Как да предотвратим проблеми с костите?

Нуждаете се от балансирана доза на всички минерали, за да се радвате на здраво и силно тяло.
Как да предотвратим проблеми с костите?

Последна актуализация: 24 февруари, 2019

Понякога тялото ни изпитва големи трудности, за да извлече калция от млякото. Точно в такива случаи на помощ идват редица други храни, които са богати на калций и които могат да се окажат точно това, от което имат нужда костите ви.

Заболяванията на костите, едно от които е остеопорозата, често се дължат на генетични фактори, инфекции, слабо развитие на костите или лошо хранене. Докато първите случаи са по-сериозни за преодоляване, можете да направите постъпки, за да поддържате костите си здрави и да не изпитате проблеми в бъдеще.

В тази статия ще ви обясним кои хранителни вещества е желателно да присъстват в ежедневното ви меню или пък в някаква форма на хранителна добавка. Така ще избегнете всякакъв бъдещ дефицит, който може да порази костната система. Ще ви кажем и какво трябва да избягвате или пък да ограничите по пътя към успеха.

Като излезем от постоянно коментирания калций и неговото значение за здравето на костите, когато става дума за тях, съществуват още редица хранителни вещества с ключова роля. Всъщност, нуждаете се от балансирана доза на всички минерали, за да се радвате на здраво и силно тяло.

 • Реминализиращи храни

Като оставим на страна факта, че млякото и неговите производни храни са богати на калций, редица изследвания показват, че приемът в такава форма затруднява усвояването му от организма на зрял човек. Поради тази причина ви съветваме да предпочетете други храни, богати на калций. Например: сусамови семена, които съдържат повече калций в сравнение с млякото, и освен това е лесно усвоим.

 • Водорасли

Водораслите представляват един от най-богатите източници на минерали сред храните. Сред тях са спирулина, комбу, морски спагети, нори, уакаме, агар-агар и др. Можете да ги включвате във всякакви ястия: задушени, с ориз, супи, паста, зеленчуци и всяка рецепта, която изисква процес на готвене.

 • Готвени моркови

Те са по-богати на калций, когато ги консумирате в този вид, отколкото сурови.

 • Перуански женшен

Съдържа много калций и желязо,  и също така е отличен регулатор на хормоните. Препоръчителен е за тези от вас, които страдат от хипертония или пък свръхактивна имунна система. Обърнете внимание на дозировката, когато изберете този вариант.

 • Хвощ

Богат на силиций – минерал, който поддържа структурата на костите. Можете да пиете по две-три чаши дневно.

 • Морска вода

Натурална и балансирана добавка, която можете да откриете в магазините за здравословно хранене. Препоръчваме ви да приемате по една супена лъжица преди всяко основно хранене. Можете да я използвате, за да овкусявате храна или пък като алтернатива на солта и морската сол.

Готвени моркови при проблеми с костите

Богата на протеини диета

Протеините са жизнено важни за здравето на костите, но човешкият организъм не просто така ги извлича от месото, рибата и яйцата. Всъщност, излишъкът от животински протеин може да влоши или пък да ускори заболяване като остеопорозата. Препоръчваме ви да приемате протеини от растителен източник, тъй като те лесно се смилат от тялото ни:

Кълнове за здравето на костите

Значението на витамин D за костите

Витамин D е важен за абсорбирането на калция и магнезия в костите. Тялото ни по естествен път произвежда витамин D, когато е изложено на слънчева светлина. Именно поради това ви препоръчваме да прекарвате известно време сутрин или вечер под открито небе (понякога е желателно да използвате слънцезащитен крем).

Ако живеете в регион, за който е характерна липсата на слънце, желателно е да включите в менюто си яйца и мазна риба (сардини, херинга, сьомга, риба тон). Консумирайте ги ежедневно или набавете нужното количество витамин D чрез хранителни добавки. Ще намерите последните в аптеките и магазините за здравословно хранене. Винаги горещо ви съветваме да се консултирате с лекаря си преди да предприемете закупуване на хранителна добавка.

Деминерализиращи храни

Така, както е желателно да включим в менюто си някои храни и да добавим минерали, така е препоръчително да ограничим или да изключим от трапезата си други храни. Защо? Защото те изземват от костите ни ценни вещества. Ето и кои са те:

 • Алкохол
 • Тютюн
 • Бяла захар
 • Кафе
 • Газирани и подсладени напитки
 • Преработени храни
 • Полуготови храни
 • Пържени храни
 • Солени храни
 • Фибрите възпрепятстват усвояването на калция. Вярно е, че е желателно да ядете пълнозърнести храни, но трябва да избягвате възможно най-много храните с добавени фибри (като крекери и хляб) или да ги ядете разделно от храните, богати на калций.
 • Зеленчуци с оксалати (спанак и червено цвекло). Препоръчително е да ги ядете разделно от храни, богати на калций.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hermoso de Mendoza, M. T. “Clasificación de la osteoporosis: Factores de riesgo. Clínica y diagnóstico diferencial.” Anales del sistema sanitario de Navarra. Vol. 26. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2003.
 • Riera-Espinoza, Gregorio. “Epidemiología de la osteoporosis en Latino América.” Salud pública de México 51 (2009): s52-s55.
 • Sosa-Henríquez, M., and D. Hernández-Hernández. “Tratamiento de las osteoporosis.” Sociedad Española de Medicina Interna, 2002.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.