8 лесни съвета за ежедневна детоксикация

Най-добре е да пречиствате организма си бавно и лесно. По този начин няма да страдате от ефекта на бързата детоксикация, която отнема енергията ви.
8 лесни съвета за ежедневна детоксикация
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Ако искате да пречистите организма си и да премахнете токсините, да подобрите здравето си и да достигнете идеалното тегло, можете да спазвате няколко съвета за ежедневна детоксикация вместо да се опитвате да използвате прекалено агресивни или краткосрочни методи.

В днешната статия искаме да споделим с вас осем съвета за ежедневна детоксикация на организма по лесен, натурален и ефикасен начин.

Защо е необходима ежедневна детоксикация на организма?

Ежедневна детоксикация и ползите от нея
Както вече споменахме много по-добре е да привикнем към простички, полезни навици, към които да се придържаме ежедневно.

По този начин ще пречистите организма си малко по малко, без да е необходимо да се подлагате на стриктни диети, които ще ви накарат да се чувствате зле и ще изчерпят енергията ви.

Днес искаме да споделим с вас няколко лесни съвета, които да спазвате през деня и по този начин да изчиствате токсичните вещества, натрупани в организма ви.

Това ще ви помогне да се чувствате по-добре, умът ви ще функционира по-пълноценно и енергично и ще можете да отслабнете балансирано.

1. Ежедневна детоксикация с помощта на вода с лимон на гладно

Ежедневна детоксикация с помощта на вода с лимон
Всяка сутрин, поне половин част преди закуска, започвайте деня си изпивайки една или две чаши вода със сока на половин лимон.

Този лесен навик събужда храносмилателната ви система, подобрява функционирането на черния дроб, пречиства токсините от предния ден и активира метаболизма.

Ако страдате от запек, пийте топла вода, за да улесните движението на ленивите черва.

2. Зехтин на гладно

Този метод е по-малко познат, а за някои хора е труден за изпълнение, поради специфичната текстура на зехтина. Въпреки това, той е заместител или допълнение към първия ни съвет с лимоновата вода.

Приемът на една супена лъжица екстра върджин зехтин на гладно спомага активирането на дейността на черния дроб и жлъчката, защото цялата енергия в храносмилателната система е насочена към разграждането на тази здравословна мазнина.

А и помага в борбата срещу запека.

3. Ежедневна детоксикация с оцет и хлебна сода

Ако смесите чаша вода с една супена лъжица оцет и хлебна сода ще получите чудесна възстановяваща и пречистваща напитка.

Важно е да я изпивате на гладно, поне половин час преди храна, за да се възползвате от действието й.

Киселинността на оцета се балансира с алкалността на хлебната сода и осигурява на организма ви чудесна грижа за рН нивото му.

4. Два литра вода дневно

Един от най-лесните и добре познати начини за пречистване на организма е чрез увеличаване на консумацията на вода на два литра дневно.

Повечето хора пият по-малко от един литър на ден, което дехидратира организма. И не му позволява да извършва пречистващите си функции.

Трябва да пиете вода винаги, след като се нахраните, за да премахнете токсините. Ако не ви харесва вкуса й, можете да добавите към нея малко лимонов сок, стевия или пресни билки.

5. Вечеряйте рано

Този простичък навик може коренно да промени качеството на живота ви, тъй като храната, която консумирате за вечеря директно влияе върху работата на черния дроб.

Рано сутрин този орган се възстановява, което му позволява да пречиства по-добре кръвта ви.

Ако вечеряте прекалено късно или консумирате тежки храни, черният ви дроб няма да може да се възстанови, тъй като ще бъде зает с преработването на храната.

Винаги вечеряйте три часа преди да си легнете и избирайте леки храни, които лесно се усвояват от организма.

6. Подправяйте храната си с куркума и лютив червен пипер

Ежедневна детоксикация с куркума и лют пипер
Добра идея е да свикнете да подправяте ястията си. Освен че подобряват вкуса, подправките имат и лечебно действие.

Препоръчваме ви куркумата в този случай, защото подобрява действието на черния дроб, а лютият пипер пречиства кръвта.

7. Зелени смутита

Зелените смутита стават все по-модерни, защото са здравословни и вкусни. Когато съчетаете плодове и зеленолистни зеленчуци, получавате пречистващи, диетични, съживяващи напитки.

Залагайте на сурови зеленчуци като спанак, целина, листа от репички и червено цвекло, рукола и др.

8. Семена от чиа

Семената от чия пречистват токсините от червата и регулират запека и други вътрешни смущения.

Трябва да ги накиснете за една нощ. На сутринта консумирайте и водата и семената със сок или като добавка към смутита.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.