Как да ароматизирате косата си по естествен начин

Най-лесният начин да си направите свой собствен парфюм за коса е като използвате етерични масла
Как да ароматизирате косата си по естествен начин
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 21 юли, 2019

Косата ни е изложена на постоянното въздействие на околната среда. Това я прави лесна жертва на всякакви миризми (пушек, пот и т.н.). Понякога дори да искате да я миете всеки ден, това е невъзможно. Търсите ли начини да ароматизирате косата си?

Въпреки че специалните парфюми за коса стават все по-популярни, в тази статия ще ви разкажем за няколко алтернативни начина за ароматизиране на косата . За целта ще си направите сами у дома парфюми или ще заложите на по-естествени варианти с помощта на апетитни плодови, екзотични и флорални аромати без съдържание на алкохол, който изсушава косата. Тези домашни ароматизиращи средства имат терапевтично действие, възстановяващо красотата и здравето на косата.

Таитянско масло от моной

Таитянското масло от моной е чудесен натурален продукт, който можете да използвате в грижата за тялото и косата. Извлича се от стриването на цве товете на цветето т иаре (таитянска гардения) и кокосово масло. Тази комбинация има много специфичен екзотичен аромат, наподобяващ ванилия.

Препоръчваме ви този парфюм за лятото, тъй като не само ще ароматизирате косата изключително приятно, но също така ще я направите мека, блестяща и ще я предпазите от въздействието на слънчевите лъчи. Този естествен парфюм съдържа витамин Е, представляващ мощен антиоксидант овлажняващ и възстановяващ косата в дълбочина. Ако го използвате редовно, няма да имате нужда от маска за коса след измиването й.

Не препоръчваме този парфюм за мазна коса.

маслото от моной е отличен начин да ароматизирате косата

Флорални води (Хидролати)

Хидролатите се получават чрез дестилацията на растенията по време на процеса на извличане на етерични те им масла. Това означава, че те представляват остатъчната вода след приготвянето на маслата. Тя съдържа водоразтворими вещества от растението и малки количества етерично масло. Тази вода запазва част от аромата и качествата на цветовете, но е по-слаба и не толкова концентрирана. Въпреки че не са толкова популярни, този тип води са били използвани с терапевтична цел още от древни времена.

Силно ви препоръчваме следните хидролати:

  • Хидролат от портокалови цветове: цветът на портокала или нероли се характеризира със специфичен и успокояващ аромат с отпускащо действие. Ароматът регулира секрецията на мазнини от скалпа.
  • Хидролат от розмарин: Розмаринът винаги е бил използван като средство, стимулиращо здравето и красотата на косата, тъй като подобрява кръвообращението, предпазва от косопад и регулира секрецията на скалпа. Освен това има пречистващо действие и освежаващ, билков аромат.
  • Хидролат от мента: Този хидролат е най-освежаващият от всички. Идеален е за горещите дни, когато скалпът се изпотява постоянно. Освен това помага при проблеми с пърхота.

Препоръчваме ви преди да ароматизирате косата си с хидролатите, да се уверите в качеството и чистотата им. На пазара можете да откриете различни синтетични есенции, които няма да ви осигурят описания по-горе положителен ефект.

Розова вода за ароматизиране на косата

Розовата вода е отлична флорална вода, традиционно използвана в индийската култура. Характеризира се с деликатен и много женствен аромат. Използва се също така като балансиращ а съставка с възстановяващо и антиоксидантно действие. Можете да я използвате и при специални случаи, тъй като притежава свойствата на афродизиак.

можете лесно да ароматизирате косата си с розова вода

Отвара от концентрирана лавандула

Лавандулата притежава силно пречистващо и успокояващо действие. Освен това привлича вниманието с нежния си аромат. Именно това я прави предпочитано средство, с което да ароматизирате косата си, като за целта се приготвя концентрат от цветовете й.

Този парфюм е много нежен, идеален за всяко време от денонощието, подходящ за деца и т.н.

Етерични масла

Най-лесният начин да си направите свой собствен парфюм за коса е като използвате етерични масла. Единственото, което се изисква от вас, е да капнете няколко капки масло в малко вода, да разклатите добре бутилката и да напръскате косата си. Препоръчваме ви следните аромати:

  • Иланг-иланг: наситен флорален аромат със свойства на афродизиак.
  • Мандарина: Много сладък и освежаващ аромат с отпускащо действие, което подобрява настроението и внася в деня ви усещане за щастие.
  • Бергамот: Той е ключът придаващ на черния чай характерния му мирис. Бергамотът е много специален аромат с антидепресивно действие.
  • Жасмин: Нежен, деликатен и отпускащ. Комбинира се отлично с много други аромати.
  • Лимон: Дава усещане за чистота и свежест. Комбинира се идеално с други цитрусови аромати.

Как да използвате етеричните масла, за да ароматизирате косата си

Налейте парфюма в бутилка с пулверизатор и напръскайте косата си от разстояние около 20 см. Уверете се, че сте ароматизирали косата си по цялата й дължина. Не бива да я навлажнявате прекалено много. След това можете да масажирате косата си или да се срешете, за да сте сигурни, че парфюмът се е разнесъл равномерно.

Препоръчваме ви да носите парфюма със себе си, в дамската си чанта. Можете да го нанасяте отново, когато сте били изложени под въздействието на силни неприятни миризми.

Снимките са предоставени от Ros in Wonderland и petalouda62.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.