9 храни, за чието съдържание на захар дори не подозирате

· 07.09.2017
Макар че много хора ги смятат за здравословни, някои храни крият под невинния си вид такива количества захар, каквито не можете да си представите. Не забравяйте да четете етикетите!

Понякога външният вид може да ви заблуди. Знаете ли, че много от храните съдържат повече захар, отколкото можете да си представите?

В подходящите количества захарта е необходима на тялото ви. Не е добра идея обаче да прекалявате с консумацията й.

Според Световната здравна организация захарта трябва да представлява 5% от общия ви прием на калории.

В идеалния случай трябва да приемате от шест до девет чаени лъжици на ден. В действителност обаче за един ден вероятно изяждате едноседмичната си препоръчителна доза.

Прекомерната консумация на захар може да има сериозни последствия за здравето ви. Първо, тя увеличава нуждата ви от хранителни микроелементи. Ако не приемате достатъчно от тях, повишавате риска от дефицит на витамини от групата В, като например В1, В2 и В5.

По този начин несъмнено увеличавате и риска от появата на кариеси по зъбите си. Те се образуват дори и да миете зъбите си.

Решението е да спортувате и да знаете точното количество захар във всички храни, които консумирате.

По тази причина днес ще ви разкажем за някои захарни продукти, за които дори не подозирате, че са такива.

1. Царевични тортили

Вероятно сте си ги закупували за междинна закуска. Може и да сте си мислили, че са нискокалорични. Бъдете внимателни обаче. В тях има голямо количество захар.

Без да се впускаме в подробности, в две оризови тортили и две супени лъжици кисело мляко се съдържат по 10,2 грама захар. Толкова е и захарта в 2,55 кубчета! По тази причина, най-добрият вариант е да избирате тортили без захар.

2. Митът за кафявата захар

Това е още един от големите митове: много хора мислят, че кафявата захар е по-здравословна. За жалост обаче, това не е вярно.

Кафявата и бялата захар са еднакви. Единствената разлика е в слоя тръстикова меласа, който дава допълнителен вкус на кафявата захар.

В 4 кубчета кафява захар се съдържат 98% захар. С други думи, те са абсолютно еднакви. Ако търсите по-здравословен заместител, по-добре използвайте стевия.

3. Бадемово мляко

Бадемовото мляко не съдържа по-малко калории от обикновеното мляко. Освен това, в обикновеното се съдържа също и захар, наречена лактоза.

В една чаша мляко има около 10 грама захар. Това важи дори и за обезмасленото мляко. 

Хората с непоносимост към лактоза трябва да търсят други опции, предоставящи калций на организма. Те съдържат по-малко захар от млеката без лактоза.

4. Доматен сос

Съдържа по-малко калории от готовите сосове за паста. Все пак обаче, доматеният сос има в състава си доста захар.

В малко 450-грамово бурканче с този сос се съдържат 16 грама захар! Това се равнява на 4 кубчета.

5. Пълнозърнести храни

Те изглеждат по-здравословни от стандартните зърнени храни. Това не бива да ви заблуждава обаче.

Този вид храни съдържат големи количества захар. Не забравяйте да проверявате доколко полезен за здравето ви е даден продукт, преди да си го закупите.

6. Енергийни десертчета

Не всички енергийни десертчета са еднакви. Някои от тях съдържат големи количества протеини. Други обаче включват в състава си до 48 грама захар на порция.

Истината е, че всички енергийни барчета съдържат много захар. Най-добре би било да ги избягвате.

7. Крекери

Те са солени. Но знаете ли, че те също съдържат големи количества захар?

Ако изяждате дори само 16 крекера на седмица, тялото ви ще приема повече от 4 грама захар. Не е колкото при другите храни, но източникът е изненадващ.

Внимавайте с този тип храни.

8. Ядки

Ядките могат да бъдат изключително полезни. Въпреки това, трябва да ги консумирате с мярка. Това не се налага само поради високото им съдържание на калории. Всъщност в тях има много захар, макар и да не изглежда така.

Ядките и в частност бадемите съдържат най-значителни количества захар, така че бъдете внимателни с тях. Ако изяждате по 20 грама ядки на ден, приемате чрез тях почти 12 грама захар.

9. Фъстъчено масло

Обичате ли фъстъчено масло? Е, няма проблем да го ядете. Трябва обаче да го консумирате в умерени дози. Имайте предвид, че само в четири супени лъжици от тази храна се съдържат до 7 грама захар.

За да се погрижите за здравето си, намалете количеството, което консумирате.

Заглавното изображение е предоставено от wikiHow.com