9 храни, които да избягвате по време на диета

Ако искате диетата ви да е ефективна, винаги е по-добре сами да приготвяте смутитата и салатите си, отколкото да ги купувате готови. Разберете повече за това и научете още полезни съвети в тази статия!
9 храни, които да избягвате по време на диета

Последна актуализация: 25 януари, 2019

При диетите не всичко е така, както изглежда. По същия начин, някои храни съдържат повече калории, отколкото изглежда че имат. Истината е, че с много от храните е така. Обърнете внимание на този списък с храни, които може да ви заблудят и които трябва да избягвате по време на диета.

Когато са на диета, хората обикновено консумират храни, които им изглеждат нискокалорични, леки или изключително здравословни.

Много от хората обаче не знаят истината за тези продукти и те могат да попречат за изпълнението на целите им.

Да разгледаме някои от храните, които трябва да избягвате по време на диета.

1. Суши

Избягвайте  суши по време на диета

Много хора мислят, че сушито е нискокалорично. Също така вярват, че е много полезна храна. Бъдете внимателни обаче: трябва да се направят някои важни разграничения.

  • Например, трябва да избягвате рулца с пикантна майонеза, пържена темпура и крема сирене. Всички те са с високо съдържание на мазнини.
  • Има няколко соса, които вървят със сушито. Когато си поръчвате, добре е да избирате леките им варианти и да избягвате всичко пържено.

2. Мюсли (гранола)

Гранолата е изключително полезна. Не е добра идея обаче да я консумирате, когато се опитвате да отслабнете. Това се дължи на високото й съдържание на калории.

Трябва винаги да знаете с какво се храните. Можете да ядете гранола в малки количества. Въпреки това, трябва да я комбинирате с умерени до интензивни тренировки.

3. Салата Цезар

Избягвайте висококалорични салати ако сте на диета

Внимавайте със салатите, тъй като някои от тях може да ви заблудят. Само защото в основата им е зелената салата, не означава, че са нискокалорични. Добър пример за това е салатата Цезар.

Това ястие съдържа голямо количество калории. В съставките му са включени крутони, сирене и дресинг. Те правят салатата висококалорична и трябва да я избягвате, ако сте на диета.

По-добре изберете салата от домати, маруля, аспержи и царевица, подправена със зехтин.

4. Зърнени десерти

Внимавайте със зърнените десерти. Макар че изглеждат като здравословна и нискокалорична храна, те всъщност не са.

Също както гранолата, готовите зърнени десерти съдържат големи количества калории. Не бива да ядете много от тях.

Също така, в състава им има полинаситени и трансмазнини, както и рафинирана захар и хидрогенирани масла. По тази причина е по-добре да ги избягвате.

5. Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб съдържа същото количество калории като белия.

Не вярвайте, че консумирате по-малко калории, само защото ядете пълнозърнест вместо бял хляб.

Пълнозърнестият хляб съдържа същото количество калории като белия хляб.

Разликата е в съдържанието на фибри, които ни предоставят. Този елемент стимулира и поддържа по-доброто храносмилане, но нищо повече от това.

6. Спортни напитки

Спортните напитки са идеални за спортистите. Това се дължи на факта, че предоставят на атлетите соли и минерали, които се губят по време на интензивна тренировка.

Количеството захари в тези напитки обаче означава, че те имат и висококалорично съдържание. Избягвайте ги или потърсете вариант без захар.

7. Кисели краставички

Избягвайте солени храни когато сте на диета

Краставиците са от огромна помощ при спазване на диета. С киселите краставички обаче не е така. Това се дължи на високото им съдържание на натрий (или с други думи сол).

Солта е не само вредна за здравето, но също така предизвиква задържане на течности и подуване.

8. Сушени банани не са подходящи за диета

Бананите са плодове с високо съдържание на захар. Както знаете, консумирането на плодове е изключително полезно. Трябва да избягвате някои определени видове обаче, ако се опитвате да отслабнете.

Така стоят нещата и при сушените банани в плодовите миксове. Например, в порция от 85 грама се съдържат 440 калории.

9. Смутита

Не всички смутита са здравословни.

Не всички смутита са здравословни. Трябва много да внимавате с тях.

Ситуацията с тях е същата, като при сушените банани. Ако искате да ядете плодове, най-добре ги консумирайте цели.

Някои смутита са с добавени подсладители или с големи количества захар. В тях могат да бъдат включени дори храни като кисело мляко или сладолед.

Всичко това би попречило на диетата ви.

  • Ако искате да пиете смутита, най-добре си ги приготвяйте сами. За предпочитане е да имат детоксикиращи свойства и в основата им да е някакъв плод.
  • Ако искате да си направите наистина здравословно смути, не добавяйте захар, сметана, шоколад или нещо подобно.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.