9 вида вредни риби, които е най-добре да избягвате
Рибата е една от най-полезните храни, които може да консумирате. Въпреки това съществуват някои вредни видове риба, които е най-добре да избягвате.
Имайте ги предвид и изберете други по-здравословни варианти.
Научете повече за тези видове риба
1. Сом
Сомът може да достигне значителни размери. Независимо от това, за да се ускори растежа, много рибовъди започват да ги хранят с хормони.
Този вид риба обикновено идва от азиатските държави. Съветваме ви да изберете по-малко токсичен вид.
2. Скумрия
Скумрията не е сред най-препоръчителните видове риба. Това се дължи на високото й съдържание на живак.
За съжаление, тялото не може да изхвърли живака. Вместо това, започва да го натрупва. Този метал не е полезен за здравето и може да предизвика различни заболявания.
3. Чернопера риба тон
Тази риба съдържа много живак.
За съжаление е почти невъзможно да я намерите отгледана в естествена среда, тъй като е застрашена от изчезване.
Рибата, която виждате по магазините, идва от специализирани рибовъдни стопанства. В тези стопанства изхранват рибите с антибиотици и хормони.
В резултат от това този вид риба също добива високо съдържание на живак. Затова не е препоръчително да консумирате повече от 100 грама месечно.
Тази риба не бива никога да се дава на деца.
4. Тилапия
Тилапията е изключително мазна риба. Тя съдържа големи количества токсични мазнини, съизмерими с тези на бекона.
Ако ядете твърде много от тази риба, това ще доведе до повишени нива на лошия холестерол (LDL). Освен това прави организма ви по-чувствителен към алергени.
Ако страдате от сърдечни заболявания, астма или артрит, опитайте да избягвате консумацията на тилапия.
5. Змиорка
Змиорката е друг вид изключително мазна риба. Тя усвоява лесно всички видове отпадъци от водата. По тази причина нивата на токсичност на американските разновидности са особено високи.
Колкото до европейските змиорки, те също съдържат голямо количество живак. При възрастните не е препоръчително да се надвишава количеството от 300 грама на месец, а при децата – 200 грама.
6. Пангасиус
Пангасиусът е вид сомова акула, която се отглежда във Виетнам, във водите на река Меконг. Тази река се счита за една от най-замърсените реки в света.
Този вид риба съдържа големи количества живак, нитрофуран и полифосфати. Освен всичко, което казахме за живака, другите две субстанции са канцерогенни.
Разбира се, препоръчително е да избягвате консумацията на тази риба.
7. Бодлопера
Тази риба има високо съдържание на живак. По тази причина не се препоръчва за жени и деца.
При мъжете приемът й трябва да се ограничи до максимум 100 грама на месец.
8. Бяла риба тон
Тази риба съдържа гемпилотоксин. Това вещество е сходно с восъка и придава на месото мазен вкус.
Тази субстанция не се усвоява от организма. Това може да доведе до проблеми с храносмилането, независимо че не е толкова токсично.
За да намалите нивата на гемпилотоксин, препоръчваме или да изпържите рибата, или да я изпечете на скара. Ако имате храносмилателни проблеми обаче, най-добре изберете друг по-здравословен вариант.
9. Морски костур
Морският костур съдържа много живак.
При всички случаи е по-добре винаги да избирате по-полезните видове риба, които съдържат по-малко живак.
Прочетете и това: 3 лесни и вкусни рецепти с риба
Винаги избирайте прясна риба
Също така е важно да имате предвид, че прясната риба има бистри очи, твърда опашка и лъскави люспи. Ако мислите, че си купувате прясна риба, а опашката й е увиснала, значи не е толкова прясна, колкото си мислите.
Можете да проверите дали е прясна и като погледнете перките. Ако перките на рибата са сухи, а хрилете са сиви вместо червени, значи вероятно не е прясна.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- FDA. FDA/EPA. (2004). Advice on What You Need to Know About Mercury in Fish and Shellfish. Recuperado el 7 de marzo de 2021. https://www.fda.gov/food/metals-and-your-food/fdaepa-2004-advice-what-you-need-know-about-mercury-fish-and-shellfish
- Gracia, L., Marrugo, J. L., & Alvis, E. (2010). Contaminación por mercurio en humanos y peces en el municipio de Ayapel, Córdoba, Colombia, 2009. Revista Facultad Nacional Salud Pública. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=12016346003
- Heo, H. C., Lim, Y. H., Byun, Y. S., & Sakong, J. (2020). Mercury concentration in shark meat from traditional markets of Gyeongsangbuk-do, South Korea. Annals of occupational and environmental medicine, 32, e3. https://doi.org/10.35371/aoem.2020.32.e3
- H. H. Huss. (1998). El Pescado Fresco : Su Calidad y Cambios de su Calidad. FAO Documento Tecnico de Pesca. https://www.fao.org/3/v7180s/v7180s00.htm
- Kerguelén, M. (2021). Condiciones de exposición de la población habitante de la cuenca del río Atrato (municipio de Turbo) y su relación con niveles de mercurio en cabello producto de la actividad de minería de oro. Facultad de Ciencias de la Salud.
- Lowenstein, J. H., Burger, J., Jeitner, C. W., Amato, G., Kolokotronis, S. O., & Gochfeld, M. (2010). DNA barcodes reveal species-specific mercury levels in tuna sushi that pose a health risk to consumers. Biology Letters. https://doi.org/10.1098/rsbl.2010.0156
- Olivero, J., Mendonza, C., & Mestre, J. (1995). Mercurio en cabello de diferentes grupos ocupacionales en una zona de miner??a aurifera en el Norte de Colombia. Revista de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/S0034-89101995000500006
- Ortega, M. (2014). Niveles de plomo y mercurio en muestras de carne de pescado importado y local. Pediatría. https://doi.org/10.1016/S0120-4912(15)30135-X
- Polak-Juszczak L, Robak S. (2015). Mercury toxicity and the protective role of selenium in eel, Anguilla anguilla. Environ Sci Pollut Res Int. Jan;22(1):679-88. doi: 10.1007/s11356-014-3382-x. Epub 2014 Aug 8. PMID: 25099659.
- Righetti, M., Pascale, M., Giorgi, I., Forneris, G., Guarise, S., Tarasco, R., Arsieni, P., Abete, M. C., & Prearo, M. (2014). Livelli di contaminazione da cadmio, mercurio e piombo in siluri (Silurus glanis) pescati lungo il bacino idrografico del Fiume Po. Italian Journal of Freshwater Ichtyology, 1(1), 310–310. http://www.aiiad.it/ijfi/index.php/ijfi/article/view/71
- Rodríguez, M., Gutiérrez, Á. J., Rodríguez, N., Rubio, C., Paz, S., Martín, V., Revert, C., & Hardisson, A. (2018). Assessment of mercury content in Panga (Pangasius hypophthalmus). Chemosphere, 196, 53–57. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2017.12.137
- Simopoulos AP. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79. doi: 10.1016/s0753-3322(02)00253-6. PMID: 12442909.