Как да отгледаме лук у дома

Времето на растеж е 4 месеца - от засаждането до прибирането на реколтата
Как да отгледаме лук у дома

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Лукът се нуждае от почви, богати на хранителни вещества, и торове, за да расте добре. Препоръчително е да се постави дебел слой компост преди засаждане на лук у дома, независимо дали ще го засаждате в саксия, или в градина, и да спре да се полива растението 20 дни преди прибиране на реколтата.

Няма никакво съмнение, че лукът е храна, която не може да липсва в кухнята ви. Лукът придава специален вкус на ястията и присъства като съставка в безброй рецепти, а и притежава много свойства, полезни за здравето. Научете как да отгледате лук у дома в следната статия.

Правила за отглеждането на лук у дома

Лукът е един от растителните видове, които са били отглеждани в продължение на векове. Много е вкусен и полезен за организма. Можете да го засадите в градината си или в саксия, стига да са налице определени условия, а именно следните:

 • Засадете го директно в почвата.
 • Сезоните за засаждане са пролетта, лятото и зимата (не есента).
 • Времето на растеж е 4 месеца – от засаждането до прибирането на реколтата.
 • Ако искате да го засадите в саксии, те трябва да имат вместимост най-малко 3 л. или минимална дълбочина от 20 см.
 • Ако засаждате лук в градината, разстоянието между всяко растение трябва да бъде 15 см., а между редовете – 40 см.
 • Що се отнася до вида на почвата, важно е да се знае, че лукът се нуждае от почва, която е богата на хранителни вещества и торове, за да се развива добре. Той обича почва с торф, тиня и малко пясък. Твърде песъчливи почви или такива с глина не са удачен избор.
 • Лукът извлича от почвата калий и фосфор, но не и азот. Поради това е препоръчително да се постави дебел слой компост преди засаждане, независимо дали е засаден в саксия, или в градината.
 • Лукът предпочита слънчеви места, особено през седмиците, в които се формират луковиците.
гледане на лук у дома

През целия си жизнен цикъл лукът се нуждае от много малко вода, с изключение на периода, когато е във вегетативно състояние, т.е. – преди да се развие луковицата. Около 20 дни преди събирането на реколтата е препоръчително да се спре поливането.

 • Можете да съберете лука, когато върховете на листата му станат жълти, листата се усучат и паднат. Това означава, че е узрял. За да повдигнете луковиците, използвайте градинско гребло или вилица, за да не увредите повърхността, а след това ги оставете полузаровени за няколко дни. По-късно ги извадете от саксията или градината и ги оставете да изсъхнат на слънце в продължение на 2 седмици.
 • От съществено значение е да премахвате плевелите и да се избегнат резки промени във влажността, които могат да съсипят лука.
 • Идеалната температура за растежа на лука е между 15 и 25 °C . Имайте предвид, че лукът расте добре и с други растения като ягоди, моркови, краставици и домати. Не се препоръчва да го засаждате заедно с бобови растения.

Трите сезона на засаждане на лук у дома са:

 • В края на лятото
  Ако се засажда в редове, нека да има голямо разстояние между растенията. Ако ще ги засаждате в саксии, нека семената да са разпръснати. Покрийте семената с 1,5 см. тор и го натиснете леко надолу.
 • През зимата
  В регионите, където зимите обикновено са много тежки и вали много сняг, се препоръчва първо да посадите малки растения в оранжерия, закрит вътрешен двор или вътре в къщата. По този начин ще имате малки глави лук у дома, които са готови да бъдат преседени през пролетта. След това те се поставят в суха почва и в редове според големината на разсада.
 • През пролетта
  Препоръчва се да засаждате лук у дома през пролетта, само ако следващото лято ще бъде влажно и хладно или ако няма къде да съхраните лука. Разстоянието между всяко растение трябва да бъде 10 см. Пролетта е подходяща за засаждане на луковици, а не на семена. Направете дупки на всеки 15 см. в един ред. Поставете по една луковица във всяка дупка, покрийте я и натиснете здраво надолу.
сезони за засаждане на лук у дома

Как да засадите лук у дома в саксия

Ако не разполагате с достатъчно място да направите градина, можете да експериментирате със засаждане в саксии на балкона/ терасата/ верандата. По-лесно е, отколкото си мислите, и не е нужно да минавате каквито и да е градинарски курсове или да станете фермери за една нощ.

Просто трябва да подготвите почвата добре, да внимавате за местоположението и да изберете подходящи саксии.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се снабдите с добра органична почва и да я сложите в саксиите.

Можете да закупите такава от специализиран магазин (изберете най-тъмната, защото съдържа най-много тор). В никакъв случай не трябва да използвате изкуствени торове.

Те ще спомогнат растението да расте по-бързо, но са много вредни за здравето. Освен това, щом сте решили да засаждате лук у дома, то е, защото искате да консумирате по-здравословни неща, нали?

Ако почвата е суха, сплъстена или много светла на цвят, може да я смесите с оборски тор, който е по-тъмен. Оставете я така в продължение на 2 седмици преди засаждане, за да създадете подходяща, богата на вещества среда.

лук у дома в саксия

Саксиите трябва да са най-малко 20 см. дълбоки и 30 см. широки. Ако ще засаждате семена, трябва

През първите 2 месеца трябва да ги поливате през ден и да ги оставите на място с много слънце. След 4 месеца лукът вече ще расте много лесно. Опитайте се да отделяте време всеки ден, за да следите прогреса му и да установите, от какво се нуждае или от какво не се нуждае. Можете да експериментирате, за да станете експерти!

Може да ви заинтересува ...
Използвайте лука в борба с кашлицата
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Използвайте лука в борба с кашлицата

Лукът е натурална храна, която ви помага да се справите с дихателните проблеми и с кашлицата. Той прави това поради натуралните си свойства.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.