Пет алтернативни употреби на препаратите за стъкло

Препаратите за стъкло имат и алтернативни употреби, за които със сигурност не знаете. В днешната статия ще ви разкажем за пет от тях!
Пет алтернативни употреби на препаратите за стъкло

Последна актуализация: 23 август, 2019

Понякога ежедневните продукти могат да бъдат използвани за много други неща, освен специфичното си приложение. В тази статия ще ви разкажем за различните алтернативни приложения на препаратите за стъкло, за които вероятно не знаете.

Препаратите за стъкло водят началото си от 30-те години на миналия век. Оттогава те помагат на хората да почистват прозорците си бързо и ефикасно. Но знаете ли за какво друго можете да ги използвате?

Препаратите за почистване на стъкло

Тези продукти, които първоначално са били само прозрачни и сини, се предлагат в наши дни в много варианти и с безброй аромати. Въпреки че първите такива препарати са били силно запалими, по-късно те започват да се произвеждат на основата на сурфактанти (повърхностно активни вещества).

Днес препаратите за стъкло се предлагат в шишета с пулверизатори, улесняващи използването им. Въпреки че се произвеждат с определена цел, те имат и редица по-малко познати приложения, които могат да ви изненадат.

Алтернативни употреби на препаратите за стъкло

1.Репелент против насекоми

Препаратите за почистване на стъкло могат да се използват и като репеленти.

Продуктите,  съдържащи амоняк, са изключително ефикасни репеленти против насекоми.

Едно от любопитните приложения на препаратите за стъкло е като средство за унищожаване и предпазване от нежелани насекоми. За целта можете да ги използвате за директно пръскане на буболечките, избягвайки силната миризма на обичайните инсектициди.

А ако препаратът съдържа амоняк, той става още по-ефикасен в борбата срещу тях. Миризмата му е много неприятна, така че ако напръскате прозорците и вратите си, ще държите насекомите далеч от дома си.

2. Почистване на бижута

Знаете ли, че можете да използвате препаратите за стъкло, за да направите бижутата си като нови? Но първо трябва да се уверите, че бижутата ви не са направени от материали, които се увреждат от амоняка или спирта. Например тези продукти са идеални за полирането на диаманти.

Всичко, което трябва да запомните е, че не трябва да оставяте препарата за стъкло повече от две минути върху бижутата си. Можете да го нанасяте с помощта на четка за зъби. След като двете минути изтекат, измийте добре бижутата си и ги подсушете с памук или кърпа.

3. Обезмаслител

В дома има редица места, които се нуждая от почистване с обезмаслители.

Заради съдържанието си на различни разграждащи съставки, препаратите за стъкло ще ви помогнат да почистите мазнините. В дома често се натрупват трудни за почистване мазнини на определени места. Въпреки че на пазара се продават много обезмаслители, можете да използвате и препаратите за стъкло за тази цел.

Мазнините, които се натрупват върху кухненските мивки, тенджери, тигани, готварските печки и дори в колата ви, могат лесно да бъдат почистени с този вид препарат. След като приключите с почистването, не забравяйте да изплакнете повърхностите добре с вода, за да отстраните всички следи от продукта.

4.Като препарат за блестящи подове и плочки

Можете да използвате препаратите за стъкло, за да накарате подовете от гранит или мрамор да заблестят. Всичко, което трябва да направите е да разредите препарата във вода както обичайния препарат за почистване на пода. Но трябва да знаете, че употребата му не се препоръчва за дървени подове или други повърхности, които могат да се увредят от амоняка.

По същия начин можете да почистите плочките и фаянса в банята и кухнята. В банята можете да го използвате за почистване на тоалетната чиния или ваната, оставяйки препаратът да подейства няколко минути, ако има по-упорити петна.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 неща, които не трябва да почиствате с бял оцет

5.За почистване на упорити замърсявания

Препаратите за стъкло ще ви помогнат да почистите упоритите петна от дрехите.

И накрая, сред употребите на препаратите за стъкло, има и много други любопитни и ефикасни приложения като:

  • Отстраняване на петната от дрехите (с изключение на дрехите от коприна и вълна). Тези препарати са ефикасни дори за почистването на много упорити петна като тези от домат или кръв. Помагат и за почистването на петната по килимите, стига килимът да не е вълнен.
  • Почистване на детските играчки. Можете да използвате този продукт, за да почистите детските играчки от бактериите.
  • Гъба за черна дъска. За почистване на упоритите следи по дъската.
  • Почистване на градински мебели.
  • Почистване на дъските за рязане в кухнята.

Вече знаете повече за различните и интересни приложения на един препарат, който всички имаме в домовете си. С тези приложения можете значително да намалите броя на почистващите препарати, които използвате. Освен това можете да добавите към препаратите за стъкло няколко капки етерично масло, за да ухаят още по-хубаво.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.