7 потенциално опасни храни увеличаващи риска от развитие на рак

Храненето и храната са виновни за произхода на 35% от туморите. Рафинирани брашна могат да увеличат риска от развитие на рак на гърдата с 220 процента.
7 потенциално опасни храни увеличаващи риска от развитие на рак

Последна актуализация: 03 февруари, 2019

Вероятно мислите, че няма как да се определи кои храни са свързани с  появата и развитието на рак. Няои изследвания обаче са показали  как някои храни имат роля в развитието на това заболяване. Въпреки че тялото на всеки човек е различно, експерти са съгласни, че честата консумация на тези храни, увеличава риска от развитие на рак.

В тази статия, ние ще посочим 7 потенциално канцерогенни храни.

Като се има предвид, че 35% от туморите имат своя произход от храненето, нека погледнем  някои от храните, които изследванията, свързват с това заболяване.

Преработени меса

Вредните храни съзадават риск от развитие на рак на дебелото черво

Преработени меса като колбаси, шунка и бекон съдържат химически консерванти, изкуствени оцветители и високо съдържание на мазнини и сол. Това е и причината те да се появяват на пазара свежи и апетитни.

Тези химически вещества, като натриев нитрат и натриев нитрит, наред с други, значително увеличават риска от развитие на рак на дебелото черво.

Рафинирано бяло брашно

Според проучване, честото консумиране на  рафинирани въглехидрати може да увеличи риска от развитие на рак с 220%.

Това е така, защото високо гликемичните храни предизвикат  бързо повишаване на  нива на кръвната захар, което захранва директно растежа и разпространението на раковите клетки в тялото.

Рафинираната  захар увеличава риска от развитие на рак

Развитие на рак в следствие на рафинирана захар

Както при  рафинираните брашна, рафинираните захари могат да стимулират растежа и разпространението на раковите клетки в тялото ни.

Подсладителите които са богати на фруктоза, която раковите клетки бързо и лесно да метаболизират, са най-лошите виновници. Популярни храни като бисквити, кексове, баници, сода, сок и сосове, всички те съдържат високи нива на рафинирана захар и са свързани с развитието на рак.

Генетично модифицирани храни

Консумирането на трансгенни или генетично модифицирани храни, представлява по-голям риск за развитие на различни видове рак, но това твърдение все още не е напълно проучено.

Вие ще намерите много от тези храни във Вашата пазарска количка като царевица и царевични продукти, домати, боб и рапица.

Пържени и вредни храни

Пържените храни увеличават риска от развитие на рак

Пържените храни, като нездравословна храна, не се препоръчват за нито една диета. Както вероятно са свързани с рак, тези видове храни могат да предизвика и други здравословни проблеми. Например, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.

Пържените картофи, чипса и закуските, които често се срещат в супермаркети и ресторанти могат да съдържат високи нива на акриламид. Това е канцерогенно вещество, което може да се намери във всички храни, които са се нагрявали до температура по-висока от 120 ° C. Пържените картофи и други горепосочени храни имат по-високи нива на това вещество.

В допълнение, тези храни съдържат високи нива на трансмазнини, натрий и захар, които също са свързани с развитието на рак.

Диетични храни и напитки

Диетични храни и напитки често изглеждат като чудесна опция за здравословния начин на хранене. Мислим, че те ще помогнат за отслабване  и контрол на теглото, но това не е съвсем вярно.

Вярно е, че тези храни съдържат по-малко мазнини, захари, калории и въглехидрати и други вещества, които предизвикват повишаване на теглото. Често те са с подвеждащи етикети и може да объркат клиентите, че те са най-здравословната опция да поддържате теглото си нормално.

В допълнение към подвеждане на потребителите,  е било установено, че тези видове така наречените здрави продукти съдържат аспартам. Той е един от най-честите изкуствени подсладители, отговорни за предизвикване всичко от вродени дефекти до развитие на  рак.

Консервирани домати

По-голямата част от консервирани храни съдържат BPA(бисфенол А-органично синтетично съединение, индустриален химикал). Той действа като естроген в организма и прекъсва нормалната хормонална активност.

Изследванията свързват  това вещество със сърдечни заболявания, увреждане на червата, безплодие и други проблеми, особено такива на репродуктивната система.

Било е установено също, че честото консумиране на консервирани храни увеличава риска от рак, но консервирани домати представляват най-голям риск, тъй като тяхната висока киселинност помага да се освободи повече BPA.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tareke, E., Rydberg, P., Karlsson, P., Eriksson, S., & Törnqvist, M. (2002). Analysis of acrylamide, a carcinogen formed in heated foodstuffs. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020302f
  • Bouvard, V., Loomis, D., Guyton, K. Z., Grosse, Y., Ghissassi, F. El, Benbrahim-Tallaa, L., … Wu, K. (2015). Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(15)00444-1

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.