9 съвета как да съхраняваме хранителните продукти свежи за по-дълго

Ако знаете как да съхранявате хранителните продукти правилно ще удължите свежестта и годността им. Така ще избегнете развалянето и изхвърлянето на храна.
9 съвета как да съхраняваме хранителните продукти свежи за по-дълго

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Когато пазаруваме е нормално да искаме да съхраняваме хранителните продукти по най-добрия начин, за да не се развалят бързо и да ги изхвърлим. Целта е да запазим тези продукти свежи възможно най-дълго.

Някои хранителни продукти се запазват в продължение на седмици, а други бързо се развалят, ако не се съхраняват правилно.

Истината е, че невинаги внимаваме как съхраняваме хранителните продукти и след няколко дена осъзнаваме, че те вече не са годни за консумация.

Затова е добре да знаете няколко съвета за съхраняване, които ще ви помогнат да запазите тези продукти свежи за по-дълго и ще предотврати развалянето и изхвърлянето им.

В тази статия искаме да споделим с вас най-добрите съвети, за да можете да ги използвате отсега нататък.

Внимание!

Съвети за по-дълго съхраняване на хранителните продукти

1.Замразявайте прясното мляко

Купувате ли повече прясно мляко отколкото ви е необходимо? Не позволявайте да се развали!

Ако няма да използвате прясното мляко в други рецепти, изсипете го в чист съд и го замразете като спазвате следните правила:

  • Замразявайте само прясно мляко.
  • Ако ще замразявате млякото в оригиналната му опаковка, отлейте малко от продукта, защото количеството му се увеличава при замразяване.
  • Избягвайте да съхранявате млякото по този начин повече от 6 седмици.

2.Завивайте салатките в хартия

Листата на салатките, които лесно се начупват, могат да бъдат съхранявани за по-дълго време, ако са завити в хартия.

За целта можете да използвате вестник или нещо подобно. Хартията поема влагата и предотвратява разпространението на гъбички и бактерии.

3.Използвайте домакинско фолио за съхраняване на бананите

Бананите са от хранителните продукти, които се развалят най-лесно
Бананите са едни от хранителните продукти, които се развалят най-лесно, тъй като бързо узряват и съставът им бързо се променя.

Ако искате да ги запазите свежи за няколко дни вземете домакинско фолио и обвийте дръжките им.

А ако е късно и бананите вече са узрели, обелете плодовете и ги замразете, за да можете да ги използвате в шейкове или сладкиши.

4.Съхранявайте сосовете си в найлонови торбички с цип

За да избегнете изхвърлянето на останалите домашни сосове, които сте приготвили към ястията си, купете различни найлонови торбички с цип, които се затварят херметически и съхранявайте в тях сосовете като ги замразите във фризера.

Така ще запазите сосовете си годни за консумиране и ще можете да ги използвате като добавка към яхнии, супи и всички други ястия по ваше желание.

5.Поставяйте пресния лук в съд с вода

Поставяйте пресния лук в съд с вода
Ще съхраните пресния лук свеж за по-дълго като го почистите и поставите в съд с вода.

Почистете листата, които не стават за използване, обелете лука и го потопете във водата. Така ще го запазите свеж до две седмици.

6.Дръжте пресните билки и подправки в стъклени бурканчета

За да запазите за по-дълго пресните билки и подправки измийте едно стъклено бурканче и го подсушете добре отвътре.

  • Нарежете подправките на ситно и ги изсипете в бурканчето.
  • Така те няма да повехнат, нито да променят аромата си.

7.Запазете авокадото свежо с помощта на лук

Запазете авокадото свежо с помощта на лук
Въпреки че е най-добре да консумирате авокадото, когато е узряло, има един лесен трик, който ще ви помогне да го съхраните, ако не искате да го изядете веднага.

За целта просто поставете авокадото в съд, който се затваря херметически заедно с една глава лук, нарязана на половинки.

8.Съхранявайте меда в стъклени буркани

Знаете ли, че меда няма срок на годност? Тъй като съставките му го запазват свеж и не допускат появата на микроорганизми, медът е един от хранителните продукти, който може да бъде съхраняван в продължение на години, без да загуби качествата и вкуса си.

  • Проблеми се появяват, когато не се съхранява правилно (например, ако го държите в хладилник). Ниската температура води до кристализирането му и след това трудно можете да го извадите от съда и да го използвате.
  • Освен това не се препоръчва да използвате алуминиеви или други метални съдове, тъй като те могат да окислят меда и да променят вкуса му.
  • Най-добре е да го съхранявате в херметически затварящи се стъклени буркани и да ги държите на стайна температура.

9.Съхранявайте ябълките в хладилника

Ябълките са един от плодовете, които обикновено траят в продължение на седмици, без да променят вкуса, аромата и състава си.

Могат да бъдат съхранени свежи в продължение на месеци, ако ги държите в хладилника.

Важно е да оставяте по малко място между ябълките (можете да използвате и вестник за целта). Защото ако ябълката нагние по някаква причина тя може да развали и останалите.

Искате ли да запазите хранителните си продукти свежи за дълго? Запомнете добре и използвайте всичките ни съвети!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.