Анкилозиращ спондилит: диагностика и лечение

Повечето хора с анкилозиращ спондилит имат гена HLA-B27. Обаче, само някои от тях развиват болестта.
Анкилозиращ спондилит: диагностика и лечение
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Заболяването анкилозиращ спондилит е хронично възпалително заболяване, което засяга предимно фасетните стави. Тези стави се схващат, водейки до намаляване на движението. Като резултат, гръбначният стълб става по-малко гъвкав. Поради тази причина хората с това заболяване стигат имат прегърбена напред стойка.

Никой не знае какво точно причинява това заболяване, но ДНК играе важна роля при неговата повява. Повечето хора с анкилозиращ спондилит имат гена HLA-B27. Обаче, само някои хора с този ген развиват това заболяване.

Симптоми на анкилозиращ спондилит

Жена, която се държи за кръста

Когато един човек има анкилозиращ спондилит, някои от прешлените парят и това води до схванатост и болка.

Това ревматично заболяване предизвиква пристъпи на възпаление на фасетните стави. Обаче, може да има възпаление и на другите стави като например тези на рамената, бедрата, коленете или глезените.

Първите симптоми на анкилозиращ спондилоартрит включват болка и схванатост в долната част на гръбначния стълб. Обаче, те предимно се появяват сутринта и след дълго време неактивност. Болката в шията и умората също са често срещани.

Някои от най-често засегнатите области са фасетните стави между гръбначния стълб и таза, и бедрените стави. Обаче, също може да засегне точките, където сухожилията и лигаментите се свързват с костите, особено тези в гръбначния стълб.

Когато има анкилозиращ спондилит, се образува нова кост като част от опита за оздравяване на тялото. Като резултат, частите от двата прешлена парят.

След това, тези части от гръбначния стълб стават твърди и нестабилни. Фузията може да обхване бедрата и да намали капацитета и функцията на белите дробове.

Усложнения от анкилозиращ спондилит

Някои от усложненията от анкилозиращ спондилит са:

 • Очно възпаление (увеит): Това е едно от най-често срещаните усложнения от анкилозиращия спондилит. Причинява бърза поява на болка в очите, чувствителност към светлина и замъглено зрение.
 • Увреждане на сърдечните клапи: Това заболяване може да предизвика проблеми с аортата. Възпалената аорта може да засегне формата на аортичната клапа в сърцето, което ще промени функционирането на клапата.

Анкилозиращ спондилит: диагностика

Има няколко разпознаваеми симптоми на анкилозиращия спондилит. Те включват:

 • Клинични симптоми като болка в долната част на гръбначния стълб, която продължава над три месеца. Може да се подобри с физически упражнения, но не отминава с почивка. Трябва да имате предвид ограничаването на гръдната експанзия, както и подвижността на гръбначния стълб.
 • Рентгенографски доказателства за възпалението на сакроилиачните стави.

В зависимост от критериите, представени от пациента, ще бъде определена диагнозата анкилозиращ спондилит (чрез клинични критерии и рентгенолог) или вероятно (в случай, че болният представи 3 клинични критерии или 1 рентгенографски).

Тестовете на кръвта и урината могат да помогнат за потвърждаването на диагнозата чрез присъствието в кръвта на антигена HLA-B27. Те също могат да определят интензивността на възпалителния процес, който може да засегне човек.

Лечение

Снимка на много и различни хапчета

Болкоуспокояващите облекчават болката в ставите, заедно с рехабилитация и операция.

Лечението на анкилозиращ спондилит съчетава различни фармакологични варианти и рехабилитация.

 • Нестероидни антивъзпалителни лекарства (NSAIDs) и аналгетици. Те са фармакологични лекарства, насочени към овладяването на болката и намаляването или потискането на възпалението на ставите. Като резултат, качеството на живот на пациента се подобрява. Също така, като се облекчава дискомфорта, се подобрява и почивката през нощта.
 • Лекарства, променящи болестта. Те действат върху самата имунна система.
 • Биологични лекарства. Въпреки че тези лекарства не лекуват заболяването, те контролират симптомите на заболяването при много хора.
 • Рехабилитация. Трябва да правите рехабилитационни упражнения постоянно заедно с фармакологичното лечение. Физическите и дихателни упражнения подобряват подвижността на гръбначния стълб и мускулната сила.
 • Също така, трябва да правите леки упражнения, които укрепват вашия гръбначен стълб, като например плуване.
 • Операция. Операцията рядко се прилага, само когато ставите са лошо увредени и подвижността е почти изгубена.

Когато смесвате и съчетавате евентуалните лечения, можете да избегнете втвърдяването. Също така, те могат да ви помогнат да предотвратите другите мускулни и проблеми при локомоторната функция.

Надяваме се да ви е харесала тази статия. Може също да ви хареса да четете за фибриомиалгията и нейното лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Castro Villegas, M. C., & Collantes Estévez, E. (2013). Espondiloartritis. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0304-5412(13)70554-7
 • Estévez, E. C., Contreras, A. E., & Pérez, V. C. (2001). Espondiloartritis tratamiento actual y perspectivas futuras. Reumatologia.
 • Sanhueza Z., A., Prieto R., J. C., Weisz C., J., Leiter Herrán, F., Soto F., S., Chiang O., F., & Lira S., L. (2016). Espondiloartritis anquilosante: revisión de hallazgos imagenológicos en la columna. Revista Chilena de Radiologia. https://doi.org/10.1016/j.rchira.2016.11.004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.