Вагинално кървене между циклите: какво означава

Всяка жена може да бъде изненадана от неочаквано вагинално кървене докато е в репродуктивна възраст, но това невинаги е тревожен знак. Въпреки това посещението при лекар е добра идея.
Вагинално кървене между циклите: какво означава

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Появата на вагинално кървене или зацапване в периода между циклите е известно в медицинската терминология като “патологично кръвотечение”. Обикновено се възприема като предупредителен знак от жената, която го изпитва. Това е така, защото може да бъде симптом на по-сериозен проблем, свързан с репродуктивната система.

Въпреки че не се счита за нормално, то не е толкова необичайно и не винаги е свързано с по-опасно заболяване.

Ето защо е важно всички жени да са добре информирани за този проблем и неговите възможни причини, преди да направят някои крайни заключения.

Всичко за патологичното вагинално кървене

 

Нормалният менструален цикъл варира между 21 до 35 дни, със средна дължина от 28 дни. Обикновено кръвотечението продължава от 2 до 7 дни, което води до обща загуба на 30 до 80 мл. кръв.

Патологично вагинално кървене възниква, когато има незначително кръвотечение между последния ден от менструалния цикъл и преди началото на следващата менструация.

Смята се, че почти всички жени изпитват поне една проява на това “патологично кръвотечение” или зацапване по време на репродуктивния си живот.  В повечето случаи това не е причина за безпокойство.

Независимо от това, здравните експерти и гинеколозите препоръчват да се посъветвате с личния лекар, ако получите този симптом. Защото това би могло да е признак за по-сериозен проблем – рак или друго предраково заболяване.

Какво може да предизвика зацапване между циклите?

Овулация

Появата на вагинално кървене между циклите може да е признак за проблеми на репродуктивната система.

Овулацията е позната като една от причините за необичайно вагинално кървене между циклите. Когато сте в овулация, тялото увеличава производството на естроген – хормонът, който е свързан с освобождаването на яйцеклетката от яйчника.

Този прилив на естроген може да доведе до появата на внезапно кървене между циклите, особено ако забележите, че обикновено се случва между 13 и 16 ден на менструалния цикъл.

Обикновено в тези случаи цветът на кръвта варира от розов до кафяв. А понякога може и да се придружава от бяла цервикална слуз и усещания на спазми в долната част на корема.

Стрес

Физическият и психическият стрес също могат да имат пряка връзка с настъпването на необяснимо кръвотечение между циклите.

Моментите на напрежение пораждат сигнали в мозъка, които могат да променят нормалния менструален цикъл. Това води до кафеникав секрет в дните – преди или след – редовния период.

Недиагностицирана бременност

Наличието на вагинално карвене в началото на бременността в повечето случаи е нещо нормално.

Не е изключение и следната ситуация – жена, която не подозира, че е бременна да научи това, докато е на преглед при лекар заради необичайно вагинално кървене.

Възможно е през първите няколко седмици от бременността да се появи кървене, когато ембрионът се имплантира в матката. Важно е да се консултирате с личния си лекар, тъй като то може да е сигнал за спонтанен аборт.

Кога патологичното вагинално течение се счита за нещо тревожно?

Ако кръвотечението между циклите е по-силно от нормалното или е с наситен ( червен, черен или кафяв) цвят, придружен от други симптоми (изпотяване, замаяност, аритмия или болка в корема), незабавно потърсете лекарска помощ.

Ако губите много кръв, но не повече от обикновено по време на цикъл, това би могло да е признак за наличието на миома. Във всички случаи при наличието на значително количество кръв между циклите е най-добре да посетите лекар. Той ще ви направи подходящ медицински преглед, за да определи дали неговият произход е шийката на матката, матката или влагалището.

Препоръчваме ви да прочетете и: Миома на матката: 5 неща, които трябва да знаете

Какво означава появата на кървене след менопаузата?

Наличието на вагинално кървене в менопаузата може да е признак за сериозно заболяване.

Спирането на менструалния цикъл на жената е сигнал, че тя е достигнала менопаузата. След известен период от време, без наличието на обичайното вагинално кървене, някои жени могат да забележат зацапване или дори наличието на по-големи количества кръв. Това е сигнал, който не трябва да пренебрегвате.

Този тип необичайно кървене може да бъде причинено от миома или полип, но в повечето случаи е ранен симптом на предракова лезия или рак.

Какви изследвания се назначават?

Едно от най-често назначаваните гинекологични изследвания за аномалии е цитонамазката. Резултатите се използват, за да се прецени дали кървенето идва от матката и дали има ракови клетки, намиращи се в шийката на матката.

Ултразвукът е много чувствителен диагностичен тест, който може да открие потенциални промени в матката и яйчниците.

Въпреки това, ако те не са достатъчни, за да разсеят всякакви съмнения, в краен случай може да се направи хистероскопия. Тя включва поставяне на малка камера в матката през влагалището, за да се изследва състоянието й по-добре.

 

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Committee Opinion No 557: Management of acute abnormal uterine bleeding in nonpregnant reproductive-aged women. Obstet Gynecol. 2013; 121 (4): 891-896. PMID: 23635706.
  • Bulun SE. Physiology and pathology of the female reproductive axis. In: Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, Kronenberg HM, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016: chap 17.
  • Ryntz T, Lobo RA. Abnormal uterine bleeding. In: Lobo RA, Gershenson DM, Lentz GM, Valea FA, eds. Comprehensive Gynecology. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017: chap 26.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.