„Бебешки ботокс“: какво представлява, ползи и рискове

Със сигурност бебешкият ботокс не е ботокс за бебета! Научете повече по темата.
„Бебешки ботокс“: какво представлява, ползи и рискове
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 27 май, 2023

Така нареченият бебешки ботокс е подходяща козметична процедура за тези, които искат да изгладят мимическите бръчки, без да прибягват до интензитета на Botox®. Въпреки че и двете използват ботулинов токсин, новата техника е търсена от тези, които искат леко и ранно въвеждане в лечението.

Кандидатите за тези инжекции обикновено са млади хора с начални бръчки, които избират филъра, за да скрият забележими гънки. Методът предлага нова гледна точка за това какво обикновено представлява ботоксът и каква е връзката му с дозировката на веществото – всичко това в търсене на естествени резултати, които помагат на вида на лицата ни.

“Бебешки ботокс”: техника за предотвратяване на първите бръчки

Жена и бебешки ботокс
Предотвратете превръщането на мимическите линии в бръчки с “бебешки ботокс”.

Инфилтрирането на малки дози ботулинов токсин в кожата е известно като бебешки ботокс. За разлика от нормалното прилагане на ботокс, микроинжекциите не се фокусират върху отпускането на мускула, а по-скоро върху отслабването му, за да омекотят външния вид.

Както посочва Американската академия по офталмология, първите признаци на стареене се появяват около очите, челото, бузите и устните. Идеята за минимизирането им с ботулинов токсин е да се намали умората на лицето или появата им в напреднала възраст. Дозите са приложими и в други податливи области, като например:

  • Вратът
  • Деколтето
  • Челото
  • Областта на челюстта

Хората на възраст от 22 години до 30-те са тези, които най-много искат тази разкрасяваща процедура, целяща да попречи на фините мимически линии да се превърнат в ясно изразени бръчки. Може да се разбира като коригираща и превантивна техника с фини резултати.

Предимства на въпросния “бебешки ботокс”

Международното дружество за естетична пластична хирургия съобщи в проучване, че леченията с ботулинов токсин се увеличават в сравнение с техниките за инфилтрация на други пълнители. Baby Botox допринася за тази статистика, благодарение на своите предимства.

При кожа, третирана с бебешки ботокс, се забелязва спиране на прогресията на мимическите бръчки без “замразяване” на лицето. Дори ако браздите не са силно изразени, лекарят прилага веществото според нуждите на всеки пациент.

Методът също така използва по-ниска доза от конвенционалните инжекции, поради факта, че младата мускулатура е по-малко активна. Сред предимствата му са, че не променя движенията на лицето, безопасен е и е по-евтин.

И при мъжете, и при жените ботоксът в кратки дози заличава малките бръчици и предотвратява появата на нови.

Как се поставя “бейби ботокс”?

Бебешки ботокс.
По принцип резултатите от “бейби ботокс” се наблюдават 15 дни след лечението.

Инжекциите с ботулинов токсин обикновено не причиняват болка; тънкостта се крие в опита на човека, който я прилага. Инфилтрацията продължава по-малко от половин час и не изисква интензивен покой.

Във версията бейби се използват мини-дози в един сеанс. След 2 дни изпълване с ботокс, промяната започва да се усеща, а крайният ефект е видим след 15 дни.

Резултатът продължава 4 месеца, малко по-малко, отколкото при конвенционалното лечение, но това се дължи на факта, че тази нова тенденция използва по-малко от веществото. Освен това, когато се прилага върху млада кожа и мускули, се предпочита по-малката доза.

Има ли риск от прилагането на превантивен ботулинов токсин?

Както се споменава в статия в Actas Dermo-Sifiliográficas, за да се постигнат естествени резултати с ботулинов токсин, задълбочените познания за анатомията и функционалността на лицевите мускули са от съществено значение.

Въпреки че превантивният ботулинов токсин е дискретно естетично лечение, лицето, което извършва лечението, просто трябва да е опитно в инфилтрацията и боравенето с веществото. Някои нежелани реакции са свързани с използвана лоша техника, наред с други, можем да споменем следното:

  • Крива усмивка
  • Неравни вежди
  • Увиснали клепачи
  • Сълзене или сухота в очите
  • Болка или подуване в областта на инжектиране

От друга страна, ако веществото се разпространи в тялото и пациентът изпитва постоянна слабост, проблеми със зрението или проблеми с преглъщането и говоренето, важно е да се консултирате с лекар.

В тази връзка списание Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana посочва, че усложненията не трябва да се появяват. Ако инжекциите се поставят внимателно и ако пациентът е добре подбран. Те посочват, че нереалистичните очаквания за резултати могат да предизвикат разочарование и усложнения както за пациента, така и за лекаря.

Кой не трябва да избира ботокс в нито един от неговите варианти?

Почти всеки човек може да си поставя ботокс, с изключение на тези, които са били диагностицирани с патологии, които са противопоказни за употребата на веществото. Това обаче не е процедура, която е подходяща за бременни или кърмещи жени.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) не знае колко безопасни са дермалните пълнители в меките тъкани, ако се прилагат по време на бременност, кърмене и при пациенти под 22-годишна възраст.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.