7 потенциално опасни храни увеличаващи риска от развитие на рак
Вероятно мислите, че няма как да се определи кои храни са свързани с появата и развитието на рак. Няои изследвания обаче са показали как някои храни имат роля в развитието на това заболяване. Въпреки че тялото на всеки човек е различно, експерти са съгласни, че честата консумация на тези храни, увеличава риска от развитие на рак.
В тази статия, ние ще посочим 7 потенциално канцерогенни храни.
Като се има предвид, че 35% от туморите имат своя произход от храненето, нека погледнем някои от храните, които изследванията, свързват с това заболяване.
Преработени меса
Преработени меса като колбаси, шунка и бекон съдържат химически консерванти, изкуствени оцветители и високо съдържание на мазнини и сол. Това е и причината те да се появяват на пазара свежи и апетитни.
Тези химически вещества, като натриев нитрат и натриев нитрит, наред с други, значително увеличават риска от развитие на рак на дебелото черво.
Рафинирано бяло брашно
Според проучване, честото консумиране на рафинирани въглехидрати може да увеличи риска от развитие на рак с 220%.
Това е така, защото високо гликемичните храни предизвикат бързо повишаване на нива на кръвната захар, което захранва директно растежа и разпространението на раковите клетки в тялото.
Рафинираната захар увеличава риска от развитие на рак
Както при рафинираните брашна, рафинираните захари могат да стимулират растежа и разпространението на раковите клетки в тялото ни.
Подсладителите които са богати на фруктоза, която раковите клетки бързо и лесно да метаболизират, са най-лошите виновници. Популярни храни като бисквити, кексове, баници, сода, сок и сосове, всички те съдържат високи нива на рафинирана захар и са свързани с развитието на рак.
Генетично модифицирани храни
Консумирането на трансгенни или генетично модифицирани храни, представлява по-голям риск за развитие на различни видове рак, но това твърдение все още не е напълно проучено.
Вие ще намерите много от тези храни във Вашата пазарска количка като царевица и царевични продукти, домати, боб и рапица.
Пържени и вредни храни
Пържените храни, като нездравословна храна, не се препоръчват за нито една диета. Както вероятно са свързани с рак, тези видове храни могат да предизвика и други здравословни проблеми. Например, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.
Пържените картофи, чипса и закуските, които често се срещат в супермаркети и ресторанти могат да съдържат високи нива на акриламид. Това е канцерогенно вещество, което може да се намери във всички храни, които са се нагрявали до температура по-висока от 120 ° C. Пържените картофи и други горепосочени храни имат по-високи нива на това вещество.
В допълнение, тези храни съдържат високи нива на трансмазнини, натрий и захар, които също са свързани с развитието на рак.
Диетични храни и напитки
Диетични храни и напитки често изглеждат като чудесна опция за здравословния начин на хранене. Мислим, че те ще помогнат за отслабване и контрол на теглото, но това не е съвсем вярно.
Вярно е, че тези храни съдържат по-малко мазнини, захари, калории и въглехидрати и други вещества, които предизвикват повишаване на теглото. Често те са с подвеждащи етикети и може да объркат клиентите, че те са най-здравословната опция да поддържате теглото си нормално.
В допълнение към подвеждане на потребителите, е било установено, че тези видове така наречените здрави продукти съдържат аспартам. Той е един от най-честите изкуствени подсладители, отговорни за предизвикване всичко от вродени дефекти до развитие на рак.
Прочетете и това: Как газираните напитки въздействат върху здравето?
Консервирани домати
По-голямата част от консервирани храни съдържат BPA(бисфенол А-органично синтетично съединение, индустриален химикал). Той действа като естроген в организма и прекъсва нормалната хормонална активност.
Изследванията свързват това вещество със сърдечни заболявания, увреждане на червата, безплодие и други проблеми, особено такива на репродуктивната система.
Било е установено също, че честото консумиране на консервирани храни увеличава риска от рак, но консервирани домати представляват най-голям риск, тъй като тяхната висока киселинност помага да се освободи повече BPA.
Може да ви заинтересува ...Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Tareke, E., Rydberg, P., Karlsson, P., Eriksson, S., & Törnqvist, M. (2002). Analysis of acrylamide, a carcinogen formed in heated foodstuffs. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020302f
- Bouvard, V., Loomis, D., Guyton, K. Z., Grosse, Y., Ghissassi, F. El, Benbrahim-Tallaa, L., … Wu, K. (2015). Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(15)00444-1