7 съвета при задържане на течности и за подобряване на кръвообращението

22.09.2017
Пийте много вода! Това ще намали всякакви възпаления в тялото и ще подпомогне тези проблеми

Подуването, известно още като задържане на течности, е проблем, който се среща все по-често през последните години.

Въпреки че това не е болест само по себе си може да предизвика поредица от реакции, които да предупреждават за по-големи нарушения като бъбречна недостатъчност или артрит.

Това се случва, когато течностите остават в тъканите на тялото, повишават нивото на възпаление и причиняват проблеми с кръвоносната и лимфната система.

Най-честият симптом е подуване на крайниците, въпреки че може да причини болка, умора и затруднения при извършване на определени движения.

Добрата новина е, че съществуват някои здравословни практики, които ако ги правите редовно могат да помогнат да се предотврати появата им.

Днес искаме да споделим 7 от тях.

1. Пийте повече вода

при задържане на течности е добре да консумирате повече вода

Въпреки че много хора смятат, че е трудно да пият достатъчно вода всеки ден, важно е да помните, че водата е един от най-ефективните начини за предотвратяване на възпалението и излишната течност, която се натрупва в тъканите.

Водата няма да увеличи количеството течност в тялото ви – напротив, тя поддържа бъбречната функция и стимулира отстраняването на течности през урината.

Детоксикиращата и диуретичната сила на водата помага да се елиминират всички отпадъци, които преминават през кръвта, което може да повлияе на това разстройство.

2. Намалете приема на сол

Прекомерната консумация на сол е един от основните фактори, свързани с тенденцията да страдате от задържане на течности, когато стигнете зряла възраст.

Натрупването на натрий предизвиква дисбаланс в нивата на електролити и променя възпалителните процеси.

Поради това е от съществено значение да намалите консумацията на сол с главните ястия и не забравяйте, че високи нива на натрий се съдържат в храни като:

 • Колбаси
 • Консервирани храни
 • Салати и сосове
 • Пуканки
 • Пържени храни и леки закуски
 • Сирена

3. Избягвайте да носите тесни дрехи

избягвайте да носите тесни дрехи при задържане на течности

Използването на тесни дрехи е толкова често срещано в наши дни, че повечето хора не са запознати със здравните последици.

Въпреки че може да изглежда безобидно да ги носите, натискът, който оказват върху тялото, засяга кръвообращението ви и процесите, които водят до нормалното отстраняване на течности.

Ето защо е по-добре да избирате по-големи размери или облекло, изработени от материали, които не стягат тялото ви.

Препоръчваме: 8 чести грешки при избора на дрехи

4. Правете редовно упражнения

Редовните физически упражнения са чудесен начин, с който да предотвратите неприятното задържане на течности и всички други нарушения, които са свързани с него.

Чрез движенията, които извършвате по време на всяка дейност може да подобрите функцията на кръвоносната и лимфната система. На свой ред това насърчава елиминирането на течности и отпадъчни вещества.

Упражненията също така са от полза за здравето на бъбреците, подобряват производството на урина и укрепват уринарния тракт.

5. Активирайте кръвообращението

при задържане на течности отидете на масаж, който да активира кръвообръщанието ви

Ежедневните здравословни навици като масажи и студени душове са лесни начини за насърчаване на доброто кръвообращение.

Въпреки че е лесно да се игнорират или да се объркат с други състояния, проблемите с отичането на течности понякога са свързани с лошо кръвообращение.

Ето защо е необходимо да се предприемат мерки, които да спомогнат за възстановяване на притока на кръв, за да се предотврати и лекува това състояние.

6. Добър сън

Висококачественият сън също влияе върху предотвратяването на отока и други възпалителни състояния.

В този момент всички мускули се отпускат, а кръвообращението се подобрява. В допълнение тялото изпълнява някои основни функции за детоксикация.

Това насърчава елиминирането на задържаните течности и също така увеличава нивата на енергия за по-добра производителност.

Вижте и: Фактори, оказващи влияние върху качеството на съня

7. При задържане на течности, консумирайте повече плодове и зеленчуци

при задържане на течности консумирайте повече свежи зеленчуци

Ежедневната консумация на пресни храни като плодове и зеленчуци осигурява на тялото богатство от ползи за облекчаване на опасното задържане на течности и възпаление.

Тяхното съдържание на антиоксиданти, вода, фибри и други основни хранителни вещества подобрява бъбречната функция. Освен това те насърчават и премахването на отпадъците.

На свой ред това помага да контролирате високо кръвно налягане, мускулни заболявания и други състояния, свързани със задържане на течности.

Притеснява ли ви, че страдате от задържане на течности? Следвайте тези прости съвети!

 • Bromelaína: funciones y beneficios. (n.d.). Retrieved December 27, 2018, from https://nutrisport.es/web/bromelaina/
 • Botanical-Online. (2018). Propiedades de la Piña. Https://Www.Botanical-Online.Com/Pina.Htm. Retrieved from https://www.botanical-online.com/pina.htm
 • Té verde: beneficios, propiedades, cómo prepararlo y contraindicaciones | ECOagricultor. (n.d.). Retrieved December 27, 2018, from https://www.ecoagricultor.com/beneficios-del-te-verde/
 • Ocho razones para comer cerezas | EROSKI CONSUMER. (n.d.). Retrieved December 27, 2018, from http://www.consumer.es/web/es/alimentacion/aprender_a_comer_bien/curiosidades/2011/06/01/201040.php
 • Martínez, S., González, J., Culebras, J. M., & Tuñon, M. J. (2012). Los flavonoides: Propiedades y acciones antioxidantes. Nutrición Hospitalaria, XVII(6), 271–278. https://doi.org/10.3305/nutr hosp.v17in06.3338 Ii, E. (2005). Propiedades del. Https://Www.Botanical-Online.Com/Medicinalsfoeniculum.Htm, (x), 1–2. Retrieved from https://www.botanical-online.com/medicinalsfoeniculum.htm
 • ¿RETENCIÓN DE LÍQUIDOS, HINCHAZÓN, PESADEZ? DRENAJE LINFÁTICO MANUAL – Clínica Villar-Aragón. (n.d.). Retrieved December 27, 2018, from http://clinicavillararagon.com/retencion-de-liquidos-hinchazon-pesadez-drenaje-linfatico-manual/
 • Acumulación de líquido o linfedema | Cancer.Net. (n.d.). Retrieved December 27, 2018, from https://www.cancer.net/es/desplazarse-por-atención-del-cáncer/efectos-secundarios/acumulación-de-líquido-o-linfedema
 • Soluciona la retención de líquidos – Fundación Española del Corazón. (n.d.). Retrieved December 27, 2018, from https://fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2649-soluciona-la-retencion-de-liquidos.html
 • ¿Piernas hinchadas? El fisio puede ayudarte. (n.d.). Retrieved December 27, 2018, from https://www.segg.es/ciudadanos/2014/01/27/piernas-hinchadas-el-fisio-puede-ayudarte