Подобрете психичното си здраве с тези 7 съвета

18.02.2019
Грижата за психичното здраве е от съществено значение за постигане на целите и формата, към която се стремите. Научете как да се грижите по-добре за психиката си с помощта на тези 8 чудесни съвета.

Емоционалното и психичното ви състояние е също толкова важно, колкото и физическото.

Замислете се: когато психиката ви рухва, тялото ви също започва да поддава.

Мигрените, болките в гърба, безсънието и стомашните проблеми обикновено са признак, че нещо не е наред с психиката ви.

Не се страхувайте да признаете, че се нуждаете от подобряване на психичното си здраве. Това не означава, че сте полудели; психичното здраве обхваща много повече аспекти, отколкото си представяте по принцип. Още интересна информация по темата можете да откриете на сайта Психично здраве.

Ако се чувствате твърде напрегнати и ви е трудно да се концентрирате или пък да заспите, продължете да четете и ще откриете някои страхотни съвети, които ще ви помогнат да се справите с тези проблеми и да се погрижите по-добре за себе си.

1. Следете теглото си

Наднорменото тегло или затлъстяването показват, че тялото ви е натрупало повече мазнини, отколкото трябва.

Освен че влияе на външния ви вид, този проблем засяга значително и мозъка ви. Той не може да функционира правилно, което води до изменения в когнитивното ви развитите или в способността ви да контролирате емоциите и мислите си.

В този смисъл не забравяйте, че целта не е да бъдете слаби, а да премахнете излишните мазнини. Затова е необходимо да комбинирате балансиран режим на хранене с тренировки.

2. Четете… всякакви книги, особено сюрреалистични

психичното ви здраве може да бъде подпомогнато от четене на книги

Четенето безспорно е полезен начин да се грижите за психичното си здраве. То ви предизвиква да се съсредоточите, да помните по-добре и да свързвате конкретни факти с абстрактни идеи.

Освен това ви помага да се сблъскате със ситуации, в които не сте попадали в действителност и по този начин ви подготвя за сблъсъка с тях, ако евентуално се случат на вас или на някои ваши познати.

Що се отнася до сюрреалистичните творби, при тях се правят необичайни асоциации. Тези асоциации са полезни за подобряване на психичното ви здраве, тъй като стимулират създаването на нови мозъчни модели.

Прочетете страхотното произведение на Франц Кафка „Селски лекар“ и споделете мнението си!

Прочетете и: Четенето и воденето на дневник: Магически стратегии за здравословно когнитивно стареене

3. Едновременно извършване на няколко задачи

тренирайте мозъка си за извършване на повече от една дейности наведнъж за подобряване на психичното ви здраве

Вършенето на много неща едновременно е идеално упражнение за ума ви.

Терапевтичната му стойност се основава на това, че тренира умението ви да обработвате информация. Колкото по-бързо успявате да извършите задачите, толкова по-добре.

Освен това подобрява способността ви да се концентрирате. Въпреки че сте вглъбени в различни дейности, сте принудени да отделяте цялото си внимание на всяка една от тях, опитвайки се да ги извършвате ефикасно.

4. Изключете телевизора и се погрижете за психичното си здраве

Обикновено хората прекарват поне един час пред телевизора преди да си легнат. Това обаче създава явление, наречено „сънен дълг“.

То се състои в прекомерна умора, която се дължи на недоспиването.

Гледането на телевизия отключва тази умора, тъй като когато се забавлявате пред телевизора, сте склонни да отлагате заспиването. Без да го осъзнавате, лишавате мозъка си от необходимата почивка.

Изключете телевизора и почетете или просто си починете преди да си легнете да спите. Това със сигурност ще подпомогне психичното ви здраве.

5. Медитирайте

медитирайте, за дса подобрите психичното си здраве

Медитацията ви помага да пречистите съзнанието си от всичко, което ви тревожи.

Стресът и негативните емоции пораждат нервни връзки, които ви пречат да разсъждавате трезво и дори могат да доведат до психо-емоционален блокаж. Ако това се случва за дълъг период от време, мозъкът ви започва да се свива и здравето ви рухва.

Научете как да медитирате, за да се отпуснете и да се освободите от отрицателните емоции.

6. Включете се в групови дейности

Дори и да се наслаждавате на самотата си, не забравяйте, че всички хора сме социални същества. Всички ние имаме нужда да споделяме опита и целите си с останалите. Това е напълно човешка черта.

Когато споделяте, това повдига самочувствието ви и ви изгражда като личност.

Въпросът за самоличността се простира по-далеч от егото ви. Да сте наясно с това кои сте и какви са желанията ви помага да поставите целите си и да откриете мястото си в света.

По тази причина е необходимо да се включите в някаква екипна дейност.

Прочетете също: 4 навикa на щастливите хора

7. Рисуване

Изобразителното изкуство не се слави с добра репутация. Много хора се отказват да го практикуват, поради липса на умения в рисуването. Независимо от това, не е необходимо да сте Фрида Кало или Леонардо да Винчи, за да се насладите на ползите от изкуството.

Простото драскане в тетрадка ви помага да се отпуснете, стимулира концентрацията ви и подобрява паметта ви.

Може да пробвате и с книжки за оцветяване. Те стават все по-популярни сред възрастните.

рисуването стимулира концентрацията и подобрява психичното ви здраве

Както виждате, подобряването на психичното ви здраве е във вашите собствени ръце. Единственото изискване е да прегледате графика си и да отделите малко време за себе си.

Съветваме ви да приемете този въпрос напълно сериозно. Няма значение колко много искате нещо или колко време му отделяте: ако не сте в добро здраве, няма как да постигнете целите си.

  • Prince, M., Patel, V., Saxena, S., Maj, M., Maselko, J., Phillips, M. R., & Rahman, A. (2007). No health without mental health. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(07)61238-0
  • Kohn, R., Saxena, S., Levav, I., & Saraceno, B. (2004). The treatment gap in mental health care. Bulletin of the World Health Organization. https://doi.org//S0042-96862004001100011
  • Talen, M. R., & Mann, M. M. (2009). Obesity and Mental Health. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2009.01.012
  • Cheever, N. A., Peviani, K., & Rosen, L. D. (2018). Media multitasking and mental health. In Technology and Adolescent Mental Health. https://doi.org/10.1007/978-3-319-69638-6_8