8 домашни маски за ексфолиране на лицето

27.02.2019
Комбинацията от мед и овесени ядки е идеална за отстраняване на мъртвите кожни клетки и възвръща свежия вид.

Маските за ексфолиране на лицето представляват разкрасяващо средство, което е желателно да бъде неразделна част от режима за грижа за кожата. Макар да е препоръчително ексфолирането да се провежда от време на време, то е много важно, тъй като стимулира премахването на мъртвите кожни клетки и нечистотии, които загрозяват кожата.

Съществуват различни типове ексфолиращи продукти, които можете да откриете в магазините. Те ще ви помогнат да обгрижите кожата и да я почистите в дълбочина, за да стимулирате красотата й. Природата също предлага някои съставки, които са изключително полезни за кожата на човека. С тяхна помощ можете да приготвите ексфолиращи маски, които по естествен начин прочистват кожата, оставят я гладка и елиминират излишната мазнина, отстранявайки всякакъв тип нечистотии, можещи да провокират кожен проблем като акне.

Ако искате да използвате натурални продукти в грижата за кожата, можете да изберете между следните 8 маски за ексфолиране на лицето. Те съдържат натурални съставки и можете лесно да ги приготвяте у дома.

Маска с кисело мляко и авокадо

Авокадото представлява отличен продукт за кожата, тъй като съдържа здравословни мазнини и витамин Е. Комбинирайки го с кисело мляко, получавате натурален ексфолиант, способен да елиминира нечистотиите по кожата. Той я прави гладка и хидратирана.

Съставки:

 • 1 зряло авокадо
 • 3 супени лъжици кисело мляко

Начин на приготовление:

Намачкайте вътрешността на зряло авокадо. Добавете киселото мляко и разбъркайте добре, докато получите паста. Нанесете върху лицето маската и я оставете да действа 15 минути. Отстранете я с помощта на влажна кърпа. Повтаряйте процедурата веднъж седмично.

Маска с овесени ядки и бадеми

маска с овес за ексфолиране на лицето

Овесените ядки и бадемите са 2 съставки, които ексфолират кожата по естествен начин и подобряват процеса на отстраняване на мъртвите кожни клетки. Тази ексфолираща маска за лице е наистина специална. Освен че ексфолира, тя притежава хидратиращи свойства и действа като тоник за кожата.

Съставки:

 • 50 гр. овесени ядки
 • 2 чаени лъжици бадеми – 12 гр.
 • 2 капки етерично масло от рози
 • 1 супена лъжица хидратиращ лосион

Начин на приготовление:

Смесете всички съставки в блендер. Нанесете получения крем върху цялото лице, за да го ексфолирате. Оставете маската да действа 15 минути, след това я отстранете с мека кърпа.

Вижте и това: Лавандулата: вълшебно етерично масло за дома и кожата

Маска с папая отлично средство за ексфолиране на лицето.

Хидратиращ и ароматен плод като папаята идеален за маски и ексфолиране на лицето.

Съставки:

 • 2 супени лъжици от вътрешността на папаята
 • 1 чаена лъжица мед – 7,5 гр.
 • 2 капки етерично масло от лавандула
 • 1 супена лъжица
 • 1 супена лъжица черен оман на прах (Symphytum officinale)

Начин на приготовление:

Смесете всички съставки в подходяща купа. Оформете паста и я нанесете върху лицето. Оставете маската да действа между 10 и 15 минути.

Маска с кафе

Кафето е един от най-ефикасните продукти за ексфолиране на лицето

Кафето е един от най-ефикасните продукти за ексфолиране на лицето в домашни условия. То е полезно за кожата и стимулира елиминирането на нечистотиите, оставяйки я чиста и свежа.

Съставки:

 • 1 супена лъжица мляно кафе
 • 3 супени лъжици хидратиращ лосион

Начин на приготовление:

Смесете съставките в подходяща купа. Нанесете получената маска върху лицето с помощта на кръгови движения. Оставете я да действа 10 минути, след това изплакнете лицето.

Маска с ленено семе и мед

Тази маска, която можете да приготвите у дома, е идеална за ексфолиране на кожата. Тя отстранява мъртвите кожни клетки и нечистотиите по деликатни зони като коленете и лактите.

Съставки:

 • 25 гр. ленено семе
 • 1 чаша мед – 335 гр.
 • ½ чаша топла вода – 125 мл.

Начин на приготовление:

Смесете всички съставки и ги сложете в хладилника за 3 часа. След като това време изтече, можете да използвате получената смес за почистване на лактите и коленете. Нанесете получената маска с нежен масаж.

Маска със захар и лимон

Маска с захар и лимон за ексфолиране на лицето

Тази маска е отлична за ексфолиране на лицето, като изсветлява кожата по естествен начин. Много важно е да я нанасяте вечерно време, тъй като излагането на кожата на слънце след третиране с лимон е непрепоръчително.

Съставки:

 • 2 супени лъжици захар – 30 гр.
 • Сокът от 1/2 лимон

Начин на приготовление:

Смесете съставките и нанесете получената маска с кръгови движения. Оставете я да действа 15 минути. След това отстранете маската с топла вода.

Маска от суроватка и сол

Тази натурална ексфолиращата маска е идеална за затваряне на отворени пори, елиминиране на излишната мазнина по кожата и възвръщането на мекотата и гладкостта.

Съставки:

 • 3 супени лъжици суроватка – 45 мл.
 • 1 супена лъжица сол

Начин на приготовление:

Смесете съставките. Трябва да получите хомогенна паста, която да нанесете върху кожата на лицето с равномерни кръгови движения.

Прочетете и това: 6 натурални средства срещу тъмните петна по кожата

Маска от мед и овесени ядки

Маска от мед и овесени ядки за ексфолиране на лицето

Тази ексфолираща маска, съставена от мед и овесени ядки, е идеална за отстраняване на мъртвите кожни клетки и възвръща свежия вид на лицето.

Съставки:

 • 2 супени лъжици овесени ядки – 20 гр.
 • 1 чаена лъжица мед – 7,5 гр.

Начин на приготовление:

Смесете съставките добре, след това нанесете получената маска върху предварително навлажнена кожа. Уверете се, че сте покрили с маската цялото лице. Оставете я да действа 20 минути. Остранете маската с топла вода, като внимателни масажирате с кръгови движения.