Просто лечение на синдром на раздразненoтo червo

При синдром на раздразненото черво увеличете консумацията на фибри и зеленчуци и избягвайте стресовите ситуации
Просто лечение на синдром на раздразненoтo червo
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 29 октомври, 2018

Страдате ли от синдром на раздразненото черво? Лекарите все още не знаят какво точно го причинява, въпреки че това заболяване е много често срещано. Може би ще се изненадате, но този синдром може да се облекчи и дори да се излекува!

Знаем, че това е заболяване с периодично повтаряща се симптоматика, което засяга най-често жените, а понякога е свързано с прекомерно напрежение. Има моменти, когато страдаме от запек и след това от диария… какви лекарства да взимаме? Нещо очевидно, което често не правим, е да спазваме лекарските препоръки. Освен това е добре да включим в менюто си и няколко естествени лечебни средства. В тази статия предлагаме следните натурални рецепти за лечение на синдром на раздразненото черво:

Природно лечение на синдром на раздразненото черво: сок от алое вера с мента

Какво е необходимо?

Първо искаме да подчертаем нещо важно. Никога не се самолекувайте и винаги се съобразявайте с препоръките, които ви дават специалистите. Имайте в предвид, че продължителната употреба на редица медикаменти носи дългосрочни последици, като проблеми за черния дроб, бъбреците… Решението? Взимайте само необходимите лекарства и допълвайте лечението с природни средства.

Нека да започнем лечението със следното лекарство:

 • 2 големи лъжици гел от алое вера (40 гр.)
 • Листа от мента: 15 гр. (ако имате ментово масло, можете да използвате и него).

Как ще помогне това при синдром на раздразненото черво?

При синдром на раздразненото черво променете начина си на хранене и потърсете лекар.
 • Алое вера: Алое вера трябва да се консумира повече от 10 дни без прекъсване, за да облекчи възпалението и раздразнението на дебелото черво. Това е една от малкото храни, която не се преобразува в газ, влизайки в червата. Нейните противовъзпалителни и лечебни свойства са много ефикасни. Алое вера омекотява и тонизира, спира контракциите, причинени от болката, регулира преминаването на изпражненията и предотвратява запек и диария. Благодарение на този продукт дебелото черво може да усвоява хранителните вещества по-добре. Не можем и да пренебрегнем факта, че елиминира вредните бактерии, които винаги могат да ни разболеят.
 • Мента: Ползите от ментата и нейните предимства при лечението на раздразнените черва са публикувани в Британския медицински журнал. Например ментата може да помогне за намаляване на мускулната контракция чрез отпускане на стените на червата. По този начин се намалява болката, спазмите и риска да страдаме от запек и/ или диария. Заключението е ясно – ментата се откроява като едно от най-ефикасните лечебни средства при симптоми на синдром на раздразненото черво.

Така че, както виждате, използвайки алое вера, ще намалите възпалението в червата, а с помощта на ментата ще облекчите дискомфорта и болката.

Как да се лекувате с алое вера и мента?

Чаят от мента и алое вера помага при синдром на раздразненото черво.
 • Пийте 2 чаши на ден от този разтвор. Едната да е сутрин на празен стомах, а другата – след вечеря. Не е твърде сложно да си приготвите това средство. Първо се загряват две чаши вода (250 мл. ). Когато започне да ври, се добавят 40 гр. гел от алое вера.
 • Разбъркайте добре, след това добавете листата от мента. Вместо листа от мента можете да използвате и ментово масло. В този случай ще го добавите, когато сместа е топла, но не вряла. Ако използвате листа от мента, добре е да си приготвите отвара.
 • След като тези съставки се смесят добре и са придали ухание на водата, свалете сместа от котлона и я оставете да се охлади.
 • Винаги я пийте топла, на стайна температура. Едната чаша да е на празен стомах, а другата – след вечеря, в продължение на 10 дни. В най-добрия случай това лечение се повтаря всеки месец. По този начин ще се прочисти дебелото черво и ще се укрепи цялата храносмилателна система. Тази смес е просто прекрасен лечебен тоник.

Препоръчваме ви да прочетете и: Излекувайте разширените си вени с алое вера

Други препоръки за лечение на синдром на раздразненото черво

Сокът от червено цвекло помага детоксикацията и облекчава симптомите при синдром на раздразненото черво.
 • Избягвайте да консумирате млечни продукти, богати на мазнини храни или подправки. Избягвайте газирани напитки или кафе.
 • Хапвайте малки количества храна по различно време през целия ден. По-добре е да се яде по малко 6 пъти на ден, отколкото много веднъж на ден, например.
 • Увеличете консумацията на фибри и зеленчуци.
 • Добре е да си приготвяте салати с папая.
 • Соковете от сливи и овес с ябълка са много лечебни.
 • Лененото семе също е подходящо за лечение на синдром на  раздразнените черва.
 • Чай от лайка или канела следобед също ще ви помогне да се чувствате по-добре.
 • Цвеклото и сокът от моркови, освен че са питателни, спомагат детоксикацията и защитават дебелото черво. Идеални са за консумация по време на вечеря, например.
 • Избягвайте или поне намалете броя стресови ситуации, в които попадате, доколкото това е възможно. Негативните емоции, страхът или притеснението могат да действат като предпоставки за разболяване от синдром на раздразненото черво.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.