5 напитки за понижаване на нивото на холестерола

Сокът от ягоди и цитруси също така притежава свойства да укрепва имунната система и да стимулира процеса на топене на излишните килограми
5 напитки за понижаване на нивото на холестерола

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Холестеролът представлява липид, от който тялото се нуждае в определени количества, за да функционира правилно. Заседналият начин на живот и нездравословната диета могат да доведат до значително повишаване на нивото на холестерола, а това води след себе си до развитието на сериозни здравословни проблеми и покачване на риска от заболявания на сърцето, мозъчно-съдови инциденти и т.н.

Холестеролът присъства в почти цялото ни тяло, особено в нервната система, кожата, мускулите, черния дроб, червата и сърцето. Той се дели на 2 категории, които позволяват, той да бъде идентифициран като “добър” или “лош”, съответно HDL или LDL.

Лошият холестерол се образува като резултат от редовната консумация на храни, богати на мазнини, захар, изкуствени подобрители и колбаси. Добрият холестерол (или HDL) е този, който изпълнява важната функция да извежда вредния холестерол от кръвта и да го транспортира в черния дроб, откъдето той изцяло бива елиминиран от тялото. Именно тази функция го прави “добър”, тъй като е отговорен за елиминирането на излишното количество лош холестерол, съдържащ се в организма на човека.

Ако при последния преглед при доктора сте били диагностицирани с високо ниво на лошия холестерол, горещо препоръчваме да обмислите възможността да включите в хранителното си меню домашни сокове и напитки, които ефикасно се справят с този здравословен проблем и предпазват от нежеланите последствия от него.

Сокове и напитки, които понижават нивото на холестерола

Сок от ябълки, магданоз и спанак

Отвара от магданоз

Този мощен сок е отличен избор за понижаване на нивото на холестерола и елиминирането на мазнините по естествен и бърз начин.

Съставки:

 • 4 ябълки
 • 1 чаша сурови листа спанак (30 гр.)
 • 1 шепа магданоз

Приготовление:

Измийте и подгответе всички съставки. Сложете ги (поотделно) в сокоизстисквачка. Когато сте готови, блендирайте всички съставки в продължение на 1 минута. Консумирайте по 1 чаша от този великолепен сок всеки ден.

Сок от зеле и чесън

Зелето, както и чесънът, са известни с полезните си за здравето свойства. Те притежават способността да прочистват тялото. Рецептата, която предлагаме, представлява мощно оръжие в борбата с излишните мазнини и холестерола, който излага здравето ви на риск.

Съставки:

 • 1/2 средна зелка
 • 2 скилидки чесън
 • 1/2 чаша вода (120 мл.)

Приготовление:

Рендосайте чесъна и го сложете в блендера заедно със зелето, което предварително сте измили, почистили и нарязали. След това добавете 1/2 чаша вода, за да улесните процеса на блендиране. Консумирайте по 1 чаша от този сок всеки ден, докато нивото на холестерола не влезе в здравословни норми. Препоръчваме да не прекалявате с употребата на този сок, тъй като неумерената консумация на зеле може да доведе до отслабване на функциите на щитовидната жлеза.

Сок от ягоди и цитруси

Сок от ягоди

Този вкусен сок, в допълнение към прекрасния си аромат и способност да понижава нивото на лошия холестерол, също така притежава свойства да укрепва имунната система и да стимулира процеса на топене на излишните килограми.

Съставки:

 • 1 чаша ягоди (100 гр.)
 • 2 портокала
 • 1 киви

Приготовление:

Изстискайте сока от портокалите; измийте и обелете кивито; подгответе ягодите. След това сложете всички съставки в блендер. Блендирайте в продължение на няколко минути. Консумирайте сока всеки ден в продължение на 2 седмици. Не е необходимо да го прецеждате.

Сок от моркови, магданоз и спанак

Сок от моркови за понижаване на нивото на холестерола

Зелените сокове са сред най-препоръчителните, когато искате да поддържате здравето си. Те предпазват организма от проблеми с холестерола. Този мощен сок ще елиминира излишеството от лош холестерол и мазнини, подобрявайки начина ви на живот.

Съставки:

 • 4 моркова
 • 3 стръка магданоз
 • 2 листа спанак

Приготовление:

Сложете всички съставки в сокоизстисквачка. Консумирайте на празен стомах след всяко хранене в продължение на 15 последователни дни.

Сок с лимон, магданоз и сода бикарбонат

Тази мощна напитка е отличен избор за хората, които искат да се предпазят или да се справят с проблем като високото ниво на лош холестерол. В допълнение, този сок подобрява цялостното здравословно състояние.

Съставки:

 • 2 л. филтрирана вода
 • 3 стръка магданоз
 • 3 лимона
 • Сода бикарбонат

Приготовление:

 • Почистете кората на лимона с помощта на сода бикарбонат – това се прави с цел дезинфекция. След това кипнете малко вода. Оставете я да се охлади.
 • Докато водата изстива, нарежете на лимона на резени. Магданоза нарежете наситно и го сложете във водата.
 • Покрийте напитката и я съхранете в рамките на 1 ден в хладилника. На следния ден смесете съставките. Консумирайте по 120 мл. от сока всеки ден.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.