно да се отстрани голяма част от съдържанието на таза, включително засегнатите яйчници.

Въпреки това, при млади пациентки, които желаят да забременеят, се извършва по-консервативна и навременна операция. Едно по едно се търсят и отстраняват огнищата на ектопична тъкан. По този начин се запазват матката и яйчниците, за да е възможно оплождане и бременност.

Бинди Ъруин претърпя тази операция за лечение на ендометриозата си. В разказа си за събитията тя споменава отстраняването на 37 поражения. Едно от тях бе “шоколадова киста” (ендометриома), която представлява по-голямо образувание, изпълнено с тъмнокафява течност.

След процедурата лечението обикновено не е завършено. Лекарите обикновено посочват продължаване на подхода с лекарства, почти винаги базирани на хормонални терапии. Предписват се класически контрацептиви, агонисти и антагонисти на гонадотропин-освобождаваия хормон и прогестина.

Операция при ендометриоза.
Операцията при това заболяване може да бъде лапароскопска, което намалява следоперативното време за възстановяване.

Посланието на една млада жена за надежда

Много млади жени живеят с ендометриоза, точно като Бинди Ъруин, без да го знаят или да чакат точна диагноза. Посланието на австралийската активистка е надежда за страдащите.

Има начини за достъп до нови и ефективни лечения. Но за да се направи това, е необходимо да има повече информация за заболяването и да се достигне до здравни специалисти, заинтересовани да предоставят решение за своите пациенти.

Знаем все повече и повече за ендометриозата. Има обаче още много работа за осигуряване на равни възможности за пациентите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Agarwal, S. K., Chapron, C., Giudice, L. C., Laufer, M. R., Leyland, N., Missmer, S. A., … & Taylor, H. S. (2019). Clinical diagnosis of endometriosis: a call to action. American journal of obstetrics and gynecology220(4), 354-e1.
  • Araya, N. M. U. (2019). Actualización en los puntos clave de la endometriosis. Revista Médica Sinergia4(05), 35-43.
  • Kho, R. M., Andres, M. P., Borrelli, G. M., Neto, J. S., Zanluchi, A., & Abrão, M. S. (2018). Surgical treatment of different types of endometriosis: Comparison of major society guidelines and preferred clinical algorithms. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology51, 102-110.
  • Ramin-Wright, A., Schwartz, A. S. K., Geraedts, K., Rauchfuss, M., Wölfler, M. M., Haeberlin, F., … & Leeners, B. (2018). Fatigue–a symptom in endometriosis. Human reproduction33(8), 1459-1465.
  • Quintero, M. F., Vinaccia, S., & Quiceno, J. M. (2017). Endometriosis: Aspectos Psicologicos. Revista chilena de obstetricia y ginecología82(4), 447-452.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.