Секс и приятелство могат да вървят ръка за ръка

Хората, които се определят като „приятели с екстри“, често дори не са приятели.
Секс и приятелство могат да вървят ръка за ръка

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Отношенията между хората се променят с времето. Понякога до такава степен, че едно обикновено приятелство може да включва секс. Съвместими ли са секс и приятелство?

Днес ще установим, че това е напълно възможно. Дори, в определени случаи прави приятелската връзка много по-силна.

Смесването на секс и приятелство – разрушава ли се така всичко?

Много хора вярват, че смесването на секс и приятелство ще сложи край на отношенията между двама души. В случая – на приятелската връзка с другия. Но… вярно ли е това?

Хората имат навика да поставят граници в отношенията си с другите. Както обаче знаете, границите не винаги са нещо добро.

съвместими ли са секс и приятелство

Ако се позамислите, романтичните отношения винаги приемат вида на приятелство. Дори много двойки започват своя роман, след като са били приятели известно време.

Тогава не е ли естествено секс и приятелство да вървят ръка за ръка?

Реалността сочи, че може да възникне сериозен проблем. Особено когато искаме от другия човек нещо повече от приятелство, а той от нас – не.

Приятели с екстри?

Има ли това нещо общо с термина „приятели с екстри“? Разбира се, че не – то е нещо съвсем различно. Именно за него ще поговорим в следващите редове.

Хората, които се определят като „приятели с екстри“, често дори не са приятели. Те са просто двама души, които са заедно, за да правят секс.

Да имаш до себе си човек, с когото споделяш единствено и само интимност, не отговаря на разбирането за приятелство. Приятелят е с теб поради други причини. Той познава същността ти – вие сте приятели! В другия случай, когато е само с екстри, това условие отсъства.

Може да се каже, че първият случай е онзи, който е способен да предизвика повече проблеми. Това е така, защото приятелството не е налице. Отхвърлянето и твърдението, че помежду ви няма нещо кой знае какво, може да бъде много болезнено. Възможно е дори единият човек в този тип връзка да не осъзнава същността й. Причината се дължи на нейната спорадичност и непостоянност.

От друга страна, ако човекът, с когото правите секс, е ваш истински приятел, можете да претеглите възможностите. Помислете дали между вас има нещо повече, или няма. Говорете за това и анализирайте какви са пречките и потенциалните ползи.

По-лесно е, защото се познавате. Разбирате се и сте заедно от дълго време. Споделяте истинското значение на приятелството.

Когато приятели станат двойка, връзката им трае по-дълго

повече от приятели - секс и приятелство

Важно е да знаете, че всяка романтична връзка, която стартира от приятелство, може да бъде по-издръжлива. Причината е, че отношенията между двамата души са по-силни и е налице повече доверие.

Ако липсва потребност от романтични чувства, приятелството може да се запази.

Проблемът възниква, когато приятелството се превърне в токсично. Това са случаите, в които един от двамата крие своите чувства. Ето защо е наложително комуникацията между двама души да бъде искрена. Те трябва да знаят, че ако нещо се обърка, винаги ще бъде намерено решение.

Кога възникват проблемите?

В такъв тип отношения понякога възниква ревност. Случва се, когато един от двамата във връзката изпитва чувства, които не намират съответен отговор при другата страна. Тогава попадате в кръга „Обичам те, но не мога“. А той не води до никъде.

Проблемът в смесването на секс и приятелство е, че много хора не са способни да се справят с усложненията. Затова и то се смята за табу. Причината е, че могат да бъдат допуснати прекалено много грешки. Именно по този начин се създава токсична връзка, която им носи само нещастие.

секс и приятелство ръка за ръка

Били ли сте в такава връзка?

Какъв беше най-големият проблем за самите вас? Вярно ли е, че сексът е препоръчителен само за романтичните връзки, или това е стереотип, който ни е наложен от обществото?

Ами ако смесването на секс и приятелство е полезно за отношенията с другия човек?

Възможно е тогава те да станат по-здравословни.  Възможно е те да станат източник на повече щастие. При всички положения винаги е добре да бъдете честни. Само така нещата биха се наредили.

Доверието е от съществено значение, когато са намесени чувства. А също така и искреността.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.