Какво представляват срамните въшки и как се разпространяват?

Срамните въшки обикновено засягат интимната зона, но могат да бъдат открити и по други части на тялото като стомаха и подмишниците. Как се разпространяват те? Ще ви разкажем всичко по темата в тази статия.
Какво представляват срамните въшки и как се разпространяват?

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Срамните въшки са наричани на народен език “пучи“ въшки. Представляват малки насекоми живеещи в окосмяването на интимните части на хората. Считат се за вид предавана по полов път болест, въпреки че това не е единственият начин, по който се предават.

Според специалистите около един милион души годишно се заразяват със срамни въшки. Това е нещо често срещано. Паразитът причинител се нарича Pthirus pubis. Храни се с кръв, а ухапванията му причиняват силен и неприятен сърбеж в гениталната област.

Интерес факт е, че някои текстове още от древността споменават присъствието на тези паразити, дори самата Библия. Въпреки че приличат на главовите въшки, основната разлика е, че тези не предават други заболявания. Въпреки това инфектирането с тях е много неприятно и може да засегне социалния живот на потърпевшите. Затова в тази статия ще ви обясним всичко, което трябва да знаете за срамните въшки и начините им на разпространение.

Как действат срамните въшки?

В повечето случаи срамните въшки се предават по полов път. Но инфектирането може да стане и по други начини.

Както вече споменахме, срамните въшки са малки насекоми, срещащи се само при хората, най-вече в интимната област. Срамните въшки .приличат по форма на морски раци. Прикрепят се към космите благодарение на вещество, действащо като цимент. След като се прикрепят към космите, те започват да хапят кожата. Ухапването е толкова силно   че причинява сърбеж поради съдържанието на определени вещества в слюнката и фекалиите им.

Обикновено симптомите се проявяват около седмица след инфектирането. Освен сърбежа, обикновено по кожата се появяват пъпки и отоци, както и ранички в резултат на разчесване.

Въпреки че най-често засягат интимната област, срамните въшки могат да обитават и други части на тялото. Например важно е да знаете, че могат да бъдат открити по окосмяването на гърдите, подмишниците и стомаха.

Важен факт е, че могат да се появят и по миглите. Това се наблюдава при децата жертви на сексуално насилие. Затова присъствието на този вид въшки при децата понякога навежда педиатрите до мисълта за сексуално насилие.

Как се разпространяват срамните въшки

Специалистите причисляват срамните въшки към предаваните по полов път болести. Този проблем най-често е резултат на сексуален контакт с човек, който вече е бил инфектиран. Но това не е единственият начин за разпространение на тези паразити.

Въпреки че се среща по-рядко, но разпространението на срамните въшки може да е резултат от използването на дрехи, чаршафи или хавлии на инфектирания. Почти невъзможно е да се заразите на места като бани или тоалетни.

Причината за това е, че този паразит не може да оцелее дълго време извън човешкото тяло. Нуждае се от температура 28 градуса и повече, за да живее. Въпреки това хората с тази инфекция трябва да почистят внимателно и щателно всички използвани предмети и дрехи.

Как се диагностицира и лекува инфекцията със срамни въшки

Обикновено извършването на преглед е достатъчно за откриване на срамните въшки. Те могат да бъдат видени и с просто око.

Диагностицирането на срамните въшки е много лесно, тъй като обикновено е достатъчно да бъде проверена интимната област. Те се виждат с просто око. Клиничната картина е типична. Затова лекарите не се нуждаят от допълнителни изследвания.

Има специални кремове, шампоани и лосиони за унищожаване на тези паразити. Повечето хора се нуждаят от повече от едно използване на продукта, за да се справят с паразитите. Важно и всички дрехи, хавлии и чаршафи също да бъдат изпрани и дезинфекцирани.

Най-важното е най-близките хора да бъдат информирани, най-вече сексуалните партньори, тъй като рискът от инфектиране е доста висок.

Препоръчваме ви да прочетете и: Преборете въшките с тези 5 домашни средства

Заключение

Срамните въшки са малки насекоми причиняващи сърбеж в окосмените части на тялото, особено в интимната област. Обикновено се предават по полов път, но това може да стане и чрез дрехи или други тъкани като чаршафи.

Ако имате въпроси относно тази инфекция, трябва да потърсите консултация с лекар. Той ще ви назначи най-подходящото лечение и ще ви даде съвети как да се справите с проблема.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.