Добавете целината към диета за борба с възпаления

23 Февруари, 2019
Пригответе вкусна салата с хрупкавия зеленчук, ябълка, орехи, рукола и маруля. Освен използването й като гарнитура, ще ви помогне да се отървете от излишните килограми

Защо да добавите целината към диетата си срещу възпаления?

Целината е хрупкав, вкусен и освежаващ зеленчук, който може да бъде добавен към готвени ястия и салати. Може би обичате специфичния й аромат, добавен към храната? Тя е и един от най-здравословните зеленчуци, които ще откриете на пазара.

Тайната на целината е в семената, съдържащи ароматни вещества. Богати на етерични масла, те борят възпаления и премахват токсините от организма.

Добавяйте редовно целина към диетата. В тази статия ще обясним – защо.

Целината: чудесен начин да отслабнете

Експертите в растителните изследвания препоръчват, когато избирате целина, да вземете най-ярките стръкове – с гъсти, плътни и твърди стъбла.

Никога избирайте мека целина или със горни стъбла, започнали да придобиват жълтеникав цвят.

Целината може да остане в добро състояние в продължение на 3 или 4 дни, когато е увита във влажна хартиена кърпа и се съхранява в хладилник. Ако ще я консумирате, натопете долния край на стъблото в малко вода, за да го освежите отново.

След като сте я купили и сте готови да я изпробвате, вероятно се чудите какви ползи ще имате, когато сте приели “първата хапка” от нея…

1. Тя е мощен противовъзпалителен агент

  • Едно от най-интересните свойства на целината е способността й да намалява възпаления.
  • Това се дължи на наличието на полиацетилен. Той помага на тялото да премахне токсините, насърчава здравословното отслабване, облекчава ревматоидния артрит, остеоартрита, подаграта, астмата и бронхита.

Вижте още: Най-добрите 5 противовъзпалителни плодове

2. Целината – регулатор на храните

Какво се има предвид?

  • Тя е основен източник на енергия, съдържащ протеини и хранителни вещества, отдаващи сила и жизненост.
  • Целината и краставиците са два зеленчука с малки количества енергия, но притежават силно пречистващи и хидратиращи свойства.
  • Благодарение на основните си съединения, те спомагат за регулирането на вътрешните процеси чрез балансиране на минералните нива и прочистване на тялото.
  • Целината е с високо съдържание на вода, фибри, калий, натрий, витамини С и Е, фолиева киселина и калций.

3. Диетични свойства на целината

Целина като диуретик и срещу възпаления

  • Както вероятно си спомняте от началото на тази статия, едно от най-интересните свойства на целината се крие в нейните есенциални масла, като апиол, лимонен или псоралени.
  • Всички те допринасят за диуретичните ефекти на този зеленчук, което увеличава производството на жлъчката и насърчава по-доброто храносмилане.
  • Друг страхотен аспект на целината е, че чувството за ситост. Препоръчвам консумацията на зелен шейк всеки ден, за да сте хидратирани, да прочистите организма и да кажете „не“ на закуската между основните хранения.

Прочетете и: Детоксикиращите и диуретични свойства на ананаса

4. Ползи за сърцето

  • Целината е богата на съединение, известно като фталид, което помага за отпускане на мускулите около артериите и подпомага правилното кръвообращение.
  • И не забравяйте, че този зеленчук е един от най-добрите за балансиране на нивата на холестерола, като същевременно намалява нивата на лошия холестерол или LDL.

Салата с целина и зелена ябълка за намаляване на възпаления

Целина и ябълка срещу възпаления

Опитайте тази вкусна салата с целина, зелени ябълки и орехи, която предоставя всички предимства, описани по-горе.

Тя е полезна, лесна за приготвяне и отлична гарнитура за сьомга или пилешки гърди с лимон. Страхотно ястие, което може да включите във всяка диета.

Готови ли сте да я запишете?

Съставки

  • 1 зелена ябълка
  • 2 връзки целина
  • 5 големи листа от маруля
  • 100 гр. рукола
  • 1 лист от цикория
  • 5 ореха, нарязани на ситно
  • сокът от ½ лимон
  • семена от синап (на вкус)
  • 4 супени лъжици мед (100 гр.)
  • бял пипер (на вкус)
  • студено пресован зехтин

Приготвяне

  • Започнете с измиването на целината и ябълката. След това ги нарежете на малки парчета с големината на хапки. Не е необходимо да обелите ябълката, но не забравяйте да изхвърлите семената.
  • Нарежете на ситно ядките.
  • В отделна купа смесете лимоновия сок, синапеното семе и меда. След това добавете зехтина и белия пипер. Това е дресингът за салатата.
  • Каква е следващата стъпка? Лесно е. Изберете чиния за сервиране на тази вкусна салата и добавете марулята и руколата. След това добавете парченцата ябълка, целината и ядките. Накрая добавете дресинга и се насладете на всяка хапка от това семпло ястие.

Идеална възможност за обяд, чудесна за всяка отслабваща диета! Как да й устоите?!

  • Malhotra, S. K. (2012). Celery. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095688.249
  • Chu, Y.-F., Sun, J., Wu, X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020665f
  • Miean, K. H., & Mohamed, S. (2001). Flavonoid (myricetin, quercetin, kaempferol, luteolin, and apigenin) content of edible tropical plants. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf000892m
  • Papamichail, I., Louli, V., & Magoulas, K. (2000). Supercritical fluid extraction of celery seed oil. Journal of Supercritical Fluids. https://doi.org/10.1016/S0896-8446(00)00066-8