8 невероятни ползи за тялото от сока от сурови картофи

· 31.08.2017
Знаете ли, че сокът от сурови картофи може да се бори с възпаленията, да ви донесе енергия и да подсили имунната ви система? Всичко, което трябва да направите, е да го консумирате два пъти дневно, за да се насладите на невероятните му свойства!

Знаете ли за ползите от консумацията на сок от сурови картофи?

Картофите са най-консумираният градински зеленчук в света, не само заради множеството им приложения в кулинарията, но и поради факта, че са източник на есенциални хранителни вещества, които са изключително полезни на организма.

Картофите имат 75% съдържание на вода, но са съставени също и от скорбяла, антиоксиданти и множество други субстанции, които им придават някои забележителни свойства.

Що се отнася до приложението им в кулинарията, те обикновено се използват сготвени, независимо дали в супи или пюрета, или в безкрайното разнообразие от други рецепти.

Като лекарствено средство обаче, този страхотен зеленчук може да бъде използван суров или по-точно сокът от него, защото това е най-добрият начин да се извлече максималният му потенциал.

Всъщност този сок вече е част от диетата на множество хора, тъй като представлява чудесно средство за предотвратяване и третиране на много видове заболявания.

Понеже много от хората не са наясно с ползите от суровия картоф, в тази статия ще споделим 8 от най-добрите му приложения.

1. Сокът от сурови картофи притежава противовъзпалителни свойства

Противовъзпалителни свойства

Натуралният сок от сурови картофи съдържа мощни антиоксидантни съединения, които го превръщат в естествено средство срещу мускулни и ставни болки.

Добавянето му към диетата ви ще контролира дисбалансите във възпалителните процеси на тялото, като същевременно ще облекчи болката.

Вижте и тази статия: 8 натурални начина за борба с подуването на корема

2. Стимулира детоксикацията

Антиоксидантите в сока от суров картоф допринасят да се стимулира премахването на отпадъчни вещества, които се натрупват в черния дроб, дебелото черво и бъбреците.

Фибрите, витамините и есенциалните минерали в него подобряват процесите, отговорни за филтрирането на токсините от кръвта.

Също така този сок е без съдържание на холестерол и стимулира правилната циркулация в тялото, което е от ключово значение за превенцията не преждевременното стареене.

3. Подсилва имунната система

Подсилва имунната система.

Сокът от сурови картофи е натурално алкално средство и когато се усвои, контролира нивата на кръвната захар.

Тези свойства балансират естественото pH на тялото и понижават риска от хронични заболявания, за чиято поява допринасят киселинните среди.

Също така, този сок съдържа значителни количества витамин С, вещество, което се свързва с изграждането и подсилването на имунната система.

Това означава, че се понижава рискът от развиване на инфекции от рода на настинка и грип.

4. Бори се с подаграта

Ежедневното консумиране на две чаши сок от сурови картофи представлява полезна лечебна процедура за пациенти с натрупвания на кристали пикочна киселина в ставите.

Антиоксидантите стимулират пречистването на тази субстанция от тялото, като по този начин предотвратяват възможните възпаления и болки.

И тъй като насърчава пречистването на бъбреците, консумирането на сок от сурови картофи пречи да се образуват камъни в бъбреците. 

5. Бори се с лошото храносмилане

Бори се с лошото храносмилане.

Може да получите облекчение и на лошото храносмилане, и на киселинния рефлукс, благодарение на малко количество сок от суров картоф.

Всичко, което ви е необходимо, са няколко супени лъжици след всяко хранене, за да се справите с:

  • Чувството на тежест в стомаха,
  • Прекомерното производство на стомашни киселини,
  • Възпалението.

Всъщност много хора го използват като алтернативно лечение на гастрит, метеоризъм и стомашни язви.

6. Поддържа сърдечно-съдовото здраве

Поради способността му да подобрява циркулацията на кръвта и да регулира нивата на холестерола, сокът от сурови картофи е изключително полезен и за сърдечно-съдовото здраве.

Консумирането му намалява възпаленията, помага на сърцето да извършва функциите си и понижава риска от хронични състояния като хипертония и атеросклероза.

7. Дава ви енергия

Дава ви енергия.

Хората, които приемат малки количества сок от сурови картофи, се изявяват по-добре на физическо и психическо ниво в ежедневните си дейности.

Скорбялата и фибрите засилват изгарянето на калории и допринасят за по-добра продуктивност.

8. Премахва пърхота

Прилагането на сок от сурови картофи директно върху скалпа е ефикасен начин за борба с гъбичката, която води до появата на пърхот.

Противогъбичните свойства на този сок потискат растежа на гъбички, регулират нивата на pH и стимулират почистването на скалпа в дълбочина.

В същото време, той дава на косата ви веществата, от които се нуждае за здравословен растеж и блясък.

Препоръчваме да прочетете също: Как да използвате кокосово масло за прекрасна коса

Как да приготвите сок от сурови картофи у дома?

Сок от сурови картофи

Всичко, което ви е необходимо за направата на този пресен сок, са два или три узрели картофа без неравности и черни петна, тъй като те може да навредят заради съдържанието си на соланин.

Съставки

  • 3 картофа
  • 1 чаша вода (200 мл)

Начин на приготвяне

  • Обелете картофите, нарежете ги на няколко парчета и ги пасирайте в блендер заедно с чашата вода.
  • След като всички бучки изчезнат, разделете сместа на две дози и пийте сутрин и вечер от нея.
  • По желание може да използвате сокоизстисквачка, за да избегнете добавянето на вода.

Както виждате, сокът от сурови картофи е ефикасно решение за множество проблеми със здравето. Имайте предвид този уникален сок и го опитайте!

  • Kärenlampi, S. O., & White, P. J. (2009). Potato Proteins, Lipids, and Minerals. In Advances in Potato Chemistry and Technology. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374349-7.00005-2
  • Kowalczewski, P., Celka, K., Białas, W., & Lewandowicz, G. (2012). Antioxidant activity of potato juice. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria.
  • Zwijnenberg, H. J., Kemperman, A. J. B., Boerrigter, M. E., Lotz, M., Dijksterhuis, J. F., Poulsen, P. E., & Koops, G. H. (2002). Native protein recovery from potato fruit juice by ultrafiltration. Desalination. https://doi.org/10.1016/S0011-9164(02)00338-7