8 изненадващи ползи на морската сол

Морската сол е по-малко преработена в сравнение с готварската, което запазва полезните за организма ни съставки. Прочетете за 8 изненадващи ползи на тази сол и я включете в менюто си!
8 изненадващи ползи на морската сол

Последна актуализация: 04 февруари, 2019

Знаете ли произхода на готварската сол? А какви са предимствата на морската сол?

Може би си мислите, че солта, която използвате в кухнята наистина е добита от морето. Донякъде сте прави, но тази сол е преминала редица обработки, преди да си я закупите.

Основните стъпки на преработка водят до загуба на минерали, магнезий и йод. Същевременно са добавени калиев йодид и декстроза, както и избелваща съставка

Това се прави, за да се добавя по-лесно към храната, защото е по-атрактивна и трайна, а и преди се е считало, че морската сол не е подходяща за консумация.

Но след това е доказано, че морската сол всъщност е полезна за организма и му помага.

Какво представлява морската сол?

Какво представлява морската сол?

  • Както можете да си представите, добива на този вид сол е доста по-естествен процес. В действителност, всичко, което трябва да направите, е да я оставите да изсъхне на слънце!
  • По време на процеса на изсушаване микроскопичните частици от морската флора и фауна се запазват към останалите съставки, които обикновено са отнети при обработката  на готварската сол: минерали, йод и магнезий.
  • Тъй като това е натурален продукт, тази сол не е толкова бяла, колкото готварската и не съдържа избелваща съставка, както вече споменахме.
  • Освен това съдържа повече влага от готварската сол и е по-солена, така че трябва да използвате по-малки количества от нея при готвене.

Ползите на морската сол

1. Укрепва имунната система

Минералите, запазени в морската сол, подобряват естествената защита на организма ви. Ето защо е добре да започнете да използвате морска сол в края на лятото.

Както знаете, това е времето на настинките, грипа, вирусите и т.н. …Солта ще ви помогне да се предпазите от въздействието на променливото време и температури.

2.Бори се с депресията

Серотонинът и мелатонинът са два хормона, отделяни от мозъка за контролиране на стреса. Когато преминавате през депресия, мозъкът ви не отделя достатъчно количество от тези хормони и в резултат на това тъгата и стреса ви побеждават.

Морската сол ви помага да запазите тези два хормона в референтните им граници.

3. Подобрява кръвообращението

Морската сол подобрява кръвообращението

Морската сол спомага преноса на кръвта в организма. Както знаете, кръвта пренася кислорода до областите, където организмът ви постоянно го използва, за да изпълнява функциите си.

Ако това не се случи, организмът ви започва да работи все по-трудно и да страда. Дори само това полезно действие на морската сол оправдава употребата й.

4. Не трупате килограми

Морската сол е алкална. Това означава, че помага на стомаха ви да образува вещества, които унищожават вредните съставки като мазнините.

Тя не само ви предпазва от високи нива на киселинност, но подобрява и ускорява храносмилателния процес.

5. Намалява пристъпите на астма

Морската сол е мощна противовъзпалителна съставка и помага при астма. Ефектът й е толкова силен, че някои лекари препоръчват поставянето на морска сол върху езика по време на астматичния пристъп, вместо употребата на инхалатор.

Ако страдате от това заболяване, поговорете с лекаря си, преди да започнете алтернативно лечение и не изхвърляйте инхалатора си, докато не се уверите, че има ефект за вашия проблем.

6. Предпазва и облекчава остеопорозата

Костите са изградени не само от калций. Костната ви система поглъща една четвърт от количеството сол, което приемате. Това означава, че когато имате проблеми с костите си, приемането на допълнително количество сол ще ви помогне.

Освен това минералите в морската сол са отличен помощник за възстановяването на костите.

7. Премахва спазмите и крампите

Морската сол премахва спазмите

Забелязвали ли сте, че тенисистите ядат банани по време на мачовете си? Причината за това е високото съдържание на калий в плода, основен минерал за поддържане на мускулите в оптимално състояние.

Едно от полезните действия на морската сол е, че тя действа по сходен начин.

Тя позволява на мускулите да усвоят по-добре калия от другите храни.

8. Балансира нивата на кръвна захар

Морската сол е перфектна за хора, страдащи от диабет, защото спомага регулирането нивата на кръвната захар. Ако имате проблеми с кръвната захар, е добре да добавите морска сол към менюто си: тя действа като натурален инсулин.

Ползите на морската сол са невероятни и след като веднъж сте узнали за тях, трудно ще се върнете към употребата на традиционната готварска сол. Колкото по-рано започнете да използвате морска сол, толкова по-бързо ще се радвате на страхотното й действие и ще откриете точното количество за рецептите си.

Така че, какво чакате? Опитайте натуралната морска сол!

Може да ви заинтересува ...
Супер лек със сол и зехтин при ставни болки
Здраве и КрасотаПрочетете го в Здраве и Красота
Супер лек със сол и зехтин при ставни болки

Все повече хора се оплакват от ставни болки. Това се дължи на факта, че имаме все по-малко време за физическа активност, както и поради други факто...