Аспирин за косата? Точно така!

Прониква в дълбочина и елиминира гъбичките
Аспирин за косата? Точно така!

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че с помощта на аспирин можете да направите косата си по-жизнена и красива?

Може би сте от хората, които са привикнали да използват продуктите за грижа за коса, които се предлагат по магазините. Това до голяма степен предполага, че не подозирате за съществуването на алтернативи, които подхранват и укрепват косата. 

Нормално е. На пазара има много реклами и изобилие от козметични продукти, които ни карат да вярваме, че химическите вещества са единственият начин, по който можем да укрепим косата, да се справим с проблеми като пърхота и т.н.

Истината е обаче, че много преди този тип продукти да се появят в магазините, жените са използвали достъпни съставки, които могат да намерят у дома, за да елиминират сухотата, пърхота и редица други естетически проблеми.

В наши дни някои хора се завръщат към старите и изпитани рецепти. Те откриват, че ефикасността им е налице и сега. Конкретно искаме да ви препоръчаме това натурално средство за коса с аспирин. То облекчава редица проблемни състояния на скалпа и стимулира растежа на косата.

Какви са ползите от натуралното средство за коса с аспирин?

грижа за косата с аспирин

Аспиринът е едно от най-разпространените болкоуспокояващи средства и антикоагуланти в цял свят. Всъщност, това е лекарство, което рядко отсъства от дома на съвременния човек.

Лекарите препоръчват аспирин при болка и общ дискомфорт. Но това лекарство може да се справи също така с треска и да защитава сърцето.

Активната му съставка, силицилова киселина, значително понижава риска от сърдечен удар и предпазва от образуването на кръвосъсиреци при хората, които страдат от проблеми с кръвообращението.

В допълнение към ползите от аспирина като лекарство трябва да знаете, че той може да се прилага в козметичните процедури, тъй като съдържа ценни съставки.

Когато го използвате външно, аспиринът прочиства в дълбочина косата и елиминира гъбичките, които провокират пърхот или изсушаване на скалпа. Той стимулира циркулацията на кръвта, като заедно с това подобрява снабдяването на кожните клетки с кислород и стимулира растежа на коса.

Освен това аспиринът оказва ексфолиращ ефект и елиминира мъртвите кожни клетки, а това подобрява усвояването на хранителните вещества и укрепва фоликулите.

Как да приготвите натуралното средство за коса с аспирин?

аспирин с шампоан за укрепване на косата

Лесно е да приготвите това натурално средство и да го използвате ежедневно, за да извлечете ценните му свойства за косата.

Необходими съставки:

 • 3 таблетки аспирин
 • 3 супени лъжици шампоан (30 гр.)

Начин на приготвяне:

 • Стрийте аспирина на прах, като използвате чукче и хаванче.
 • Смесете го с 3 лъжици обикновен шампоан.
 • Влезте в банята и навлажнете косата. Нанесете приготвения шампоан, като трябва напълно да покриете косата.
 • Оставете натуралното средство да действа 5 минути. След това изплакнете косата.
 • По ваше желание нанесете балсам.

Как да приготвите лосион за косата, използвайки аспирин?

лосион за коса с аспирин

Това натурално средство за коса с аспирин представлява лосион, който подобрява цвета на косата и я защитава от негативното въздействие на химикалите в околната среда.

Препоръчва се на хора, които боядисат косата си и искат да възвърнат естествения й цвят.

Необходими съставки:

 • 8 таблетки аспирин
 • 1/2 л. вода

Начин на приготвяне:

 • Стрийте аспирина на прах и го смесете с предварително затоплената вода.
 • Налейте получената смес в бутилка със спрей. Напръскайте косата обилно.
 • Повтаряйте процедурата всяка вечер.
 • Предварително разклащайте бутилката преди всяка употреба, тъй като стритият аспирин постепенно се отлага по дъното.

Запомнете!

 • Ефектът от процедурите с аспирин варират от човек до човек, в зависимост от това какъв тип е косата и какви са ежедневните му навици.
 • За оптимален резултат използвайте натуралните средства редовно.
 • Добра идея също така е да повишите приема на вода, а заедно с това и на храните, богати на биотин, витамин Е и протеини.
 • За да избегнете евентуална алергична реакция е важно да тествате продукта върху малка част от скалпа, преди да пристъпите към прилагането на натуралното средство. Ако забележите раздразнение или сърбеж, незабавно се измийте.

Мислили ли сте си някога, че можете да се грижите за косата, използвайки аспирин? Сега вече сте наясно какви са полезните му свойства. Не се колебайте и изпробвайте рецептите, които представихме по-горе.

Макар да не забележите мигновен ефект от употребата им, само за няколко дни ще се уверите, че косата е станала по-чиста, мека и здрава.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Vane, J. R., & Botting, R. M. (2003). The mechanism of action of aspirin. In Thrombosis Research. https://doi.org/10.1016/S0049-3848(03)00379-7.
 • Gonzáles, M. A. (2002). La Aspirina. Revista Médica de La Universidad Veracruzana.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.