Остеопороза при жените: превенция и лечение

Полът, телосложението и възрастта са три от рисковите фактори извън нашия контрол.
Остеопороза при жените: превенция и лечение
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Както знаете, жените са тези, които обикновено страдат от остеопороза, при което костите губят своята маса. Те стават по-крехки и дори може да се изкривят, което води до голямо ежедневно страдание.

Съществува ли ефективно лечение? За съжаление, такова досега не е измислено. Но можем да следваме редица стратегии, чрез които да облекчим въздействието на това заболяване и по този начин да подобрим качеството си на живот. Каним ви да научите повече за остеопороза при жените в следната статия.

Какви са рисковите фактори за заболявяне от остеопороза?

Рискови фактори за заболявяне от остеопороза

Както знаете, костите се формират от жива тъкан, чиито структури се променят с времето. Този процес започва от самото раждане. С растежа се придобива плътност и здравина – от детството през юношеството, като костите достигат най-висока плътност на около 20-годишна възраст.
Какво означава това? Най-общо казано, развитието на дадено лице е от съществено значение, когато става въпрос за по-силни и по-здрави кости. Проблемът е дали те могат да останат или да не останат такива с течение на времето. Основно това зависи от правилното хранене и начина на живот, които позволяват на костите да бъдат здрави и плътни.
Но, както знаете, понякога има неща, които ни липсват. Недостиг на калций, флуорид или витамин D са три от тях. Въпреки това, нека да анализираме подробно какви са факторите, които могат да определят кой е по-вероятно да страда от остеопороза:

1. Рискови фактори извън нашия контрол:

 • Женски пол

Точно така. Това може да ви се струва несправедливо, но нашите характери, генетиката и хормонални фактори са това, което ще определи, дали ще страдаме от това заболяване, което може да стане хронично в дългосрочен план и с което трябва да се научим да живеем.

 • Възраст

Това е въпрос на време, което също е неизбежно. С напредването на възрастта е по-вероятно да развием остеопороза. Това е нормално.

 • Генетика

Имате ли член на семейството, който страда или е страдал от остеопороза? Може би майка ви или баба ви? Ако е така, същестува по-голям шанс и вие да се разболеете. Имайте го предвид и взимайте мерки, докато сте още млада.

 • Менопаузата

Хормоналните промени, причинени от менопаузата, също увеличават риска да се разболеете от остеопороза. Друг предупредителен знак е, ако менопаузата започне по-рано, например около 45-годишна възраст.

 • Телосложение

Ако сте малко по-дребничка и стройна, рискът от остеопороза е по-висок.

Как мога да се излекувам от остеопороза

2. Рискови фактори, които можем да контролираме:

 • Един от рисковите фактори, които трябва да имаме предвид, е недостигът на калций и витамин D. Затова не трябва да забравяте да поддържате високи нива и на двете.
 • Избягвайте алкохола и подсладените газирани напитки и т.нар. “натурални” сокове. Тези безалкохолни напитки, които обичаме толкова много, често умело извличат калция от костите.
 • Пушите ли? Най-добре още днес се откажете от този толкова нездравословен навик!
 • Хранителни разстройства като анорексия. Ако преминавате през дълги периоди на такива разстройства, костите ще страдат от тях.
 • Ниски нива на естроген или тестостерон могат да доведат до остеопороза. Внимавайте и за нарушения на функциите на щитовидната жлеза, тъй като те също причиняват намаляване на костната маса.
 • Бъдете внимателна с лекарства от типа на кортикостероиди, защото дългосрочното лечениe на възпаление с такива лекарства може да доведе до много проблеми. Това важи и за лекарства за стомашни киселини – те намаляват усвояването на калций и причиняват остеопороза. Използвайте ги умерено и никога не злоупотребявайте с тях!

Как мога да се излекувам от остеопороза?

При остеопороза включете в диетата си тиквени семки.

Първо трябва да изясним няколко неща. Остеопорозата не може да бъде излекувана, а само временно облекчена. Винаги трябва да спазвате предписанията на вашия лекар. От съществено значение е, след като имате такава диагноза, да осъзнаете, че животът ви никога няма да бъде същият, какъвто е бил преди. Но с няколко положителни промени, насърчение и воля вашето качество на живот няма да се влоши.

Не е редно само да пиете обезболяващи лекарства, затова приложете на практика тези прости съвети и се радвайте на живота!

1. Плуване

Знаете, че заседналият начин на живот допринася за загубата на костна плътност. Диагнозата „остеопороза” не значи, че трябва да спрете да се движите. Плуването 3 пъти седмично ще ви помогне много и вашата ситуация ще се подобри. То ще съдейства да се избегне загубата на костна маса и плътност и ще забележите, че можете да вършите повече неща с по-голяма мобилност и по-малко болка.

2. Магнезий и витамин D

Можете да използвате добавки, които се продават в аптеките, или да говорите с вашия лекар и да помолите да ви предпише такива. Включете някои крайно необходими елементи в диетата си, като спанак, тиквени семки, кафяв ориз, риба, авокадо, натурално кисело мляко, банани, сушени смокини, тъмен шоколад …

3. Хвощ и глухарче

Тези билки са просто чудесни, тъй като ви помагат да компенсирате недостига на силиций, от който жените по принцип са склонни да страдат. Ако пием чай от тези билки всеки ден, ще можем по-добре да синтезираме калций.

4. Череши и лимон

Тези два плода са от съществено значение. Може би не е лесно да намерите череши, но поне пийте чаша лимонов сок всеки ден. Защо? Лимонът е богат на калций и витамин C, което ще гарантира правилно калциране на вашите кости.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sözen T, Özışık L, Başaran NÇ. An overview and management of osteoporosis. Eur J Rheumatol. 2017;4(1):46-56. doi:10.5152/eurjrheum.2016.048
 • Stewart TL, Ralston SH. Role of genetic factors in the pathogenesis of osteoporosis. J Endocrinol. 2000;166(2):235-245. doi:10.1677/joe.0.1660235
 • Wardlaw GM. Putting body weight and osteoporosis into perspective. Am J Clin Nutr. 1996;63(3 Suppl):433S-436S. doi:10.1093/ajcn/63.3.433
 • Kling, J. M., Clarke, B. L., & Sandhu, N. P. (2014). Osteoporosis prevention, screening, and treatment: a review. Journal of women’s health (2002), 23(7), 563–572. https://doi.org/10.1089/jwh.2013.4611
 • Yoon, V., Maalouf, N.M. & Sakhaee, K. The effects of smoking on bone metabolism. Osteoporos Int 23, 2081–2092 (2012). https://doi.org/10.1007/s00198-012-1940-y
 • Weitzmann, M. N., & Pacifici, R. (2006). Estrogen deficiency and bone loss: an inflammatory tale. The Journal of clinical investigation, 116(5), 1186–1194. https://doi.org/10.1172/JCI28550
 • Briot, K., & Roux, C. (2015). Glucocorticoid-induced osteoporosis. RMD open, 1(1), e000014. https://doi.org/10.1136/rmdopen-2014-000014
 • J. A. Todd, R. J. Robinson. 2003. Osteoporosis and exercise. Postgraduate Medicine Journal. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1742726/pdf/v079p00320.pdf
 • Yanlin Su; Zhe Chen. 2020. Swimming as Treatment for Osteoporosis: A Systematic Review and Meta-analysis. BioMed Research International. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2020/6210201/
 • Castiglioni, S., Cazzaniga, A., Albisetti, W., & Maier, J. A. (2013). Magnesium and osteoporosis: current state of knowledge and future research directions. Nutrients, 5(8), 3022–3033. https://doi.org/10.3390/nu5083022
 • Wirngo, F. E., Lambert, M. N., & Jeppesen, P. B. (2016). The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes. The review of diabetic studies : RDS, 13(2-3), 113–131. https://doi.org/10.1900/RDS.2016.13.113

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.