Как да отгледаме лук у дома

Времето на растеж е 4 месеца - от засаждането до прибирането на реколтата
Как да отгледаме лук у дома

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Лукът се нуждае от почви, богати на хранителни вещества, и торове, за да расте добре. Препоръчително е да се постави дебел слой компост преди засаждане на лук у дома, независимо дали ще го засаждате в саксия, или в градина, и да спре да се полива растението 20 дни преди прибиране на реколтата.

Няма никакво съмнение, че лукът е храна, която не може да липсва в кухнята ви. Лукът придава специален вкус на ястията и присъства като съставка в безброй рецепти, а и притежава много свойства, полезни за здравето. Научете как да отгледате лук у дома в следната статия.

Правила за отглеждането на лук у дома

Лукът е един от растителните видове, които са били отглеждани в продължение на векове. Много е вкусен и полезен за организма. Можете да го засадите в градината си или в саксия, стига да са налице определени условия, а именно следните:

 • Засадете го директно в почвата.
 • Сезоните за засаждане са пролетта, лятото и зимата (не есента).
 • Времето на растеж е 4 месеца – от засаждането до прибирането на реколтата.
 • Ако искате да го засадите в саксии, те трябва да имат вместимост най-малко 3 л. или минимална дълбочина от 20 см.
 • Ако засаждате лук в градината, разстоянието между всяко растение трябва да бъде 15 см., а между редовете – 40 см.
 • Що се отнася до вида на почвата, важно е да се знае, че лукът се нуждае от почва, която е богата на хранителни вещества и торове, за да се развива добре. Той обича почва с торф, тиня и малко пясък. Твърде песъчливи почви или такива с глина не са удачен избор.
 • Лукът извлича от почвата калий и фосфор, но не и азот. Поради това е препоръчително да се постави дебел слой компост преди засаждане, независимо дали е засаден в саксия, или в градината.
 • Лукът предпочита слънчеви места, особено през седмиците, в които се формират луковиците.
гледане на лук у дома

През целия си жизнен цикъл лукът се нуждае от много малко вода, с изключение на периода, когато е във вегетативно състояние, т.е. – преди да се развие луковицата. Около 20 дни преди събирането на реколтата е препоръчително да се спре поливането.

 • Можете да съберете лука, когато върховете на листата му станат жълти, листата се усучат и паднат. Това означава, че е узрял. За да повдигнете луковиците, използвайте градинско гребло или вилица, за да не увредите повърхността, а след това ги оставете полузаровени за няколко дни. По-късно ги извадете от саксията или градината и ги оставете да изсъхнат на слънце в продължение на 2 седмици.
 • От съществено значение е да премахвате плевелите и да се избегнат резки промени във влажността, които могат да съсипят лука.
 • Идеалната температура за растежа на лука е между 15 и 25 °C . Имайте предвид, че лукът расте добре и с други растения като ягоди, моркови, краставици и домати. Не се препоръчва да го засаждате заедно с бобови растения.

Трите сезона на засаждане на лук у дома са:

 • В края на лятото
  Ако се засажда в редове, нека да има голямо разстояние между растенията. Ако ще ги засаждате в саксии, нека семената да са разпръснати. Покрийте семената с 1,5 см. тор и го натиснете леко надолу.
 • През зимата
  В регионите, където зимите обикновено са много тежки и вали много сняг, се препоръчва първо да посадите малки растения в оранжерия, закрит вътрешен двор или вътре в къщата. По този начин ще имате малки глави лук у дома, които са готови да бъдат преседени през пролетта. След това те се поставят в суха почва и в редове според големината на разсада.
 • През пролетта
  Препоръчва се да засаждате лук у дома през пролетта, само ако следващото лято ще бъде влажно и хладно или ако няма къде да съхраните лука. Разстоянието между всяко растение трябва да бъде 10 см. Пролетта е подходяща за засаждане на луковици, а не на семена. Направете дупки на всеки 15 см. в един ред. Поставете по една луковица във всяка дупка, покрийте я и натиснете здраво надолу.
сезони за засаждане на лук у дома

Как да засадите лук у дома в саксия

Ако не разполагате с достатъчно място да направите градина, можете да експериментирате със засаждане в саксии на балкона/ терасата/ верандата. По-лесно е, отколкото си мислите, и не е нужно да минавате каквито и да е градинарски курсове или да станете фермери за една нощ.

Просто трябва да подготвите почвата добре, да внимавате за местоположението и да изберете подходящи саксии.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се снабдите с добра органична почва и да я сложите в саксиите.

Можете да закупите такава от специализиран магазин (изберете най-тъмната, защото съдържа най-много тор). В никакъв случай не трябва да използвате изкуствени торове.

Те ще спомогнат растението да расте по-бързо, но са много вредни за здравето. Освен това, щом сте решили да засаждате лук у дома, то е, защото искате да консумирате по-здравословни неща, нали?

Ако почвата е суха, сплъстена или много светла на цвят, може да я смесите с оборски тор, който е по-тъмен. Оставете я така в продължение на 2 седмици преди засаждане, за да създадете подходяща, богата на вещества среда.

лук у дома в саксия

Саксиите трябва да са най-малко 20 см. дълбоки и 30 см. широки. Ако ще засаждате семена, трябва да оставите 15 см. между всяка дупка, защото когато пораснат, ще се нуждаят от повече пространство. Ако използвате разсад, най-добре е да ги подготвите преди това и да ги сложите в саксията, когато достигнат 10 см. височина.

През първите 2 месеца трябва да ги поливате през ден и да ги оставите на място с много слънце. След 4 месеца лукът вече ще расте много лесно. Опитайте се да отделяте време всеки ден, за да следите прогреса му и да установите, от какво се нуждае или от какво не се нуждае. Можете да експериментирате, за да станете експерти!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.