Кухненската гъба - източник на скрити опасности

Вижте един метод, който я дезинфекцира почти на 100%..
Кухненската гъба - източник на скрити опасности

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кухненската гъба е един от най-обичайните предмети, които използваме в ежедневието, за да мием съдовете и приборите и да поддържаме чисти повърхностите.

Това обаче не изключва факта, че това практично средство всъщност представлява един от най-лошите врагове на здравето на човека. Особено когато не го използваме правилно.

Кухненската гъба служи за отстраняване на остатъците от храна, които обичайно полепват по чиниите след хранене.

По време на процеса на миене част от храната се абсорбира от гъбата. В комбинация с влажната среда се създават прекрасни условия за размножаване на бактериите, особено когато гъбата не успява да изсъхва между отделните миения.

Бактерии като E.coli, Staphylococcus aureus и  Salmonella могат да оцелеят в кухненската гъба в продължение на часове и дори дни след първия контакт. Поради тази причина е необходимо редовно да дезинфекцирате гъбите извън обичайното им третиране с веро.

Кухненската гъба: на-мръсният предмет в дома

Според д-р Филип Тиерно, клиничен професор по микробиология и патология в Нюйоркския университет, „най-мръсният предмет в дома ни е малката гъба, която използваме за миенето на чинии. Тя е по-мръсна от тоалетната чиния или кошчето за боклук“.

Тази вещ се състои от малки дупчици, които спомагат за отстраняването на отпадъците от храна. Едновременно с това обаче задържат мръсотия и микроорганизми като резултат от процеса на чистене.

кухненската гъба и бактериите

Остатъците от храна, които се абсорбират в кухненската гъба, могат да виреят дълго време в нея, когато не я дезинфекцираме правилно. На всеки 20 минути гъбата се навлажнява и така бактерията постоянно се размножава.

Възможно е да мислите, че използването на веро в процеса на миене означава, че нивото на хигиена е високо. То обаче не е достатъчно, за да се елиминират всички патогени, които се развиват във вътрешността на гъбата. Това се случва вследствие на задържането на храна.

Най-добрият начин за предпазване от болести, дължащи се на бактериите в кухненската гъба, е правилната дезинфекция. Може да ви звучи парадоксално – трябва да чистите самото почистващо средство. Истината е, че тази стъпка е много важна и представлява ефикасен начин за елиминиране на вредните микроорганизми.

Как да почистите и дезинфекцирате кухненската гъба?

Дезинфекция на кухненската гъба

В рамките на изследване на учени от United States Agricultural Research Service (ARS) през 2007 г. са проведени няколко експеримента, чиято цел е да определи кой е най-ефикасният начин за елиминиране на патогените, които се натрупват по гъбите за миене.

Първото нещо, което правят, е да потопят гъбите в разтвор със стайна температура, съдържащ смляно телешко месо, за да си осигурят необходимите микроби за изследването. Следните процедури са използвани с цел определяне на най-добрия начин за дезинфекциране на кухненската гъба:

 • Накисване за 3 минути в разтвор с 10% белина.
 • Накисване в лимонов сок за 1 минута.
 • Поставяне в миялната машина по време на програма за миене.

Накисването на губите в белина или лимонов сок е способно да намали наличието на бактерии с 37% до 87%.

Загряването в микровълнова печка елиминира 99,9% от микроорганизмите. Резултатите са подобни след прилагане на метода с миялната машина.

За да дезинфекцирате кухненската гъба в микровълновата печка, изплакнете я с чиста вода, след това я сложете в печката и печете в продължение на 2 минути. В допълнение към това е нужно да обърнете внимание на следните съвети:

 • Почиствате гъбата след всяка употреба.
 • Използвайте на ротационен принцип 2 гъби, така винаги ще имате под ръка суха и чиста гъба.
 • Проверявайте гъбата и се опитайте да елиминирате от нея всяка следа от храна, след като измиете съдовете и приборите.
 • Оставяйте гъбата да изсъхне след всяка употреба, така се предпазвате от размножаването на бактериите.
 • Ако съдовете и приборите са мазни поради контакт с животински мазнини, почиствайте ги първо с хартиена кърпа, преди да използвате кухненската гъба.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Piédrola, G. (2002). Medicina Preventiva y salud pública. Madrid: Masson, pp. 416-423.
 • Puerta-García, A., y Mateos-Rodríguez, F. (2010). “Enterobacterias”, Medicine, 10 (51): 3426-3431.
 • Rutala, W. A., and Weber, D. J. (2008). Guideline for Disinfection and Sterilization in Healthcare Facilities. Atlanta (GA): CDC-HICPAC, pp. 10-13.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.