6 грешки сутрин, които пречат на отслабването

Вместо да спите още пет минути станете по-рано, и използвайте времето за упражнения и приготвянето на здравословна закуска
6 грешки сутрин, които пречат на отслабването
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че може да правите грешки, които пречат на отслабването? Вярвате или не, сутрешните навици играят много важна роля за тези, които се опитват да се отърват от излишните килограми здравословно.

Въпреки че много хора не го осъзнават, първите практики през деня са от ключово значение за постигането на оптимални енергийни нива и добър метаболитен ритъм.

Всъщност, една от причините, поради които имаме проблеми с отслабването е, че правим грешки през това време на деня. Тези грешки пречат на отслабването и резултатите от нашата диета и упражнения.

Поради тази причина е от съществено значение да се идентифицират и разбира се, да се вземат необходимите мерки за тяхното коригиране, преди да се превърнат в пречка.

В тази статия искаме да споделим подробностите на 6 принципа, така че да не се колебаете да ги коригирате отсега нататък.

6 грешки сутрин, които пречат на отслабването

1. Спането “още 5 минути”

навиците да повтаряте алармата пречат на отслабването

Когато се събудим, е нормално да чувстваме нуждата от спане “само още 5 минути“, за да можем да станем и да се чувстваме активни.

Това обаче не е благоприятен навик, ако се опитвате да отслабнете, особено ако продължавате да удължавате това време.

Тези минути, които прекарвате в спане повече, отколкото трябва, биха могли да бъдат използвани за полезна закуска или за упражнения.

Всъщност идеалното нещо е да се събудите 15 минути по-рано, отколкото сте свикнали. По този начин можете да приложите на практика добър навик, който помага за подобряване на метаболизма.

Също така, важно е също да се радвате на добър сън, не по-малко от 7 часа на ден.

2. Не хидратирате тялото си

Това е една от най-честите грешки. За съжаление, това е и една от грешките, които пречат на отслабването и има най-голямо негативно въздействие.

По време на почивка тялото използва течности за много от процесите си. Така, когато се събудите, сте дехидратирани до голяма степен.

Пиенето на вода сутрин, веднага след като станете от леглото, помага да се рехидратира тялото ви, така че да може да функционира добре през целия ден.

Ползите са още по-големи, ако добавите лимонов сок или прочистващо растение.

3. Не ядете правилна закуска

навиците да ядете бързо сутрин пречат на отслабването

Неотделянето на достатъчно време, за да се радвате на добра закуска е една от основните причини, които пречат на отслабването.

Това първото хранене е от съществено значение за поддържането на здрава метаболитна функция. Плюс това, това е и храната, която дава енергия на тялото.

Замяната на закуската с кафе и бисквити забавя метаболизма и ви предпазва от загубата на тегло.

Същото важи и когато пренебрегвате мисълта за “пестене на калории”.

Добрата закуска трябва да представлява 25% от общия дневен прием на калории.

Тя трябва да съдържа източници на протеини, фибри и въглехидрати. Освен това е важно да добавите антиоксиданти и, ако е възможно източници на омега-3 мастни киселини.

4. Неправилно време за закуската

Времето, в което закусвате, също има много общо с ползите, които тялото и метаболизмът ви ще получат от него.

Ако решите да закусите твърде късно, гладните ви хормони ще се активират прекомерно. След това най-вероятно ще се окажете с лоши хранителни избори.

Наред с други неща, това прави метаболизма ви по-бавен при изгарянето на калории и мазнини.

5. Ядене на нездравословни закуски

нездравословните закуски пречат на отслабването

За да поддържате метаболизма си активен и да избягвате да се чувствате изморени сутрин, препоръчваме да ядете закуски в средата на сутринта.

Тези малки ястия дават на тялото ви тласък от енергия и хранителни вещества, така че да може да продължи да функционира без проблеми.

Въпросът е, че много хора не ги избират добре и в крайна сметка ядат храни, които са пълни с калории и изкуствени вещества.

Консумирането на хляб, пържени храни или напитки, пълни със сметана и калории ще попречат на отслабването.

Идеалното нещо е да се ядат плодове и зеленчуци или пълнозърнести зърнени барове.

6. Да се стресирате по време на работа

През първите часове на работния ден е обичайно да чувствате леко усещане за напрежение поради всички дейности, които трябва да бъдат завършени до края на деня.

Незнанието правилно да управлявате това може да доведе до прекалено голям стрес. Вярвате или не, това може да повлияе и на плана ви за отслабване.

Когато сте много натоварени, тялото ви освобождава по-голямо количество кортизол. Това е вид хормон, който освен, че влияе върху настроението ви, също пречи и на метаболизма.

Постоянното излагане на този хормон е свързано с по-голяма тенденция за натрупване на коремна мазнина.

Правите ли някоя от тези грешки сутрин? Ако току-що сте я идентифицирали, опитайте се да я коригирате възможно най-скоро, за да не се отрази на телесното ви тегло.

Здравословните навици, особено по отношение на диетата и физическата активност, са най-добрият начин за постигане на бързи и постоянни резултати.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.
  • Stookey JD, Constant F, Popkin BM, Gardner CD. Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity (Silver Spring). 2008 Nov;16(11):2481-8.
  • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.