Да почистим кухненските съдове с природни средства

Отстранете мазнината от тигана с разрязан на две картоф и сода бикарбонат
Да почистим кухненските съдове с природни средства

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Търсите нови, екологични и лесни начини за почистване на кухненските съдове?

Ежедневно употребяваме за нуждите на домакинството разнообразие от кухненски съдове. Всеки един от тях впоследствие трябва да бъде почистен добре и от него да се премахнат всички остатъци от храна. На пазара се предлагат много продукти, които правят премахването на мазнините изключително лесна задача. Неутрализирани биват също така различни видове бактерии, които се натрупват по съдовете. Лошата новина е, че не са малко почистващите препарати, които съдържат агресивни субстанции, вредни за кожата и водещи до алергични реакции и други здравословни неразположения.

Добрата новина е, че не е задължително да закупувате от магазина готови почистващи продукти. Можете да се справите с ежедневната задача по почистване на кухненските съдове чрез изпитани природни средства. Днес ще споделим с вас няколко решения, които ще премахнат натрупаните мазнини и ще лъснат всички съдове – напълно безвредно за здравето ви и за околната среда.

Да почистим мазнината от тигана

За да отстраните натрупаната мазнина по тигана, разрежете на две един пресен картоф. Обелете го. Посипете дъното на тигана със сода бикарбонат. Използвайте картофа като гъба и обтрийте тигана с него. Ще видите колко ефикасен може да се окаже суровият картоф.

За максимален ефект е важно от време на време да изрязвате замърсената от мазнината част от картофа и отново да го посипвате със сода бикарбонат.

Да почистим вътрешността на тенджерите

почистване на кухненските съдове с торбички чай

За да премахнете остатъците и мазнината от вътрешността на тенджерите, използвайте неотворено пакетче чай и с негова помощ обтрийте натрупаната мазнина. За секунди ще забележите как мазнината се разтваря. Вероятно ще се наложи да използвате повече от 1 пакетче чай – 2 или 3. Съветваме ви предварително да закупите от магазина някакъв евтин чай, ако ще чистите с него.

Да почистим мазнината от външната страна на тенджерите

За да почистите добре външните стени на тенджерите, изберете една тенджера, която е по-голяма от тази, която искате да измиете. Добавете 4-5 супени лъжици сода бикарбонат и вода. Сложете в по-голямата тенджера малката и я оставете да се накисне за 30 минути. След това ще ви бъде съвсем лесно да почистите отлаганията по външните стени на съда. Да, този метод отнема повече време, но за сметка на това е много ефикасен и премахва напълно нечистотиите по кухненските съдове.

Да си приготвим сами еко миялен препарат за кухненските съдове

домашен почистващ препарат за кухненските съдове

Това екологично чисто течно средство е идеално за ежедневно измиване на кухненска посуда. Сигурни сме, че ще ви допадне. То съчетава свойствата на солта и способността на лимона и ябълковия оцет да дезинфекцират, неутрализира бактериите, премахва мазнините и елиминира лошата миризма, която понякога остава по кухненските съдове.

Съставки:

  • 3 лимона
  • ⅔ чаша сол
  • ½ чаша бял оцет
  • 1 чаша вода
  • 2 супени лъжици разтвор за плакнене за миялни машини (по желание)

Начин на приготвяне:

  • Измийте и нарежете лимоните на малки парчета. Не ги белете.
  • Сложете лимоновите парчета и солта в блендер и направете паста. Добавете към нея оцета, водата и разтвора за плакнене. Блендирайте отново на висока скорост в продължение на няколко минути.
  • Поставете получената смес в подходящ съд и загрейте за около 15 минути. Разбърквайте постоянно с дървена лъжица, за да избегнете залепване.
  • След като се охлади, налейте сместа в контейнер и я съхранявайте в хладилник.
  • Използвайте миещото средство вместо сапун.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 съвета за почистване, ако искате подреден дом

Както сами се убедихте, почистването на кухненските съдове с природни средства е изключително лесно и доста икономично. Освен това то ви позволява да избягвате здравословни проблеми, провокирани от ежедневното употребяване на продукти, в чиито състав присъстват редица вредни за човека и околната среда вещества.

Опитайте алтернативите, които ви дадохме, и споделете опита си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.