5 лесни начина за отслабване преди сън

Наспиването нощем е сред предпоставките за успешно отслабване.
5 лесни начина за отслабване преди сън
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Възможно ли е да стимулираме отслабването, дори непосредствено преди да си легнем да спим? Разбира се, че е. Метаболизмът ви работи по всяко време. Единственото, което се изисква от вас, е да въведете сред навиците си няколко прости стратегии, които да го поддържат активен. Запомнете, че краят на деня е също много важен отрязък от време, когато става дума за отслабването. Препоръчваме ви няколко лесни за запомняне съвета.

В следващите редове ще ви представим 5 лесни начина за отслабване, които, както казахме, трябва да изпълнявате преди сън.

Важността на вечерята за отслабването

Важността на вечерята за отслабване

Много хора се заблуждават, смятайки, че ще отслабнат по-лесно, като пропуснат вечерята. Това е грешка. Изключването на вечерята означава, че вие ще подложите тялото си на 10 и повече часа работа, без да въведете ценни хранителни вещества. Следват два резултата: на първо място, поддържате нездравословен режим на хранене. Второ, по този начин забавяте метаболизма си.

Какво е решението? Важно е да вечеряте всеки ден. Затова ви даваме няколко препоръки:

  • Стремете се за вечеряте два часа преди лягане.
  • Подбирайте лека вечеря.
  • Вероятно сте чували, че е желателно вечерята да бъде малка и балансирана. Някои разбират този съвет неправилно и за вечеря консумират салата. Това не е най-удачната идея, която може да ви хрумне. Вечерята ви трябва да съдържа протеини, фибри, витамини и въглехидрати.
  • Бъдете особено внимателни, когато става дума за салата, тъй като по това време на деня организмът ви не храносмила добре. Зеленчуковите супи са отлична алтернатива на прясната салата. Искате пример? Заложете на тиквена супа с канела или на супа от тиквички с малко чесън и овесени трици. Те са изключително вкусни! Можете да ги комбинирате с парче сьомга.

Половин час разходка

Късната разходка в края на деня е от полза за отслабване.

Не ви караме да тичате до пълно изтощение. Идеята е да се радвате на активен метаболизъм, който е ключов за горенето на мазнини. Освен това умерената физическа активност след хранене е удовлетворяваща сама по себе си. Ако имаше домашен любимец, разполагате с отлична възможност да направите половинчасова разходка с него. Ако ли не, викнете приятел. Той със сигурност също ще извлече полза от умерена разходка вечер. Разбира се, ако ви е по-приятно, забързайте малко темпото на разходката. Желателно е да дишате дълбоко.

Късната разходка в края на деня носи още ползи. Тя облекчава напрежението и премахва всякакви тревоги, натрупани в течение на деня. Както знаете, стресът е един от най-големите врагове на здравето ни, а също така и на здравословното тегло. Ако свикнете да се разхождате половин час след вечеря, ще се радвате на повече спокойствие, добро настроение и по-качествен сън.

Накрая ще се приберете у дома в отлично разположение на духа и тялото. Пробвайте и ще се убедите!

Прочистваща вана

Ваната освобождава токсините от тялото.

След разходката ви предлагаме да влезете в банята. Вземете си топла и отпускаща вана. Препоръчваме един път седмично да прилагате методи за прочистване на тялото. Със сигурност ще използвате малко повече вода, но пък ползите са много:

  • Ваната освобождава токсините от тялото.
  • Снабдявате кожата си с витамини и минерали.
  • Чувствате се като нови и много по-енергични.

Този тип отпускаща и детоксикираща вана намалява възпаленията и ви позволява да се чувствате комфортно в тялото си през цялата нощ, освен това стимулира процеса на отслабване. Просто добавете 100 гр. сода бикарбонат към водата във ваната заедно с 5 капки етерично масло от лавандула, 100 гр. морска сол и 1 супена лъжица рендосан джинджифил. Потопете се в получената течност и престойте в нея половин час. Отпуснете се и се наслаждавайте!

Как чайовете допринасят за отслабването

Чайове за отслабване в края на деня

Със сигурност познавате много вкусни и ароматни билкови чайове, които ще ви успокоят и освежат преди лягане. Чайовете преди сън са изключително добра идея, тъй като стимулират процеса на горене на мазнини, снабдяват тялото с витамини и преборват напрежението, натрупано през деня. Ето няколко идеи, които дават добър резултат:

Чай от боровинки: Намалява нивото на кръвната захар и създава условия за качествена почивка.

Чай Оолонг: Този популярен ориенталски чай е познат сред ценителите със способността си да стимулира процеса на отслабване. Характеризира се със специфичен син цвят и апетитен аромат.

Чай от анасон: Чаша от този чай в края на деня ще ви помогне да спите по-добре, докато тялото ви активно гори мазнините, които сте приели с вечерята.

Чай от рози: Този чай е фантастичен. Според Journal of Food Science, чаят от рози е по-богат на антиоксиданти от зеления, освен това не съдържа кофеин и е идеален за консумация в тъмната част на деня. Бори се с неразположения като запек и представлява отлично средство срещу подуване на стомаха.

Прочетете и това: Как да си приготвите билков чай за по-добър сън

Подгответе се за добър нощен сън

За отслабване - осигурите си добър сън.

Наспиването нощем е сред важните предпоставки за отслабването ви. Изненадани ли сте? Е, истина е. По време на нощта вашата лимфна система изпълнява редица важни задачи, свързани с детоксикиране на тялото. Ако те не се изпълняват, тялото ви започва да натрупва вредни елементи, които провокират възпаление и ви отдалечават от целта да можете да отслабвате по здравословен начин.

За да си осигурите добър сън, препоръчваме ви да поддържате оптимална температура в стаята, в която спите – между 20-24 градуса по Целзий. Доказано е, че спането в стая с по-ниска температура е по-здравословно. Когато температурата е по-висока или пък изключително ниска, сънят ви няма да е добър. Съветваме ви също така, с цел качествено възстановяване на организма ви, да преустановите всякаква работа с устройства поне 2 часа преди лягане. Накратко: никаква телевизия, компютър и телефон. По този начин позволявате на мозъчните вълни да се отпуснат. Изберете вместо това хубава книга. Завийте се добре и се насладете.

Както виждате, съветите ни са изключително лесни. Те могат да ви помогнат да подобрите здравословното си състояние и да допринесат за отслабването ви, без да се подлагате на строги диети и глад.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lopez Minguez J., Gómez Abellán P., Garaulet M., Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients, 2019.
  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
  • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.