8 изненадващи ползи на морската сол

Морската сол е по-малко преработена в сравнение с готварската, което запазва полезните за организма ни съставки. Прочетете за 8 изненадващи ползи на тази сол и я включете в менюто си!
8 изненадващи ползи на морската сол

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли произхода на готварската сол? А какви са предимствата на морската сол?

Може би си мислите, че солта, която използвате в кухнята наистина е добита от морето. Донякъде сте прави, но тази сол е преминала редица обработки, преди да си я закупите .

Основните стъпки на преработка водят до загуба на минерали, магнезий и йод. Същевременно са добавени калиев йодид и декстроза, както и избелваща съставка

Това се прави, за да се добавя по-лесно към храната, защото е по-атрактивна и трайна, а и преди се е считало, че морската сол не е подходяща за консумация.

Но след това е доказано, че морската сол всъщност е полезна за организма и му помага.

Какво представлява морската сол?

Какво представлява морската сол?
  • Както можете да си представите, добива на този вид сол е доста по-естествен процес. В действителност, всичко, което трябва да направите, е да я оставите да изсъхне на слънце!
  • По време на процеса на изсушаване микроскопичните частици от морската флора и фауна се запазват към останалите съставки, които обикновено са отнети при обработката  на готварската сол: минерали, йод и магнезий.
  • Тъй като това е натурален продукт, тази сол не е толкова бяла, колкото готварската и не съдържа избелваща съставка, както вече споменахме.
  • Освен това съдържа повече влага от готварската сол и е по-солена, така че трябва да използвате по-малки количества от нея при готвене.

Ползите на морската сол

1. Укрепва имунната система

Минералите, запазени в морската сол, подобряват естествената защита на организма ви. Ето защо е добре да започнете да използвате морска сол в края на лятото.

Както знаете, това е времето на настинките, грипа, вирусите и т.н. …Солта ще ви помогне да се предпазите от въздействието на променливото време и температури.

2.Бори се с депресията

Серотонинът и мелатонинът са два хормона, отделяни от мозъка за контролиране на стреса. Когато преминавате през депресия, мозъкът ви не отделя достатъчно количество от тези хормони и в резултат на това тъгата и стреса ви побеждават.

Морската сол ви помага да запазите тези два хормона в референтните им граници.

3. Подобрява кръвообращението

Морската сол подобрява кръвообращението

Морската сол спомага преноса на кръвта в организма. Както знаете, кръвта пренася кислорода до областите, където организмът ви постоянно го използва, за да изпълнява функциите си.

Ако това не се случи, организмът ви започва да работи все по-трудно и да страда. Дори само това полезно действие на морската сол оправдава употребата й.

4. Не трупате килограми

Морската сол е алкална. Това означава, че помага на стомаха ви да образува вещества, които унищожават вредните съставки като мазнините.

Тя не само ви предпазва от високи нива на киселинност, но подобрява и ускорява храносмилателния процес.

5. Намалява пристъпите на астма

Морската сол е мощна противовъзпалителна съставка и помага при астма. Ефектът й е толкова силен, че някои лекари препоръчват поставянето на морска сол върху езика по време на астматичния пристъп, вместо употребата на инхалатор.

Ако страдате от това заболяване, поговорете с лекаря си, преди да започнете алтернативно лечение и не изхвърляйте инхалатора си, докато не се уверите, че има ефект за вашия проблем.

6. Предпазва и облекчава остеопорозата

Костите са изградени не само от калций. Костната ви система поглъща една четвърт от количеството сол, което приемате. Това означава, че когато имате проблеми с костите си, приемането на допълнително количество сол ще ви помогне.

Освен това минералите в морската сол са отличен помощник за възстановяването на костите.

7. Премахва спазмите и крампите

Морската сол премахва спазмите

Забелязвали ли сте, че тенисистите ядат банани по време на мачовете си? Причината за това е високото съдържание на калий в плода, основен минерал за поддържане на мускулите в оптимално състояние.

Едно от полезните действия на морската сол е, че тя действа по сходен начин.

Тя позволява на мускулите да усвоят по-добре калия от другите храни .

8. Балансира нивата на кръвна захар

Морската сол е перфектна за хора, страдащи от диабет, защото спомага регулирането нивата на кръвната захар. Ако имате проблеми с кръвната захар, е добре да добавите морска сол към менюто си: тя действа като натурален инсулин.

Ползите на морската сол са невероятни и след като веднъж сте узнали за тях, трудно ще се върнете към употребата на традиционната готварска сол. Колкото по-рано започнете да използвате морска сол, толкова по-бързо ще се радвате на страхотното й действие и ще откриете точното количество за рецептите си.

Така че, какво чакате? Опитайте натуралната морска сол!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Salt craving: The psychobiology of pathogenic sodium intake. Physiology & Behavior. Morris, M.J.; Na, E.S.; Johnson, A.K.  (2008): 709-721 DOI: 10.1016/j.physbeh.2008.04.008

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.