8 вълшебни растения за понижаване на кръвната захар
В днешно време високата кръвна захар е често срещан проблем, който се дължи главно на прекомерната консумация на сладки храни и най-общо казано на небалансирания режим на хранене. Ето защо е от първостепенна важност да откриете начин за понижаване на кръвната ви захар.
Високите нива на глюкоза в кръвта могат да доведат до предиабет или диабет. Диабетът е хронично заболяване, което може да бъде предотвратено чрез контролиране на теглото и чрез предприемане на предпазни мерки за понижаване на кръвната захар.
Възможно е да не сме наясно с прекомерните нива на захар в кръвта ни. Това отчасти се дължи на скритата глюкоза в много от храните, които консумираме без да знаем, че съдържат много захар.
Диабетът може да бъде и генетично заболяване – тоест гените ни крият по-висок риск от развиване на диабет.
Съвети за понижаване на кръвната захар с помощта на различни напитки
Хората с високи нива на кръвната захар трябва да консумират поне 8 или 9 чаши вода на ден.
Освен това някои напитки, приготвени с природни билки, стабилизират нивата на глюкозата и предотвратяват появата на това хронично заболяване.
Ако вече са ви диагностицирали с това заболяване, тези напитки ще ви помогнат да контролирате нивата на кръвната си захар и да запазите здравето си стабилно.
По-долу ще ви дадем подробности за някои напитки и инфузии, които могат да бъдат приготвени лесно в домашни условия с натурални билки.
- Разбира се, не бива да забравяте, че не трябва да ги подслаждате с преработена захар, тъй като това би попречило на целта ви!
- Въпреки това, ако си падате по сладкото и искате да подсладите напитките, опитайте специалната захар, предназначена за диабетици.
- Трябва също така да внимавате с количеството, което приемате, тъй като прекомерната консумация може да доведе до обратен ефект: вместо да понижите кръвната си захар, ще увеличите нивата й в кръвта си.
- Препоръчваме ви да пиете тези напитки на гладно, тъй като нивата на захарта са по-ниски преди закуска, отколкото през останалата част от деня, така че по този начин ще подсилите ефектите.
Напитки при висока кръвна захар
1. Алое вера и кактус
Съставки
- 1 листо от алое вера
- 1 кактус опунция (бодлива круша)
- 8 чаши вода (2 литра)
Начин на приготвяне
- Тъй като ще ви е необходима пулпата както на алое верата, така и на кактуса, трябва първо да разрежете листата, за да извлечете гела от вътрешността им (като внимавате да не се убодете на бодлите).
- Загрейте водата в тенджера или дълбок тиган.
- Когато заври, добавете пулпата на кактуса и гела от алоето и оставете сместа да къкри за 5 минути.
- След това прецедете и пийте от получената течност.
Препоръчително е да пиете по една чаша на ден.
2. Овесена вода
Съставки
- 1 чаша овесени ядки (105 г)
- 2 литра вода (8 чаши)
- 1 канелена пръчица (по желание)
Начин на приготвяне
- Накиснете овесените ядки в двата литра вода и оставете да престоят 12 часа.
- След изтичане на посоченото време, прецедете овесените ядки и ги сложете в блендер заедно с канелата.
- Добавете водата малко по малко, докато получите гладка смес.
- Накрая добавете и останалата вода.
Може да пиете по една чаша на ден или по една преди всяко хранене.
Тази напитка не просто контролира кръвната захар, но и ви засища, регулира метаболизма и ви помага да отслабнете.
3. Лайка и канела
Съставки
- 1 чаша вода (250 мл)
- 1 супена лъжица цвят от лайка (10 г)
- 1/2 супена лъжица канела на прах (или една канелена пръчица)
Начин на приготвяне
- Сложете водата да заври, след което добавете лайката и канелата.
- Оставете да се запари за 3 минути на слаб огън, а след това да престои още 10 минути.
- Съветваме ви да пиете по една чаша на ден на празен стомах.
4. Сусамова напитка
Съставки
- 1 чаша сусамово семе (200 г) -сурово или преработено
- 1 литър натурално кокосово мляко (4 чаши)
Начин на приготвяне
- Сложете сусамовото семе в сух и горещ тиган и го изпечете за кратко на умерен огън, докато придобие златист цвят.
- След това смелете препеченото сусамово семе до получаване на гладка смес.
- Разтворете получената смес в кокосовото мляко и пийте по една чаша дневно.
5. Чай от канела
Съставки
- 2 канелени пръчици
- 1 литър вода (4 чаши)
Начин на приготвяне
- Загрейте водата и щом заври, добавете канелата.
- Оставете сместа да се запари за 5 минути на слаб огън.
- Разбъркайте и пийте по чаша всеки ден.
Вижте още: 8 причини да включите канелата в менюто си
6. Сок от спанак и целина
Съставки
Начин на приготвяне
- Измийте и обелете ябълката и моркова.
- Пасирайте заедно с останалите съставки и пийте от получената смес.
Препоръчителната доза е една чаша на ден.
7. Зелен чай
Съставки
- 1 супена лъжица китайски зелен чай (10 г) – може да използвате и чай на сашета
- 1 чаша вода (250 мл)
Начин на приготвяне
- Загрейте водата и когато заври, прибавете чаените листа или сашето.
- Наслаждавайте се на чаша от този полезен чай след всяко хранене.
8. Чай от евкалипт
Съставки
- 5 листа от евкалипт
- 1 литър вода (4 чаши)
Начин на приготвяне
- Сложете водата и листата от евкалипт да загреят на умерен огън, докато заврат.
- Препоръчваме ви да пиете поне по една чаша чай от евкалипт на ден, за да постигнете максимален ефект.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Abdollahi, A., Adelibahram, F., Ghassab-Abdollahi, N., Araj-Khodaei, M., Parsian, Z., & Mirghafourvand, M. (2022). The effect of Salvia officinalis on blood glycemic indexes and blood lipid profile in diabetic patients: a systematic review and meta-analysis. Journal of Complementary and Integrative Medicine, 20(3), 521-529. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35106985/
- Abdulrazak, A., Tanko, Y., Mohammed, A., Mohammed, K. A., Sada, N. M., & Dikko, A. A. (2018). Effects of Clove and Fermented Ginger on Blood Glucose, Leptin, Insulin and Insulin Receptor Levels in High Fat DietInduced Type 2 Diabetic Rabbits. Nigerian Journal of Physiological Sciences, 33(1), 89-93. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30091738/
- BDA. (enero de 2023). Fluid (water and drinks) and hydration. British Dietetic Association. The Association of UK Dietitians. https://www.bda.uk.com/resource/fluid-water-drinks.html
- Bernardo, M. A., Silva, M. L., Santos, E., Moncada, M. M., Brito, J., Proença, L., Singh, J., de Mesquita, M. F. (2015). Effect of Cinnamon Tea on Postprandial Glucose Concentration. Journal of Diabetes Research, 2015, 913651. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4516848/
- Bindu, J., & Narendhirakannan, R. T. (2019). Role of medicinal plants in the management of diabetes mellitus: a review. 3 Biotech, 9(1), 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6291410/
- Bule, M., Albelbeisi, A. H., Nikfar, S., Amini, M., & Abdollahi, M. (2020). The antidiabetic and antilipidemic effects of Hibiscus sabdariffa: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Food Research International, 130, 108980. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996920300053
- Butacnum, A., Chongsuwat, R., & Bumrungpert, A. (2017). Black tea consumption improves postprandial glycemic control in normal and pre-diabetic subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 26(1), 59-64. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28049262/
- do Nascimento Kaut, N. N., Rabelo, A. C. S., Araujo, G. R., Taylor, J. G., Silva, M. E., Pedrosa, M. L., Chaves, M. M., Rossoni Junior, J. V., & Costa, D. C. (2018). Baccharis trimera (Carqueja) Improves Metabolic and Redox Status in an Experimental Model of Type 1 Diabetes. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2018, 6532637. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30622608/
- Fu, Q. Y., Li, Q. S., Lin, X. M., Qiao, R. Y., Yang, R., Li, X. M., Dong, Z. B., Xiang, L. P., Zheng, X. Q., Lu, J. L., Yuan, C. B., Ye, J. H., & Liang, Y. R. (2017). Antidiabetic Effects of Tea. Molecules, 22(5), 849. https://www.mdpi.com/1420-3049/22/5/849
- Fundación Española del Corazón. (s. f.). Dieta para la diabetes – Hiperglucemia e hipoglucemia. Consultado el 16 de enero de 2024. https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/dieta/1252-dieta-para-la-diabetes.html
-
Johnson, E. C., Bardis, C. N., Jansen, L. T., Adams, J. D., Kirkland, T. W., & Kavouras, S. A. (2017). Reduced water intake deteriorates glucose regulation in patients with type 2 diabetes. Nutrition Research, 43, 25-32. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531717300489
- López, R, P., Pichardo, O, E., Avila, N, A., Vázquez, M, N., Tovar, A. R., Pedraza, C, J., & Torres, N. (2014). The effect of nopal (Opuntia ficus indica) on postprandial blood glucose, incretins, and antioxidant activity in Mexican patients with type 2 diabetes after consumption of two different composition breakfasts. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114(11), 1811-1818. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212267214010211
- Naseri, K., Saadati, S., Sadeghi, A., Asbaghi, O., Ghaemi, F., Zafarani, F., Li, H.-B., & Gan, R.-Y. (2022). The Efficacy of Ginseng (Panax) on Human Prediabetes and Type 2 Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 14(12), 2401. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/12/2401
- Palma, X., Thomas-Valdés, S., & Cruz, G. (2021). Acute Consumption of Blueberries and Short-Term Blueberry Supplementation Improve Glucose Management and Insulin Levels in Sedentary Subjects. Nutrients, 13(5), 1458. https://www.mdpi.com/2072-6643/13/5/1458
- Shabani, E., Sayemiri, K., & Mohammadpour, M. (2019). The effect of garlic on lipid profile and glucose parameters in diabetic patients: A systematic review and meta-analysis. Primary Care Diabetes, 13(1), 28-42. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1751991818302006
- Shashikumar, J. N., Champawat, P. S., Mudgal, V. D., & Jain, S. K. (2019). Role of fenugreek (Trigonella foenum graecum) on in management of diabetes disease. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 8(4), 184-187. https://www.phytojournal.com/archives?year=2019&vol=8&issue=4&ArticleId=8846
- Taj Eldin, I. M. (2015). The effects of Allium cepa (red onion) in fasting blood glucose and insulin levels of normal human volunteers. Journal of Diabetes & Metabolism, 6th Global Diabetes Summit and Medicare Expo. https://www.iomcworld.com/proceedings/the-effects-of-allium-cepa-red-onion-in-fasting-blood-glucose-and-insulin-levels-of-normal-human-volunteers-30224.html
- Takahashi, M., Ozaki, M., Miyashita, M., Fukazawa, M., Nakaoka, T., Wakisaka, T., Matsui, Y., Hibi, M., Osaki, N., & Shibata, S. (2019). Effects of timing of acute catechin-rich green tea ingestion on postprandial glucose metabolism in healthy men. Journal of Nutritional Biochemestry, 73, 108221. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286319300397
- Watanabe, S., Okoshi, H., Yamabe, S., & Shimada, M.(2021). Moringa oleifera Lam. in Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis. Molecules, 26(12), 3513. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8229498/
- Zemestani, M., Rafraf, M., & Asghari-Jafarabadi, M. (2016). Chamomile tea improves glycemic indices and antioxidants status in patients with type 2 diabetes mellitus. Nutrition, 32(1), 66-72. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900715003287
- Zhang, H., Qi, R., & Mine, Y. (2019). The impact of oolong and black tea polyphenols on human health. Food Bioscience, 29(1), 55-61. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212429218301172