Тормозът над деца: това може да се случи на всеки

Какво трябва да направите като родител, когато разберете, че вашето дете е жертва на тормоз? Ще ви дадем съвети за помощ в тази статия.
Тормозът над деца: това може да се случи на всеки

Написано от Antonella Grandinetti

Последна актуализация: 09 август, 2022

През последните години, тормозът над деца е навсякъде по новините и историите за това, оглавяват страниците на вестниците. Този термин е изписан върху устните на всички и колкото и да знаем какво представлява, малко от нас знаят как да реагират, когато се изправят срещу него.

Ние знаем дори по-малко относно това какво да правим когато нашите деца се сблъскат с този проблем. В края на краищата, децата трябва да знаят как да разрешават проблемите си, нали? Въпросът винаги е следния: Трябва ли да се намесвате и да се опитвате да ги защитите или не?

Поради тази причина, искаме да ви дадем съвети относно това какво да правите, ако вашето дете е жертва на тормоз? Продължавайте да четете, за да разберете.

Тормозът над деца: какво точно представлява?

Тормозът над деца: снимка на едно тормозено момче и много ръце, които го сочат с пръст

Насилието или системния тормоз може да е физически или психически, или чрез обществени действия като отбягване.

Насилието се отнася за поредица последователна системна злоупотреба между връстници за определен период от време. Обаче, този вид тормоз не е винаги от физическо естество. От друга страна, може да се състои от всякакво лошо и жестоко отношение спрямо жертвата. Може да включва обиди, отбягване, зловредни шеги и компютърен тормоз, между другото.

Според данни от проучване, проведено от Световната здравна организация, тормозът между връстниците засяга близо 32% от децата на възраст между 9 и 18 години по света.

Няколко изследвания стигат до извода, че тормозът има отрицателно влияние върху детето в краткосрочен или дългосрочен период от време.

Тормозът не е проблем, който децата трябва да решават сами. Вместо това, ваше задължение като родител или само като възрастен е да застанете на страната на всяка жертва на насилие.

Ако вашето дете е жертва на какъвто и да било тормоз от негови или нейни връстници във всяка среда, можете да искате да продължите с четенето. Ние ще ви кажем как да се справите  с проблеми, причинени от тормоза, без значение дали те са физически или психически.

Тормозът над деца: как да реагирате?

Ролята на родителите в ситуациите с насилие е фундаментална за изкореняването на този проблем, тъй като той може да се отрази много лошо върху емоционалното и физическото развитие на детето.

Обаче е важно на първо място да се отдели време, за да се разбере какъв е самия тормоз, преди да се предприемат каквито и да било действия.

1. Тормозът над деца: защо се случва?

Тормозът се случва когато един човек е постоянно унижаван чрез бутане, клюкарене, обиди, побои и дори сексуален тормоз от индивид или група. Доста често, „оправданията“ за подобни нападения са:

 • Физическо състояние.
 • Социално-икономически статус.
 • Странно поведение (например, срамежливите или уязвими деца много често стават лесна мишена за жестоки нападения).
 • Раса или религия.
 • Сексуална наклонност. В този случай, няма значение дали жертвата има хомосексуална наклонност или не. Достатъчно е агресорът да си помисли и да си набележи жертвата, за да я тормози.

Когато преценявате дали вашето дете е наистина жертва на тормоз, помислете дали тези действия ескалират и дали са се случили за определен период от време или е единичен случай.

Това е ключово за определяне дали става дума за дългосрочен тормоз или единична агресия.

2. Тормозът над деца: защо трябва да се намесите и да предприемете действия

Тормозът над деца: снимка на плачещо момиче, което е скрило лицето си

Тормозът над дете или дори възрастен може да доведе до тежка депресия.

Преди да прецените как да действате срещу тормоза, уточнете защо вие като родител, трябва да вземете отношение по въпроса. Всякакъв вид тормоз, с течение на времето, може да навреди на вашето дете.

Може да се прояви като:

 • Ниско самочувствие.
 • Стрес.
 • Тревога.
 • Депресия. Забележете, че случаите на тежка депресия могат да доведат до самоубийство. За съжаление, много жертви на дълъг тормоз избират този начин, когато не могат повече да търпят постоянното насилие над тях.

3. Стратегии за действие в помощ на родители, които се справят с тормоза над деца

Сега да видим как родителите могат да предприемат действия срещу тормоза над децата им.

Важно е да запазите самообладание и спокойствие доколкото можете през това време. Трябва да сте силен стълб, на който вашето дете трябва да се опре.

Първа стъпка: Проучете и разберете какво точно е станало

 • Изслушайте вашето дете. Когато разберете какво се случва от него или от някой друг, ако те имат достатъчно доверие да говорят за това, просто ги изслушайте без да ги разпитвате. Никога не наказвайте дете, само защото ви казва истината.
 • Направете така, че вашето дете да се чувства в безопасност. Всъщност, утешете ги. Те най-вероятно не са в настроение и имат нуждата да бъдат обичани и закриляни. Това е така, без значение от възрастта им.
 • Знайте всички факти. Знанието е сила, така че разберете всички детайли преди да предприемете действия. Запомнете да изслушвате без да осъждате и запазете реакциите си за по-късен период, когато те не присъстват. Разберете какво точно се е случило и в колкото се може повече подробности: дата, място, свидетели, онлайн тормоз и улики за това, и т.н.
 • Позволете вашето дете да знае, че оценявате то да ви казва какво се е случило. През цялото време, младежите се чувстват предадени като „одумват“ някого и се чувстват виновни за това. Покажете на детето да разбере, че е постъпило правилно.

Втора стъпка: Предприемете действия

 • Запознайте се с учителя на вашето дете. Те трябва да знаят какво се е случило, ако вече не знаят, и да постъпят подобаващо.
 • Говорете с директора на училището. Ако тормозът не престане след намесата на учител, тогава трябва да се свържете с по-висока компетентна институция. Тормозът над деца води до сериозни емоционални и дори физически травми, които излагат вашето дете на риск. Поискайте среща с директора и се уверете, че учителя също присъства, така че да се сложи край на всичко, колкото се може по-бързо.
 • Срещнете се с родителите на агресора. Училищните власти могат да уговорят среща с родителите на насилника на вашето дете. Имайте предвид, че има вероятност да се чувстват неудобно, защото всеки родител иска да повярва в невинността на детето си.
 • Ако училището не помогне, подайте жалба до полицията. Ако всичко горепосочено не дава резултат и тормоза продължава, не се колебайте да подадете оплакване в полицията.

Има телефонни линии относно тормоза на много места. Освен това, редовно се рекламират кампании срещу тормоза по радиото и телевизията.

Не е лесно да определите как трябва да постъпите, когато сте поставени пред тормоз над дете. Предприемането на действия може да изглежда преувеличено на моменти, но не е. Не се колебайте да вземете отношение по въпроса, ако някой тормози вашето дете.

Това не е проблем на детето и то никога не трябва да го разрешава самостоятелно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.