9 начина за предотвратяване залепване на храната върху тиганите

Добавете малко сол или ябълков оцет върху олиото преди готвене, и не използвайте метални лъжици
9 начина за предотвратяване залепване на храната върху тиганите
Maria Patricia Pinero Corredor

Прегледано и одобрено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Как да предотвратите залепване на храната върху тиганите?

Не е тайна, че домакинската работа в кухнята, както и почистването на тиганите обикновено е най-сложна, когато става въпрос за поддържане на дома чист.

Това е едно от нещата, които трябва да се правят по няколко пъти на ден, и може да отнеме дълго време – особено, когато дойде време да се сложи всичко обратно на мястото му.

Хората, които обичат да готвят знаят десетки трикове, за да улеснят някои задачи, но други хора изпитват само трудности и стрес.

Например при почистване на съдовете за готвене, често остава олио или хранителни остатъци, които залепят върху тиганите.

Няма нищо по-лошо от отделянето на много време във внимателно приготвяне на ястия и да откриете накрая, че храната е залепнала върху тигана.

За да ви помогнем да избегнете някои от тези неудобства днес искаме да споделим с вас 9 интересни трика, за да избегнете залепването на храната върху тиганите.

Вижте как!

1. Използвайте зехтин

Предотвратяване залепването на храна върху тиганите: зехтин

Слагането на малко зехтин в съда за готвене е един от най-добрите начини за предпазване на залепване на храната.

Изсипете малко зехтин в тиган, разнесете го с хартиена кърпа, и се уверете, че сте покрили всички места, където храната е вероятно да залепне.

Преди да добавите храна в тигана, изчакайте, докато се нагорещи (разбира се, също така се уверете, че не изгаря и зехтина).

2. Добавете малко сол

Тенджерите и тиганите, направени от алуминий са склонни да залепват повече храна заради порестия си материал.

За да предотвратите този проблем, нанесете тънък слой от слънчогледово олио в тенджера, добавете малко сол, и се уверете, че е равномерно разпределена по повърхността.

Не прекалявайте със солта, защото вкусът може да промени храната. Ако мислите, че сте добавили твърде много, избършете излишната с хартиена кърпа, преди да загреете тигана.

3. Използвайте ябълков оцет

Предотвратяване залепването на храна върху тиганите: ябълков оцет

Алуминиевите тигани и тези, направени с други порести материали трябва да имат запечатана повърхност преди да се готви с тях, за да се попречи на храната да залепне.

Друг добър вариант е да излеете малко олио в тигана, да го загреете, и да добавете малко ябълков оцет.

Уверете се, че е на слаб огън и оставете да се изпари напълно, преди да продължите с рецептата.

4. Използвайте истинско масло

Истинското масло съдържа хранителни вещества, които са важни за тялото, заедно с маслените съединения, които правят незалепващо готвене приятно.

В зависимост от произхода, маслото може да бъде източник на есенциални мастни киселини, витамини, минерали и антиоксиданти.

Използвайте малка чаена лъжичка масло, за да намажете тиганите преди да готвите продукти като яйца, колбаси и подобни храни.

За да ги предпазите от изгаряне, поддържайте температурите средносилни и добавете щипка сол.

5. Избягвайте използването на метални прибори върху тиганите

Предотвратяване залепването на храна върху тиганите: не използвайте метални прибори

Никога не използвайте метални лъжици или прибори с тигани, които имат незалепващо покритие, тъй като това ускорява тяхното увреждане.

Вместо това купете прибори от дърво, пластмаса или силикон, които няма да надраскат повърхността и следователно ще предотвратят залепването на храната.

6. Не използвайте абразивни гъби

Абразивните гъби и телта за миене на съдове може да увеличат размера на порите на алуминиевите съдове и да променят незалепващата повърхност.

Използвайте меки гъби или кърпи, за да ги запазите в добро състояние.

7. Избягвайте натрупване на тенджери и тиганите

Предотвратяване залепването на храна върху тиганите: не ги натрупвайте

Ако имате тефлонови съдове за готвене, никога не ги съхранявайте един върху друг. Този материал е много чувствителен към всяко триене и може лесно да се повреди.

8. Изсушавайте тиганите добре, преди да ги приберете

След като сте измили всички остатъци от съдовете за готвене, оставете ги да изсъхнат напълно, преди да ги приберете в шкафовете.

Остатъчна влага може да доведе до увеличаване на мухъла, което ще накара храната да залепне на повърхността.

9. Пазете повърхността на тиганите от изсушаване

Предотвратяване залепването на храна върху тиганите: пазете тиганите от изсушаване

Основният трик за предпазване на храната от залепване върху тиганите е да оставите малко олио в тях докато готвите.

Ако забележите, че са сухи, добавете малко олио и не забравяйте да го разпространите равномерно.

Следвайте тези прости съвети и ще видите, че може да готвите без никакъв проблем за залепване на храната.

Не само ще приготвите перфектни ястия, но това ще ви спести време при почистването и ще остави съдовете за готвене без петна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.