Активен кислород: какво представлява и как се използва за почистване на домакинствата

Продуктите, съдържащи активен кислород, са идеални за премахване на петна и улесняват почистването на различни повърхности. Тук ще ви разкажем повече за това вещество.
Активен кислород: какво представлява и как се използва за почистване на домакинствата
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 29 януари, 2023

Въпросният активен кислород е продукт, придобил популярност с приложенията си в почистването на дома. По-специално се използва за пране на дрехи, премахване на петна и почистване на различни повърхности, като например банята. Освен това се твърди, че не вреди на здравето и е екологично чист. Какво точно представлява?

Този продукт може да бъде намерен в момента на пазара под различни форми. Някои хора го предпочитат като мощно “почистващо средство за петна”, дори в лицето на трудни вещества като кафе, червено вино, доматен сос и др. В следващите редове описваме подробно основните му приложения и как да го използвате.

Активен кислород: какво представлява и за какво се използва?

Активният кислород е търговското наименование на химикал, чието истинско име е ” натриев перкарбонат. Известен е още като “твърд водороден пероксид”, “натриев карбонат” или просто “SPC”.

Прилича на бял прах. При контакт с вода това съединение реагира и освобождава кислород. Поради тази причина той присъства в много перилни и почистващи продукти като цяло.

Освен всичко друго, има широко приложение в индустрията, където се използва по различни начини:

  • Оксигениращ агент в аквакултурата.
  • Пречистване на отпадни води.
  • Почистване на басейни.
  • Дезинфекция на посуда в болници и ресторанти.
  • Избелващ агент за хартиена маса.
  • Оцветител в текстилната промишленост.

Както споменахме, активният кислород е съставка, която вече присъства в различни продукти на пазара. Има възможност за инсталиране на дозатор у дома, в пералнята или в отделен кран, за водата, която да се използва при почистване.

Активен кислород и приложението му в дома
Натриевият перкарбонат, наричан още активен кислород, е добре известен препарат за отстраняване на петна. Използва се при различни домакински задачи за почистване.

Как да използваме активен кислород?

Повечето продукти с активен кислород се използват за пране и почистване на дома. Нека да видим как да го използваме във всеки отделен случай.

В пералнята

Натриевият перкарбонат може да се комбинира – перфектно и без особени проблеми – с обикновен перилен препарат. Ако не се съдържа в продукта, който използвате или сте закупили, добавете еквивалента на една супена лъжица във водата (приблизително 25 грама) в първия цикъл от прането.

Препоръчително е да използвате вода при 35°C, въпреки че това ще зависи от характеристиките на влакното и цвета на дрехите. Не забравяйте да проверите препоръките на етикетите, особено ако ще перете деликатни дрехи.

От друга страна, ако използвате течен перилен препарат, първо изсипете този продукт в дозатора на пералната машина или във водата, ако случаят е такъв. След това добавяте перкарбоната и накрая поставяте дрехите. С други думи, избягвайте изливането на продуктите директно върху дрехите.

За премахване на петна

Можете да използвате активен кислород, за да премахнете петна от дрехите при накисването. Следвайте тези стъпки:

  • Напълнете кофа с четири до пет литра вода, колкото да покрие дрехата.
  • Добавете две супени лъжици препарат с активен кислород.
  • Ако това количество е отделно, добавете една супена лъжица перилен препарат и една супена лъжица натриев перкарбонат.
  • Разбъркайте добре, докато се разтвори.
  • Накиснете дрехите за два часа.
  • Изперете както обикновено.

Забележка: за стари или много упорити петна от мазнина, шоколад, кръв и т.н.) можете да накиснете за една нощ или да нанесете перкарбонатна паста върху петното и да разтриете малко с четка за зъби.

Общо почистване

В домовете активният кислород е алтернатива за почистване на различни повърхности и предмети. Може да се прилага разреден в кухнята, дори върху тенджери и тигани; както и върху смесители за баня и плочки, стъкло и подове като цяло.

Не се препоръчва за използване върху дървени мебели; въпреки че се препоръчва за пластмасови мебели и стъклени или метални маси.

Поддръжка на басейн

Натриевият перкарбонат също е ефективен за поддържане на басейни, дори надуваеми или подвижни. Когато кислородът се отделя, той взаимодейства с органичната материя.

По този начин предотвратява размножаването на микроорганизми и образуването на мухъл по стените. Препоръчителното количество е между 120 и 250 грама на 10 000 литра, веднъж седмично.

Други приложения на активен кислород

Има редица приложения на активен кислород в дома; в този смисъл, в допълнение към вече споменатите:

  • Дезодориране на пластмасовите контейнери за храна.
  • Дезинфекциране на съдове и кухненски прибори.
  • Поддържане на контейнерите за боклук чисти.
  • Почистване на съдовете за домашни любимци.
  • Възстановяване на блясъка на металните повърхности.

Предимства и ползи

Активният кислород – самостоятелно или в комбинация с детергент – може да бъде толкова или по-ефективен от други мощни почистващи препарати, като белината. Нека да разгледаме основните му предимства и предимства:

  • Намалява рисковете от интоксикация с белина.
  • Той е по-слабо разяждащ от това вещество.
  • Има слабо въздействие върху околната среда.
  • Позволява да се запази цвета на дрехите.
  • Премахва не само петна, но и на миризми.
  • Помага за премахване на микроби и бактерии от различни повърхности.
  • Не оставя остатъци и не създава неприятни миризми.

Въпреки че обикновено не предизвиква химични реакции с други вещества, препоръчително е да прочетете внимателно етикета на продукта, ако ще се използва в комбинация.

Пране на деликатни дрехи
Въвеждането на активен кислород в цикъла на пране помага за премахване на упорити петна от дрехите, като петна от кръв, кафе или червено вино.

Какво казва науката?

Въпреки че е твърд, стабилен окислител с ниска цена и малко въздействие върху околната среда, доказателствата показват, че бактерицидният ефект на активния кислород е по-слаб от агентите на основата на хлор за дезинфекция на тръби и водоизточници.

Ефективността му може да се увеличи, ако се добави мед, хелатиран с метилглицинодиоцетна киселина (MGDA-Cu).

Във връзка с обработката на водата, активният кислород, комбиниран с вакуумни ултравиолетови (VUV) процеси, може да инактивира Е. coli в чешмяна вода. По този начин използването му може да подобри отстраняването на замърсители във водата и върху предмети, които засягат здравето на хората.

За повърхностно почистване изследванията са установили, че добавянето на натриев перкарбонат премахва следите от кръв от дрехите и килимите много повече, отколкото използването само на перилен препарат.

Все пак ефективността му варира в зависимост от температурата на водата за изпиране, упоритостта на петна и излагането на петна на различни условия на околната среда.

Що се отнася до потенциалните странични ефекти, доклад от 2014 г., подаден за Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия, класифицира натриевия перкарбонат като токсичен при орален път на експозиция и дразнещ очната лигавица.

Предпазни мерки и препоръки за употреба

Какъвто и продукт да се използва за почистване на дома или пране, добре е да вземете някои предпазни мерки. Въпреки че не са докладвани случаи на кожни алергии поради контакт с активен кислород, винаги е добра идея да носите ръкавици, за да избегнете рискове.

Също така трябва да се използват други защитни елементи, като очила и маски, за да се намали възможността за контакт с очите или дихателните пътища.

По същия начин е необходимо да следвате инструкциите, както на производителя на почистващия продукт, така и на етикетите на дрехите. Ако е възможно, може да се направи малък тест преди това.

И накрая, въпреки че не се счита за токсичен, този и всички почистващи продукти трябва да се съхраняват далеч от деца и домашни любимци. И преди всичко, не трябва да се поглъща, при никакви обстоятелства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • National Center for Biotechnology Information (2023). PubChem Compound Summary for CID 159762, Sodium percarbonate. Retrieved January 10, 2023 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Sodium-percarbonate.
  • Huang J, Puyang C, Guo H. Sodium Percarbonate Activation by Plasma-Generated Ozone for Catalytic Degradation of Dye Wastewater: Role of Active Species and Degradation Process. Catalysts. 2022; 12(7):681. https://doi.org/10.3390/catal12070681
  • McKillop A, Sanderson W. Sodium perborate and sodium percarbonate: Cheap, safe and versatile oxidising agents for organic synthesis. Tetrahedron. 1995; 51(22): 6145-6166.
  • Urara I, Iwahito T, Katsumi S, Kazuaki Y. 2-[Bis(carboxymethyl)amino] propanoic acid-Chelated Copper Chelate Enhances Bacterial Elimination by Sodium Percarbonate.  2021; 26(1):9-15.  https://doi.org/10.4265/bio.26.9
  • Cressey  P, Pattis I. Health risk assessment: dishwasher powder. Prepared as part of a Ministry of Health. 2014. Disponible en: https://www.esr.cri.nz/assets/HEALTH-CONTENT/MoH-reports/FW14027-Dishwasher-powder-FINAL-Sept-2014.pdf.
  • Mileto D, Mancon A, Staurenghi F, Rizzo A, et al. Inactivation of SARS-CoV-2 in the Liquid Phase: Are Aqueous Hydrogen Peroxide and Sodium Percarbonate Efficient Decontamination Agents? 2021; 28(4): 260 – 267. doi: 10.1021/acs.chas.0c00095
  • Oldfield C, Morgan R, Miles H, French J. The efficacy of luminol in detecting bloodstains that have been washed with sodium percarbonate and exposed to environmental conditions. Australian Journal of Forensic Sciences. 2018; 50(4): 345-354. DOI: 10.1080/00450618.2016.1264478.
  • Alam, M., Jagger, R., Vowles, R. and Moran, J. (2011), Comparative stain removal properties of four commercially available denture cleaning products: an in vitro study. International Journal of Dental Hygiene, 9: 37-42. https://doi.org/10.1111/j.1601-5037.2009.00432.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.