8 козметични хитрини за перфектно лице

Не е необходимо да си купувате скъпи козметични продукти, за да имате младо и сияещо лице. Трябва само да следвате тези 8 лесни съвета и да поддържате здравословен начин на живот.
8 козметични хитрини за перфектно лице
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Полагането на грижи за кожата на лицето е от съществено значение. Всъщност това е една от най-важните ежедневни процедури за повечето хора, затова в днешната статитя ви предлагаме няколко козметични хитрини как да го направите перфектно.

Много хора съсредоточават усилията си в поддържането на кожата стегната, гладка и без недостатъци.

За щастие, с течение на времето са разработени множество полезни козметични продукти. Тези продукти спомагат да запазите кожата си млада и здрава.

Установено е обаче, че може да поддържате кожата си в идеално състояние благодарение на някои лесни, натурални методи и по тази причина няма да ви се наложи да харчите купища пари за скъпите козметични продукти.

Тези методи са лесни за изпълнение. Освен това те спомагат да сведете до минимум вредите от свободните радикали, които са виновни за появата на преждевременно стареене.

В тази статия ще ви представим 8-те най-добри козметични хитрини, които може да прилагате ежедневно.

Козметични хитрини за красиво лице

1. Ежедневно почистване на лицето

козметични хитрини за перфектно лице - ежедневно измиване

Ежедневното почистване на лицето е от съществено значение. Прилагането на почистващи продукти може да запази лицето ви гладко и без несъвършенства.

Тази процедура ви позволява да премахнете нечистотията и частиците, които се събират в порите ви.

Трябва да почиствате лицето си всяка сутрин преди да сложите грим. Естествено, трябва да го правите и всяка вечер преди лягане.

Хората с мазна кожа могат да използват допълнително и влажни кърпички. Важно е обаче тези кърпички да не променят вашето pH.

2. Ексфолиация

Ексфолиращите процедури са изключително полезни. Те подновяват вида на кожата и стимулират оксигенацията.

Ексфолиращите продукти са предназначени за премахване на мъртва кожа и всякакъв вид несъвършенства. Това включва и нечистотиите по повърхността на кожата.

Прилагането на тези продукти веднъж или два пъти седмично спомага да запазите лицето си гладко, сияещо и без следи от прекомерно омазняване.

Те се препоръчват и за премахване на черни точки, за намаляване на негативните ефекти от слънцето и за изравняване на тена.

3. Хидратация

козметични хитрини за перфектно лице - ежедневна хидратация

Хидратацията не засяга единствено вътрешните ви органи. Тя влияе и на вида на кожата ви.

Водата е от съществено значение за увеличаването на кръвния поток. В резултат от това клетките получават повече кислород и еластичност.

Пиенето на 6 до 8 чаши вода на ден е много важно за кожата ви. То я поддържа стегната, млада и свежа.

4. Слънцезащитни продукти

Искате да знаете още козметични хитрини? Вижте защо ежедневното използване на слънцезащитни продукти може да ви помогне да запазите кожата си в перфектно състояние, без признаци на преждевременно стареене.

Тези продукти свеждат до минимум отрицателните ефекти от UV-лъчите. В резултат от това предотвратяват появата на петна, бръчки и слънчеви изгаряния.

5. Натурални маски

козметични хитрини за перфектно лице - използване на натурални маски

Редовната употреба на натурални маски за лице е също от огромна полза за кожата ви. Това е евтин и естествен начин да дадете на кожата си допълнително количество хранителни вещества.

Има няколко съставки, които се препоръчват за такъв вид процедури. Сред тях са плодовете, богати на антиоксиданти и вода, киселото мляко и зехтинът.

Важно е да подбирате най-подходящите продукти за вашия тип кожа. Например не е добра идея да използвате мазни продукти, ако имате мазна кожа.

6. Балансирана диета

Спазването на пълноценна и балансирана диета също е от огромно значение. Това помага както на вътрешното ви здраве, така и на външния ви вид.

Консумирането на много храни, които са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, поддържа кожата ви стегната и еластична. Същевременно това понижава риска от преждевременно стареене.

Освен това здравословната, балансирана диета предотвратява прекомерното наличие на токсини и киселини в кръвта ви. Това е тясно свързано с всички основни проблеми на кожата.

7. Упражнения за лице

козметични хитрини за перфектно лице - упражнения за стегната кожа

Мускулите на лицето ви също се нуждаят от ежедневна тренировка. Това ги прави стегнати, здрави и тонизирани.

Лицевите упражнения са лесни за изпълнение и предпазват кожата ви от бръчки и отпуснатост. 

Има няколко упражнения, които може да практикувате всеки ден. Някои от тях включват експресивно произнасяне на гласни, изпъване на врата и изпълняване на мимики, подобни на тези при целуване.

8. Детоксикация

Редовната детоксикация е изключително полезен навик и част от нашите предложения за козметични хитрини. Тя помага директно на вида на кожата ви.

Обърнете внимание за наличие на петна, акне или други несъвършенства по кожата. Появата им е в резултат от токсините в организма ви.

Съществуват някои лесни начини за пречистване на тялото. Те включват пиене на вода с лимон на закуска, консумация на зелени напитки или прием на алкална вода.

В крайна сметка не е необходимо да си купувате скъпите козметични продукти от магазина, за да имате сияйно лице. Трябва само да следвате тези прости съвети и да поддържате здравословен начин на живот.

Готови ли сте да ги приложите на практика?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pappas, A. (2015). Lipids and skin health. In Lipids and Skin Health. https://doi.org/10.1007/978-3-319-09943-9
  • Palma L, Marques LT, Bujan J, Rodrigues LM. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:413–421. Published 2015 Aug 3. doi:10.2147/CCID.S86822
  • Katta, R., & Kramer, M. J. (2018). Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change as a Treatment Strategy for Skin Disease. Skin Therapy Letter.
  • Van Borsel, J., De Vos, M. C., Bastiaansen, K., Welvaert, J., & Lambert, J. (2014). The effectiveness of facial exercises for facial rejuvenation: A systematic review. Aesthetic Surgery Journal. https://doi.org/10.1177/1090820X13514583

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.