Вагинално кървене между циклите: какво означава

23.10.2018
Всяка жена може да бъде изненадана от неочаквано вагинално кървене докато е в репродуктивна възраст, но това невинаги е тревожен знак. Въпреки това посещението при лекар е добра идея.

Появата на вагинално кървене или зацапване в периода между циклите е известно в медицинската терминология като „патологично кръвотечение“. Обикновено се възприема като предупредителен знак от жената, която го изпитва. Това е така, защото може да бъде симптом на по-сериозен проблем, свързан с репродуктивната система.

Въпреки че не се счита за нормално, то не е толкова необичайно и не винаги е свързано с по-опасно заболяване.

Ето защо е важно всички жени да са добре информирани за този проблем и неговите възможни причини, преди да направят някои крайни заключения.

Всичко за патологичното вагинално кървене Наличието на вагинално кървене може да е симптом на сериозно заболяване.

 

Нормалният менструален цикъл варира между 21 до 35 дни, със средна дължина от 28 дни. Обикновено кръвотечението продължава от 2 до 7 дни, което води до обща загуба на 30 до 80 мл. кръв.

Патологично вагинално кървене възниква, когато има незначително кръвотечение между последния ден от менструалния цикъл и преди началото на следващата менструация.

Смята се, че почти всички жени изпитват поне една проява на това „патологично кръвотечение“ или зацапване по време на репродуктивния си живот.  В повечето случаи това не е причина за безпокойство.

Независимо от това, здравните експерти и гинеколозите препоръчват да се посъветвате с личния лекар, ако получите този симптом. Защото това би могло да е признак за по-сериозен проблем – рак или друго предраково заболяване.

Прочетете и: Лайка и магданоз за аменорея или липсата на менструация

Какво може да предизвика зацапване между циклите?

Овулация

Появата на вагинално кървене между циклите може да е признак за проблеми на репродуктивната система.

Овулацията е позната като една от причините за необичайно вагинално кървене между циклите. Когато сте в овулация, тялото увеличава производството на естроген – хормонът, който е свързан с освобождаването на яйцеклетката от яйчника.

Този прилив на естроген може да доведе до появата на внезапно кървене между циклите, особено ако забележите, че обикновено се случва между 13 и 16 ден на менструалния цикъл.

Обикновено в тези случаи цветът на кръвта варира от розов до кафяв. А понякога може и да се придружава от бяла цервикална слуз и усещания на спазми в долната част на корема.

Стрес

Физическият и психическият стрес също могат да имат пряка връзка с настъпването на необяснимо кръвотечение между циклите.

Моментите на напрежение пораждат сигнали в мозъка, които могат да променят нормалния менструален цикъл. Това води до кафеникав секрет в дните – преди или след – редовния период.

Недиагностицирана бременност

Наличието на вагинално карвене в началото на бременността в повечето случаи е нещо нормално.

Не е изключение и следната ситуация – жена, която не подозира, че е бременна да научи това, докато е на преглед при лекар заради необичайно вагинално кървене.

Възможно е през първите няколко седмици от бременността да се появи кървене, когато ембрионът се имплантира в матката. Важно е да се консултирате с личния си лекар, тъй като то може да е сигнал за спонтанен аборт.

Кога патологичното вагинално течение се счита за нещо тревожно?

Ако кръвотечението между циклите е по-силно от нормалното или е с наситен ( червен, черен или кафяв) цвят, придружен от други симптоми (изпотяване, замаяност, аритмия или болка в корема), незабавно потърсете лекарска помощ.

Ако губите много кръв, но не повече от обикновено по време на цикъл, това би могло да е признак за наличието на миома. Във всички случаи при наличието на значително количество кръв между циклите е най-добре да посетите лекар. Той ще ви направи подходящ медицински преглед, за да определи дали неговият произход е шийката на матката, матката или влагалището.

Препоръчваме ви да прочетете и: Миома на матката: 5 неща, които трябва да знаете

Какво означава появата на кървене след менопаузата?

Наличието на вагинално кървене в менопаузата може да е признак за сериозно заболяване.

Спирането на менструалния цикъл на жената е сигнал, че тя е достигнала менопаузата. След известен период от време, без наличието на обичайното вагинално кървене, някои жени могат да забележат зацапване или дори наличието на по-големи количества кръв. Това е сигнал, който не трябва да пренебрегвате.

Този тип необичайно кървене може да бъде причинено от миома или полип, но в повечето случаи е ранен симптом на предракова лезия или рак.

Какви изследвания се назначават?

Едно от най-често назначаваните гинекологични изследвания за аномалии е цитонамазката. Резултатите се използват, за да се прецени дали кървенето идва от матката и дали има ракови клетки, намиращи се в шийката на матката.

Ултразвукът е много чувствителен диагностичен тест, който може да открие потенциални промени в матката и яйчниците.

Въпреки това, ако те не са достатъчни, за да разсеят всякакви съмнения, в краен случай може да се направи хистероскопия. Тя включва поставяне на малка камера в матката през влагалището, за да се изследва състоянието й по-добре.